начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Наследство- проблеми с Държавата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство- проблеми с Държавата

Мнениеот nevidimiq » 24 Авг 2011, 15:51

Здравейте,

дядото на майка ми е починал и е оставил в наследство 25 декара обработваема/плодородна зема на 4ма наследници.
От Държавата искат да купят земята,като платят по 200-400 лв на декар.

Ще можем ли да си разделим земята по равно и всеки да си прави с неговото парче каквото си желяе?

Възможно ли е да си задържим нещето парче земя,без да го продаваме на Държавата?

Ще имаме ли проблеми със съд от страна на Държавата?

Благодаря!
nevidimiq
Нов потребител

Re: Наследство- проблеми с Държавата

Мнениеот boiko_62 » 24 Авг 2011, 16:42

не сте писали защо искат да я купи държавата
земята може да се раздели с договор за доброволна делба между наследниците
за останалите въпроси повече разяснения от ваша страна
boiko_62
Потребител

Мнениеот via_victoria » 24 Авг 2011, 16:42

Здравейте!
Може ли да конкретизирате как и с кой представител на "Държавата" сте преговаряли за евентуалната продажба?
А в общия случай - при налично съгласие на всички наследници може да си направите доброволна делба на имотите, при липсата на съгласието им - може да подадете иск за съдебна такава.
Не виждам защо да не можете да си задържите в собственост Вашия дял, освен ако земята не е обект на "принудително отчуждаване за изграждане на национален обект или на общински обект от първостепенно значение" (примерно).
via_victoria
Потребител

Мнениеот nevidimiq » 24 Авг 2011, 16:59

Подробен отговор:

Днес се появи брата на майка ми,като и каза,че имаме завещание от дядото на майка ми.

Завещанието е 25 декара.Дядото е имал 2ма сина.Тези 2ма сина имат съответно по 2 и 3 деца(майка ми е едно от техните деца).Налседството се дели както следва.За Първия син,който има 2 деца(50 % от земята),за другия син,който има 3 деца(включително и майка ми 50 % от земята).Тези 2ма сина,са вече починали и земята се разпределя по-равно на наследниците им.

Та въпросния брат на майка ми идва и казва,че Държавата иска да купи земите които са в наследство и иска да му напишем пълномощно с което да продаде земите и след това да ни даде парите.И тука вече аз се усъмних,че нещо намирисва.

И пак ще попитам,може ли да си задържим земите за нас,без да ги продаваме на Държавата?

Благодаря за бързите отговори.
nevidimiq
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Авг 2011, 20:54

Никой не може да ви принуди да продавате собствената си наследствена земя, ако не желаете.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 24 Авг 2011, 21:19

:) Благодаря Ви за отговора (то явно и Вие не знаете подробности)!
Попитах така, защото като каже някой "Държавата" (особено от по-възрастните хора) това всъщност може да значи какво ли не (вкл. съм чувала човек да казва, че теглил заем от "Държавата", а всъщност има обикновен банков кредит :lol: )
Съвет - не подписвайте никакви пълномощни, допитайте се до останалите наследници дали са съгласни за доброволна делба, ако не - искайте съдебна, съберете информация къде са земите, дали случайно там не се предвижда строителство на някакъв обществен обект (да речем преминаваща магистрала) и се обърнете към някой добър адвокат да Ви изготви договора за делба (или да Ви представлява при съдебната)!
Нищо чудно да се опитват да Ви измамят, така че не си раздавайте толкова лесно имотите!
via_victoria
Потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Авг 2011, 22:11

via_victoria написа::) Благодаря Ви за отговора (то явно и Вие не знаете подробности)!
Попитах така, защото като каже някой "Държавата" (особено от по-възрастните хора) това всъщност може да значи какво ли не (вкл. съм чувала човек да казва, че теглил заем от "Държавата", а всъщност има обикновен банков кредит :lol: )
Съвет - не подписвайте никакви пълномощни, допитайте се до останалите наследници дали са съгласни за доброволна делба, ако не - искайте съдебна, съберете информация къде са земите, дали случайно там не се предвижда строителство на някакъв обществен обект (да речем преминаваща магистрала) и се обърнете към някой добър адвокат да Ви изготви договора за делба (или да Ви представлява при съдебната)!
Нищо чудно да се опитват да Ви измамят, така че не си раздавайте толкова лесно имотите!

Не е нужно да драматизирате чак толкова. Достатъчно е да се каже на хората, че имат право на избор кого да упълномощят т.н. " представител на държавата" или добър адвокат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 25 Авг 2011, 12:43

Не съм искала да драматизирам, а да обърна внимание, че първо трябва те да са на ясно със ситуацията, преди да предприемат последващи действия - безрезервното и неинформирано упълномощаване на когото и да е обикновено води до съмнителни резултати, т.е. и адвокат да си намерят, трябва да знаят какво ще искат от него (все пак има адвокати и адвокати :)
via_victoria
Потребител

Назад към Семейни казуси