начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Ищеца има ли право да спре дело за развод?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ищеца има ли право да спре дело за развод?

Мнениеот kralsk » 13 Мар 2011, 14:19

На делото е дадено ход - т.е. имало е вече явяване на Ищеца и Ответника лично. Но вече Ищеца желае да прекрати делото. Ответника не е съгласен. Въпроса ми е дали Ищеца има право да спре делото за развод като се откаже от него, при положение, че Ответника не е съгласен?
kralsk
Младши потребител

Re: Ищеца има ли право да спре дело за развод?

Мнениеот nk7702n » 13 Мар 2011, 14:39

Да, има право.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Мар 2011, 16:47

Вие какво точно целите, че не става ясно в тази шарения:
1. Спиране? ( невъзможно с оглед изходните данни)
2. Прекратяване на съдебното производство?
- оттегляне на иска? ( невъзможно прекратяването с оглед изходните данни)
- отказ от иска?

Сега остава да уточните има ли предявен насрещен иск, че може и да не може да се случат нещата, както ги искате.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Мар 2011, 17:13

Аз,доколкото разбрах, се цели отказ от иска и прекратяване на производството, което, смятам за възможно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Мар 2011, 17:18

Ако има насрещен иск- мисията с прекратяването - невъзможна.

То е ясно, че целта е да се прекрати съдопроизводството, но както го чета - изредени са толкоз институти и съм повече от убедена, едно, че адвокат няма, второ, че питащия изобщо не е наясно какво пише.
А оскъдицата в изходните данни не му помага за коректен отговор.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Мар 2011, 17:25

Логично. Ама никой не е писал,че има. Към питащия- има ли от ответника подаден насрещен иск?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Мар 2011, 17:29

Логично, никой не пише има ли, няма ли наср. Иск?!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 13 Мар 2011, 17:56

Да взема аз да напиша, а? :lol: :lol: :lol:

П.П. Питащият си пита ушите.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kralsk » 13 Мар 2011, 20:19

Съжалявам...не бях на линия от няколко часа....
Иначе по темата - тук въобще не питам за Насрещен иск, а за отказ от делото от Ищеца.
Насрещен иск е подаден, но не е допуснат и няма определение по него, което го прави невалиден. Така, че приемаме, че няма насрещен иск.
Затова въпроса ми е - след като е минало първо заседание и Ищеца и Ответника са се явили лично, може ли Ищеца да подаде молба за отказ от делото и изисква неговото прекратяване? Ответника не е съгласен с това, т.е. няма споразумение между Ищеца и Ответника.
Сори, ако звуча неясно...
kralsk
Младши потребител

Мнениеот kralsk » 13 Мар 2011, 21:00

Извинете ме, че пак питам, но съвсем се обърках от термините в чл. 232 от гпк и чл.233 от гпк. Т.е. каква е разликата между "оттегляне на иска" и "отказ от иска". Не става ли въпрос за едно и също нещо - просто Ищеца не желае делото да продължава и съда го прекратява?
kralsk
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Мар 2011, 21:14

Насрещен иск е подаден, но не е допуснат и няма определение по него, което го прави невалиден.

:roll: :lol: и това... защо така?

Няма значение....ти се откажи от иска, пък ще видиш съдията какво ще постанови. Така де, тогава ще разбереш има или няма насрещен иск- ако не прекрати то е защото е приет за разглеждане НИ, ако ли прекрати- макар и да не обясняваш точно, то насрещен няма.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kralsk » 13 Мар 2011, 21:28

Ами няма Определение по него, а вече е имало две заседания по делото. ..

По приемане на насрещния иск съдът се произнася с нарочно определение, след като вземе предвид становището на ищеца /ако присъства/ по допустимостта на искането.

Е, такова нещо не е имало.
kralsk
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Мар 2011, 22:20

Така, така... - хайде сега прочетете определението на съда( онова преди да влезете в първо съдебно заседание- там все ще е записано нещо по въпроса).
От друга страна масово четат доклада по делото в първо съдебно заседание( някъде)- ако имате протокол от него,а нямате постановено преди това определение, там търсете.
И ако е записано- ще се разведете, без значение дали вие ще оттеглите исковете си.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 13 Мар 2011, 22:59

И без да е записано, пак ще се разведете в крайна сметка :wink: Дали в това производство или в друго, което ще го последва... Другата страна напира за развод, явно, въпреки че на Вас Ви е минал меракът. Никой в тая "бяла" държава не държи на сила в бачна връзка. Все още. Каква Ви е целта в крайна сметка - да изучавате на собствен гръб разни правни институти или що?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kralsk » 13 Мар 2011, 23:30

Благодаря за насоката, Поли.
В Определението преди първо заседание пише: "Съда остава насрещните искове без движение".
Причината за желанието ми да се спре развода тук е не за да не се разведа, а за да се разведа справедливо (доколкото може) - знам, че ще ви объркам с това, но не бих искала да обяснявам сега нещата...Извинявам е за което...
..............................
Та, значи все пак - мога да поискам отказ/оттегляне (не разбирам разликата между двете) на иска като Ищец, независимо от това дали Ответника е съгласен или не, така ли е?
kralsk
Младши потребител

Мнениеот Melly » 13 Мар 2011, 23:37

Какво ли да ви кажа освен, че в един процес, освен да е приключил със споразумение, винаги едната страна е недоволна от решението на съда. Та такива ми ти работи. Развод ще бъде постановен..., рано или късно - все някога.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Мар 2011, 23:39

Е, няма защо. На мен, примерно, ми хрумва конкуренция при избора на съд, ала може и съвсем да се отнасям.

Обаче, трябва да имате нещо предвид- поправената ИМ се счита за редовна от деня на подаването, което ме връща на първоначалното становище- прекратяване на производството по ваше желание няма да го бъде.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kralsk » 13 Мар 2011, 23:42

Melly написа:Какво ли да ви кажа освен, че в един процес, освен да е приключил със споразумение, винаги едната страна е недоволна от решението на съда. Та такива ми ти работи. Развод ще бъде постановен..., рано или късно - все някога.

Така е, съгласна съм.
Но този (настоящия) случай е малко по-особен....те всички са си индивидуално особени де, но все пак....
kralsk
Младши потребител

Мнениеот Melly » 13 Мар 2011, 23:44

kralsk написа:
Melly написа:Какво ли да ви кажа освен, че в един процес, освен да е приключил със споразумение, винаги едната страна е недоволна от решението на съда. Та такива ми ти работи. Развод ще бъде постановен..., рано или късно - все някога.

Така е, съгласна съм.
Но този (настоящия) случай е малко по-особен....те всички са си индивидуално особени де, но все пак....

Вярвам ви.
Всеки случай сам за себе си е особен.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kralsk » 13 Мар 2011, 23:46

poli_g написа:
Обаче, трябва да имате нещо предвид- поправената ИМ се счита за редовна от деня на подаването, което ме връща на първоначалното становище- прекратяване на производството по ваше желание няма да го бъде.

А какво е това "поправена искова молба"?
Ами чл. 233 от гпк не важи ли в моя случай?
kralsk
Младши потребител

Назад към Семейни казуси