начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

бременна 5 месец, съпруг от 3 год в затвора, чужденец

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

бременна 5 месец, съпруг от 3 год в затвора, чужденец

Мнениеот villy_iv » 30 Юни 2011, 00:36

Аз съм българка, омъжена за сръбски гражданин от 5 години. Той от 3 години е в затвора тук в БГ а аз от 3 години живея легално в Белгия. Бременна съм 5 ти месец. И още се чудя от къде да започна (сега си дойдох в България). В добри отношения със съпруга ми сме (по телефона) , но не искам да му казвам че съм бременна от суеверие и лоши мисли. Сега ще се опитам да го убедя на развод по взаимно съгласие, но ще изтъкна други причини (че брака ме спира да получавам социални помощи и др, което е истина). Дано да се съгласи и не се сети каква е истинската причина. Но дори да е така едва ли развода ще е факт за 4 месеца. Ако не трябва да се действа бързо. .....Сега прочетох че до навършване на детето на 1 година мога да оспорвам бащинството от законния съпруг. Биологичния баща ми е най-малката грижа в момента. Мисля да раждам в Белгия но бебето ще е българче . Как ще се върна после с бебето, то после няма да може да напуска БГ защото трябва пълномощно от "бащата". Помогнете със съвет. За месец съм си в страната.
villy_iv
Нов потребител

Re: бременна 5 месец, съпруг от 3 год в затвора, чужденец

Мнениеот kristi3 » 30 Юни 2011, 09:16

Здравейте! Първо, дори да пропуснете едногодишния срок, който имате като майка, за оспорване на бащинството, по новия СК детето също може да оспори произхода си от бащата, до изтичане на 1 год. от навършване на пълнолетие. Така че в този аспект имате достатъчно възможности. По отношение на евентуалния развод, той може да стане и без съгласието на съпруга ви. Разбира се, ако той ви съдейства, нещата ще се случат по-бързо и лесно. Сещам се и за друго - ако бракът ви не е регистриран в Белгия (където ще раждате), спокойно може да посочите друг (биологичния, стига да е съгласен) баща или в белгийския акт за раждане изобщо да не фигурира бащата (неизвестен). В такъв случай, ако е възможно и детето получи белгийско гражданство, ще можете да пътувате безпроблемно с него навсякъде. Разбира се, ще се получи колизия, ако един ден решите да регистрирате раждането на детето в БГ регистрите по гражданско състояние, защото тук автоматично ще го запишат с баща - настоящия ви съпруг, независимо какво пише в белгийския акт за раждане.
kristi3
Младши потребител

Re: бременна 5 месец, съпруг от 3 год в затвора, чужденец

Мнениеот villy_iv » 30 Юни 2011, 11:37

Здравейте. Благодаря много за отговора. Успокоих се донякъде. Брака ми не е регистриран там, защото като ми искаха българските документи преведени за да ми издадат лична карта от преводаческата агенция бяха ми объркали сръбската фамилия, която в паспорта е по един начин а в този документ беше с 3 букви по различна и не го дадох. И ме водят мадмоазел все още, което е супер. Но ако детето е българче от посолството имат данните. Но все пак е добре. Засега ще действам с развода а после каквото е на ред.
villy_iv
Нов потребител

Назад към Семейни казуси