начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Уреждане на финансови въпроси след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уреждане на финансови въпроси след развод

Мнениеот tatyana78 » 18 Авг 2011, 18:48

Здравейте,
Ами да разкажа накратко моята история. Разведена съм от малко повече от една година. Бившият ми съпруг е в чужбина и от 5 години не се е прибирал. Доколкото ми е известно работи и получава доходи и въпреки това не плаща издръжка, но това е по-малкото зло. Преди да се разведем - през 2005г. - теглихме потребителски кредит за 9000лв., който е на негово име.Кредитът беше използван за погасяване на някои стари задължения и за закупуването на кола.Дотук добре. Той обаче реши на своя глава, че трябва да замине за чужбина ( Испания) и замина с въпросната кола, въпреки моето несъгласие. И оттук започнаха проблемите. След заминаването си той ме остави с дете, за което сама да се грижа и един куп заеми, натрупани по негова вина. Плащах доколкото мога, търпях и се надявах нещата да се оправят и той да започне да поема задълженията си. След малко повече от година той се прибра с друга кола, купена в Испания. Тук я регистрира на свое име и я продаде с фалшив мой подпис - беше при нотариуса, когато ми се обади и каза че и аз трябва да се подпишана документа за продажба, тъй като колата се води семейна собственост ( аз в този момент не бях с него а на село при родителите си). След малко обаче ми звънна и ми каза че всичко е наред и той ме е подписал.Другата кола та и не я видях а от продажбата на тази той плати 2 вноски в банката по кредита и това беше. А сега за кредита. След като замина повторно и пак ме остави без пукната пара и на всичкото отгоре се наложи да напусна работа по негова вина , за кратко останах без работа но се справях някак си с вноските. След това започнах работа в голяма фирма, в която работя и до днес. Обаче бях затънала в дългове, защото не смогвах да плащам всички кредити сама и се стигна до запор на заплатата ми заради неговия кредит. Тъй като той не е в страната и банката не може да си иска парите от него запорираха моята заплата като съкредитоискател. Много ви моля дайте ми някакъв съвет как да постъпя защото наистина съм отчаяна. Той най-нахално и нагло ми заяви че щял да ми праща пари когато може. Аз съхранявам доста от вносните бе;ежки от банката където съм внасяла вноските и неговото име не фигурира на нито една от тях като вносител. Освен това пазя и всички разписки с които ми е пращал пари след развода. Интересува ме има ли някакъв начин по който мога да го принудя да си поеме задълженията или ще продължавам аз да плащам за неговите глупости?
Благодаря предварително!
tatyana78
Нов потребител

Re: Уреждане на финансови въпроси след развод

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Авг 2011, 20:43

Имате право да си искате парите, още повече както казвате, сте след развод.

Искайки сумите по платеното, можете да търсите плащане.

Зависи от много неща, обаче - може да не може.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот tatyana78 » 19 Авг 2011, 19:53

Точно там е проблемът, че не знам как да си искам парите - какво трябва да направя, към кого да се обърна за съдействие?!
tatyana78
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Авг 2011, 16:17

Щом сте се развеждали,защо не уредихте тези отношения помежду си? Или за всичко е виновен съпруга Ви.Трябвало е да допуснете това нещо.Той може и да подхожда некоректно,но Вие какво очаквате?Още повече,че се и развеждате.Трябвало е да се погрижите за интересите си по-сериозно.
Освен отва казвате,че част от парите о заема са отишли за стари задължения.С какво в крайна сметка сте се обеднили, а той-обогатил?
Много е сложен казуса,но като се изяснят нещата при адвоката ви,може и да ви огрее нещо. Ще трябва да се посетите пак.А това,че в моменвта сте в затруднено материално положение абсолютно не ви извинява.Сигурно и адвоката ви може да ви каже същото! Ще сте в още-по-затруднено,ако стоите така.Ще си плащате,ще изтекат сроковете,в които можете да предявите иск за съответната сума-и толкоз.
Освен това,ако имате връзка някаква с него или негови близки,постреснете го с това нещо "при нотариуса" ,щото е сериозно.
Макар че и по-сериозни неща има, и по-"сериозни" нотариуси се намират.Може и вас да ви продаде някъде ...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Авг 2011, 16:37

tatyana78 написа:След малко обаче ми звънна и ми каза че всичко е наред и той ме е подписал.

Вие най-добре си знаете ккаво точно ви е казал. Възможно е обаче да не ви е подписвал.Продажбата от единия само съпруг не е недействителна и след изтичането на определени срокове,предвидени в законите,не можете дори да оспорите продажбата,щом сте знаели за нея.Разбирайте-да я обявите за невалидна по съдебен ред.
Така че може и така да е станало.Казвам го за пълнота само,но Вие си знаете най-добре точно какво ви е казал.

Ако сте чула изрично и ясно че ви е подписал и това наистина се е случило,действайте! И ако не ви даде никакви пари въпреки предупреждението,скоро ще се видите някъде.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот mimems » 08 Сеп 2011, 16:41

Здравей Татяна,
Аз съм адвокат практикуващ в Испания.
Мога да те уведомя, че разполагаме с европейска норматива в областта на семейното право за директно признаване и изпълнение на съдебни решения или документи-споразумения, които имат сила на съдебни актове. Също така е изграден европейски протокол за изпълнение на съдебни и приравнени на тях изпълнителни основания по парични вземания до определна сума.
Така че ако твоят екс има доходи (вкл. социални помощи) и имущество в Испания вече съществуват механизми да се предприемат действия срещу него, които са сравнително по-"леки" и достъпни от досегашните.
За да мога да ти помогна и да ти дам някакъв конкретен съвет, е необходимо да знам повече подробности, но
това са доста персонални проблеми и ми се струва, че форумът не е най-подходящото място да ги коментираме.
Ако желаеш да се свържеш с мен пиши ми на е-мейл m_andronova@yahoo.com . Ако поради политиката на този форум да се пише само на латиница :( не видиш мейл - адреса ми ето го и на кирилица, само триабва да го изписваш на латиница, когато пожелаеш да осъществиш контакт м_андронова@иахоо.ком
mimems
Нов потребител

Назад към Семейни казуси