начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Наследяване на потребителски кредит

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване на потребителски кредит

Мнениеот htodorova » 12 Фев 2012, 22:12

Здравейте.

През 2005г. съпругът ми тегли от банка потребителски кредит в размер на 10 000 лв.
Кредитът е без поръчител, както и без никаква прилежаща застраховка/обезпечение по отношение на наследниците му в случай на евентуален инцидент/смърт и т.н.
В момента на усвояването на кредита имаме сключен граждански брак и двегодишен син.

Единственото имущество на името на съпруга ми, от момента на вземането на кредита, та до днешна дата, е лек автомобил на стойност 2000 лв (след време би трябвало да унаследи и незначителна част от жилище в провинцията от страна на майка си).

От около 3-4 години насам със съпруга ми сме неформално разделени.

Преди година, след поредица от писма и лични посещения на представители на банката, получих адресирана до него 'последна' покана да погаси дълга си, достигнал сумата 16 000 лв, в срок от две седмици, за да се предотврати насрочването на съдебно производство срещу него и принудително събиране на вземанията (чрез изземване на имущество, с каквото той така или иначе не разполага, или запор на доходи, каквито той към дадения момент не е получавал - впрочем, единствените му регламентирани доходи от момента на вземането на кредита до сега, са за последните четири месеца, през които е осигуряван върху минимална работна заплата.)
След получаването на въпросната 'последна покана' всички опити за контакт от страна на банката биват прекратени (оттогава не съм получавала никакви обаждания, призовки, нямаме информация за наличието на някакво съдебно производство, доходите на съпруга ми не са запорирани, макар че средния доход на член от семейството позволява запориране на минимална сума при необходимост и т.н.).

Вмомента обмисляме развод по взаимно съгласие с идеята аз (като бивша негова съпруга) да отпадна от списъка на преките наследници.
При това положение, негови наследници остават:
-синът ми (след навършването му на пълнолетие), или аз (преди навършването му на пълнолетие, като негов попечител);
-вторият му син (роден от друга майка няколко години след усвояването на кредита, и припознат от съпруга ми), или майката на втория му син (преди навършването му на пълнолетие, като негов попечител)
- майката на съпруга ми;
- полу-брата на съпруга ми (от същата майка, но от др баща), който е навършил пълнолетие;
- бащата на съпруга ми, който има сключен втори брак и две доведени деца, навършили пълнолетие;

Ето и въпроса ми:
Има ли начин детето ми да избегне унаследяването на каквито и да било права или задължения върху имуществото/дълговете на баща си при евентуален нещастен случай/смърт/инцидент на бащата, както преди, така и след навършването му на пълнолетие ?
htodorova
Нов потребител

Re: Наследяване на потребителски кредит

Мнениеот wladi » 12 Фев 2012, 23:59

htodorova написа:От около 3-4 години насам със съпруга ми сме неформално разделени.

......... получих адресирана до него 'последна' покана да погаси дълга си, достигнал сумата 16 000 лв,
..........Ето и въпроса ми:
Има ли начин детето ми да избегне унаследяването на каквито и да било права или задължения върху имуществото/дълговете на баща си при евентуален нещастен случай/смърт/инцидент на бащата, както преди, така и след навършването му на пълнолетие ?

Ще искате да избегнете само дълговете или всички права върху имуществото?
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Фев 2012, 00:46

До навършван на пълнолетие сам законодателят се е погрижил за интересите на децата - приемат наследството само по опис.
След 18г. възраст ще го мислите, според зависи пасивите и активите на наследството алтернативите са :по опис или отказ от наследство.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот htodorova » 13 Фев 2012, 20:21

При всички случаи ли е допустимо човек (в случая - сина ми, след навършването му на пълнолетие), да се откаже от наследството, или да го приеме по опис, независимо от естеството на самото наследство ( в случая - предимно непогасени кредитни задължения) ?! ... Та нима законът по никакъв начин не защитава интересите на кредиторите ?????
htodorova
Нов потребител

Назад към Семейни казуси