начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Наследствено жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствено жилище

Мнениеот radiomen » 28 Яну 2011, 14:01

Здравейте,изправен съм пред следния проблем. Имам наследствено жилище от родителите на моя баща. В момента със съпругата ми сме в развод и атмосферата в къщи е непоносима. За да избегна каквито и да било усложнения я помолих да напусне жилището,но това не се случва. Искам съвет има ли право съпругата ми да ползва жилището след като е наследство от родителите на баща ми и след като тя има също наследствено жилище от нейните родители. P.S. Имаме деца но са пълнолетни.Благодаря предварително.
radiomen
Нов потребител

Re: Наследствено жилище

Мнениеот Pause » 29 Яну 2011, 12:23

Няма годно правно основание за ползване т.е. жилището ви е лично имущество Чл22СК.Добре сте постъпил понеже ,да няма самоуправни действия.Смятам ,че ако искате да я извадите от имота трябва дело по 108 ЗС.
Аватар
Pause
Активен потребител

Re: Наследствено жилище

Мнениеот nk7702n » 30 Яну 2011, 17:54

Както е писал по - горе колегата, жилището е Ваша лична собственост, но Съдът с бракоразводното решение ще се произнесе относно ползването на т.н. семейно жилище. По принцип ползването се присъжда при точно определени предпоставки, посочени в СК, една от които е наличието на жилищна нужда на другия съпруг, както и ненавършили пълнолетие деца и предоставяне упражняването на родителските права на другия съпруг несобственик.Във Вашия случай, доколкото сте обяснили, не е налице нито една от двете предпоставки, така че би следвало да не бъде присъдено на другия съпруг.
След приключване на бракоразводното дело бихте могли с помощта на колега адвокат да уредите въпроса по напускане на жилището на другия съпруг несобственик! Желая Ви успех!
nk7702n
Старши потребител

Назад към Семейни казуси