Така... и аз не знам откъде да почна..
На 38 години съм, с дете на 1 година. Живеем в Доминикана последните 2-3 години. От жегата изглежда, съпругът ми изперка и реши, че трябва да се развеждаме. Обявил ми е война и колкото и да съм миролюбива трябва да се защитавам някак. За съжаление ме е оставил без лев и ми е доста трудничко. Имам няколко въпроса преди да реша дали да стягам куфара за Бг. Опасенията ми са много, но основното е детето. Предполагам, че ще прави опити да ми го взима. Въпросният господин е осъждан условно в Бг и дори в момента е в изпитателен срок. Затова мисля, че ще предприеме процедура по развод тук. Все още не съм се консултирала с местен адвокат, тъй като всичко се развива за броени дни. Интересува ме документите от Бг -съдебни решения, от които е видно, че е осъждан, мои нотариални актове и т-н. дали ще се зачитат в този съд. И аз, аджаба, ако откажа да се развеждам тук, той може ли да ме задължи? Каза ми, че ще се чудя какво ме е слънце огряло. Тук се чувствам несигурна, а и корупцията е цъфтяща. Ако се прибера в Бг и заведа дело, нещо което ще ми е доста скъпо, той като е осъждан и няма имоти, мога ли да го лиша от родителски права? Чух, че било сложна работа.
Пиша объркано, ама съм объркана, ако някой е схванал какво питам, моля да ми отговори!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод в Доминикана
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Развод в Доминикана
iva_a73 написа:Ако се прибера в Бг и заведа дело, нещо което ще ми е доста скъпо, той като е осъждан и няма имоти, мога ли да го лиша от родителски права?
За да го лишите от родителски права е необходимо да е налице особено тежък случай на застрашаване на живота, здравето, възпитанието или имуществото на детето или когато трайно (той) не полага грижи за детето и не му дава издръжка. Според мен не е налице нищо от горното, а и липсата на имоти или условната присъда нямат значение.
С тези заплахи ми се струва, че интересът на детето ви ще бъде по-добре защитен в БГ (приемам, че семейно-правната ни уредба е по-добра от тази в ДР)
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Благодаря за отговора. И аз клоня към прибиране в Бг. Ако той е подал искова молба за развод тук, аз мога ли да откажа да се развеждам тук?
- iva_a73
- Нов потребител
Аз се сетих за още неща, които ме интересуват.
Ако задействам развод в Бг, при условие, че той не е работил последните 7 години, няма осигуровки, не притежава абсолютно никаква движима и недвижима собственост, има само дългове, каква издръжка за бебето мога да очаквам? как се процедира при такива случаи? Тук, в Домникана, той работи и има някакви доходи и мисля, че Съд би отсъдил издръжка за детето. Ако се разведем тук, това съдебно решение ще бъде ли миродавно в БГ? Нека не звуча комерсиално, но аз съм с малко дете, по майчинство и трябва да знам на какво мога да разчитам.
Ако задействам развод в Бг, при условие, че той не е работил последните 7 години, няма осигуровки, не притежава абсолютно никаква движима и недвижима собственост, има само дългове, каква издръжка за бебето мога да очаквам? как се процедира при такива случаи? Тук, в Домникана, той работи и има някакви доходи и мисля, че Съд би отсъдил издръжка за детето. Ако се разведем тук, това съдебно решение ще бъде ли миродавно в БГ? Нека не звуча комерсиално, но аз съм с малко дете, по майчинство и трябва да знам на какво мога да разчитам.
- iva_a73
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|