начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Какво би станало ако не върна дъщеря си в България

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво би станало ако не върна дъщеря си в България

Мнениеот nelentinka » 09 Мар 2012, 16:38

Имам дъщеря на 10,бащата има правата в момента така като му ги дадох само и само да я пуска при мен в Англия,където съм женена.Той не полага никакви грижи за нея,тя живее в моите родители.За прав път детето ще идва това лято в Англия.Какво ще стане ако остане при мен да живее и учи? :|
nelentinka
Нов потребител

Re: Какво би станало ако не върна дъщеря си в България

Мнениеот edyee » 09 Мар 2012, 17:56

доколкото знам той може да ви осъди за това
по добре да го направите законно със ново дело за правата
edyee
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 12 Мар 2012, 17:26

бащата има правата в момента така като му ги дадох

В същност, правата той си ги има по закон. Не сте му ги "дали" вие. Просто съдът вероятно е утвърдил споразумение между двама ви или е присъдил конкретен режим за лични контакти.
Той не полага никакви грижи за нея,тя живее в моите родители.
Интерсно...А вие какви грижи полагате за нея след като сте "женена в Англия"? Вероятно допускате, че грижите полагани от родителите ви "де юре" се полагат от вас...Хм? В съдебното решение дали е постановено, че грижите за детето ще се полагат от родителите ви? Съмнявам се...
За да дойде дъщеря ви при вас, бащата (ще) трябва да попълни декларация за съгласие детето да напусне (временно) БГ. Какво (ще) пише в тази декларация - не знам. Но каквото и да пише най-добре е да инициирате производство в съда за промяна на режима на лични контакти (допускам, че с бившия си съпруг няма да можете да се споразумеете). Ако задържите дъщеря си при вас във Велика Британия, той може да задейства процедура за връщането й, тк. на практика вие ще сте нарушили съдебното решение в частта му за личните контакти.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот da_niela » 16 Мар 2012, 00:15

eurolinker написа:
Той не полага никакви грижи за нея,тя живее в моите родители.
Интерсно...А вие какви грижи полагате за нея след като сте "женена в Англия"? Вероятно допускате, че грижите полагани от родителите ви "де юре" се полагат от васш

Според мен иронията е неуместна.
Напълно е възможно жената да полага грижи и при едно ново дело да присъдят правата на нея.
След като не сме запознати с подробности, нямаме право да съдим. Всъщност и да знаехме подробностите пак нямаме право да съдим.

Наистина би нило добре някой адвокат да посъветва жената по-подробно. Ами има вероятност детето да остане в Англия и баща му да не го потърси изобщо, нали така?
След като и без това той не го гледа, на кого ще се приеме че са го върнали - на тъща му ли?
da_niela
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 17 Мар 2012, 20:04

Според мен иронията е неуместна.

А според мен няма ирония... А ако някой счита, че има и я класифицира като "неуместна", да сподели и какъв е критерият за уместност.
Напълно е възможно жената да полага грижи...

Семеен кодекс :Чл. 125. (1) Родителят има право и задължение да се грижи за физическото, умственото, нравственото и социалното развитие на детето, за неговото образование и за неговите лични и имуществени интереси.
(3) Родителят осигурява постоянен надзор по отношение на малолетното си дете и подходящ контрол на поведението на непълнолетното дете.
Чл. 126. (1) Родителите и ненавършилите пълнолетие деца живеят заедно, освен ако важни причини налагат да живеят отделно.
Напълно е НЕвъзможно в конкретния случай, майката да полага грижи за детето, в обема и със съдържанието, с които законът я задължава. "Съвместното живеене на децата с родителите е обективна предпоставка за пълноценно изпълнение на родителските функции, вкл. по упражняването на надзор и подходящ контрол по отношение на детето" (решение № 669 от 17.07.1992 г. по гр.д.№ 869/92 г. на ІІ г.о. на ВКС).
Наистина би нило добре някой адвокат да посъветва жената по-подробно. Ами има вероятност детето да остане в Англия и баща му да не го потърси изобщо, нали така?
Е, тука вече сте напълно прав(а).
След като и без това той не го гледа, на кого ще се приеме че са го върнали - на тъща му ли?
С голяма степен на вероятност, мога да предположа, че бащата няма задължение да "гледа"- нито детето, нито на боб, нито на карти... :) Вероятно дължи издръжка, а бабата и дядото са "насадени" да "гледат", докато майката си "уреди" живота и реши, че е време и тя да "(за)гледа"...Явно, точно с тези мотиви (желание пълноценно да се грижи за детето си, но в чужбина) майката задава въпроса си тук.
А, и относно "важни причини" (виж по-горе). Допускането за такива в мен се изпари с прочитането на факта за женитбата в Англия.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси