начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Въпрос относно документ удостоверяващ роднинска връзка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно документ удостоверяващ роднинска връзка

Мнениеот legolascho » 31 Окт 2011, 17:13

Здравейте,
Аз имам следния проблем. Баща ми има леля, която е доста възрастна и вече неадекватна поради старческа деменция. Семейството ми иска тя да постъпи в дом за възрастни хора, защото не може да се грижи сама за себе си. Проблемът е, че за да се заведе дело за поставяне под запрещение (тя не може сама да потвърди, че иска да отиде в такъв дом) в съда е необходимо да се представи документ, удостоверяваш роднинската и връзка с баща ми. Кметът на селото, в което лелята живее обаче отказва да издаде такъв документ, защото братята на баща ми, които дори не идват да я виждат са му казали, че "ние ще си я гледаме" (кои ние не са уточнили, защото само баща ми се грижи за нея). Кметът е обявил, че ще го съдят ако ни даде такъв документ, това вярно ли е? И ако сме прехвърлели къщата, в която живее лелята на държавата веднага щели да я вземат в дом за възрастни хора (това няма как да стане, защото къщата не е нито наша. нито нейна)?! Дайте някакъв съвет, моля Ви!
Поздрави и предварително благодаря!
legolascho
Нов потребител

Re: Въпрос относно документ удостоверяващ роднинска връзка

Мнениеот tapov26 » 31 Окт 2011, 17:49

Здравейте
Защо не си извадите удостоверение за родствена връзка? От общината няма как да ви откажат да ви издадат такова, а след като имате такова няма да има никаква пречка за започване на исково производство за поставяне под запрещение.
tapov26
Младши потребител

Мнениеот legolascho » 31 Окт 2011, 17:53

Кметът на селото в което живее лелята отказва да ни издаде такова удостоверение. Има ли някой друг, които да може да ни го издаде? От отговора ви оставам с впечатление, че в общината към която е селото могат да ни издадат такъв документ, така ли е?
Много Ви благодаря, че се включихте и ми отговорихте
Поздрави
legolascho
Нов потребител

Мнениеот via_victoria » 31 Окт 2011, 19:29

Обяснете по-детайлно родствената връзка между баща Ви и леля му - сестра/дъщеря на кого е тя и издаването на какъв точно документ са Ви отказали - Удостоверение за наследници или някаква декларация в свободен текст?
via_victoria
Потребител

Мнениеот Гост. » 31 Окт 2011, 23:28

в общината към която е селото могат да ни издадат такъв документ

Това, по правило, би следвало да е така- преди време българските общини усвоиха( може да вложите съдържание в тази дума, каквото пожелаете- все ще е вярно) огромни суми за да поддържат регистрите на населението коректно, отразяващо реалните факти.
В България, уви, "коректно" е доста разтегливо понятие, но въпреки това препоръчвам да опитате там. Писмено, излишно е да уточнявам защо.

п.п. Не знам кой какво е искал от кмета, но ако за едното удостоверение за роднински връзки ще го съдят...направо не му завиждам на тоя клетник за останалото. :lol:

п.п.Виктория- УН при жив човек?.... много лежерно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот legolascho » 01 Ное 2011, 00:11

Лелята е неомъжена сестра на дядо ми, т.е. бащата на баща му. Тя няма деца и тъй като е живяла цял живот с дядо ми и семейството му се е грижила за баща ми и двамата му братя като деца. Сега братята на баща ми не проявяват интерес да се погрижат за нея, но са казали на кмета, че не желаят тя да отиде в дом за възрастни хора.
Какво представлява документът за роднинска връзка, дали е някаква бланка или е свободен текст не знам, но вече 6 месеца кметът отказва да ни издаде това нещо. Определено не е удостоверение за наследници. И ако може да се заобиколи кмета на селото, за да се доберем до това нещо ще е много хубаво, затова се зарадвах на идеята, че може в общината някой да го издаде... Предполагам, че кметът просто си измисля предлози за да не ни издаде този документ?
Много благодаря на всички, които се включват, животът с човек с деменция е изключително изнервящ...
legolascho
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Ное 2011, 00:56

Грешката Ви е, че се опитвате да извадите удостоверение за родствени връзки на лелята Няма кой да Ви издаде такова, ако заявлението не изхожда от нея лично или надлежно упълномощен пак от нея представител /освен, ако не се снабдите със съдебно удостоверение/. Да си извади удостоверение родственикът й :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот via_victoria » 01 Ное 2011, 09:12

Идеята ми беше, poli_g, да се установят посредством Удостоверения за наследници родствените връзки на вече починалите членове на фамилията - например, ако прадядото е починал, в неговото Удостоверение ще са вписани дядото и сестра му и искането би могло да се подаде от дядото (ако е жив) или да се търси негово Удостоверение за наследници (ако не е) ....все пак Удостоверението за наследници е документ с широко приложение и отказът за издаване може да бъде обжалван по съдебен ред. А ако дядото е жив и не желае искането да е от негово име - Акт за раждане на бащата доказва родствената връзка и бащата подава документите.
via_victoria
Потребител

Мнениеот legolascho » 01 Ное 2011, 14:43

Баща ми се опитва да си извади такова удостоверение, лелята е абсолютно неадекватна... Не знае къде е, кои сме ние, кога е, не си познава дори дрехите... Тя има все още две живи сестри, но и те са в подобно състояние.. Без този документ не може да се заведе дело за поставяне под запрещение. Мислите ли, че вместо това удостоверение могат да се представят в съда удостоверение за наследници на прадядо ми в което фигурират дядо ми и сестра му и такова на дядо ми в което ще има името на баща ми?
Благодаря
legolascho
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Ное 2011, 18:41

От написаното от Вас излиза, че сте се опитвали да извадите удостоверение за родствени връзки на лелята, което няма как да стане без съдебно удостоверение, а не, че баща Ви е искал издаване на удостоверение за неговите родствени връзки. Последното - от обищината по неговия постоянен адрес. Става и с "веригата" удостоверения за наследници, където си пише кой на кого какъв е, може да поискате и от съда, който сезирате да Ви снабди със съдебно удостоверение, по силата на което да задължи общинската администрация да Ви предостави удостоверение за родствени връзки на лелята. Имайте предвид, че съдът също има достъп до базата данни на ЕСГРАОН, редът за който си е уреден в наредба.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот legolascho » 02 Ное 2011, 15:06

Сега мисля, че разбрах, много благодаря, lexy21. Благодаря и на всички останали които се опитаха да ми помогнат!
legolascho
Нов потребител

Назад към Семейни казуси