Разведена съм и имам син, който този месец навършва 18 години. До момента получавах издръжка от общината в която живее бившия ми съпруг, съгласно Наредба за изплащане от държавата на присъдена издръжка. Синът ми е ученик и му предстои още една учебна година - 12 клас. Редно ли е след навършване на пълнолетие да се прекрати изплащането на издръжката, или ако не, аз ли трябва да удостоверявам пред общината че синът ми е ученик или е редно тази информация да се изиска по служебен път.
Благодаря предварително на тези, които ще ми отговорят!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изплащане на издръжка за дете след навършване на 18 г.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изплащане на издръжка за дете след навършване на 18 г.
Консултирайте се с адвокат. Не забравяйте да му покажете всички документи, с които разполагате.
- katerinakuch
- Активен потребител
Здравейте. Задължението на родителя да заплаща издръжка на непълнолетните си деца е безусловно. Не така обаче, стоят нещата при деца, навършили 18 год. възраст, но продължаващи обучението си. При навършване на пълнолетие, изпълнителното дело, респ. изплащането на издръжката от общината ще бъде прекратено. Не се заблуждавайте, че при представяне на служебна бележка, удостоверяваща, че синът Ви продължава обучението си, автоматично ще продължи и изплащането на издръжката! Това не е така!
При навършване на пълнолетие и продължаване на обучението, попадате в друга хипотеза на закона, а именно: необходимо е да образувате дело за заплащане на издръжка, в което обаче съдът преценява нуждите на сина Ви и ВЪЗМОЖНОСТИТЕ на бащата за заплащането й, т.е. няма безусловност в дължимостта на издръжката!
Желая Ви успех и спорен ден!
При навършване на пълнолетие и продължаване на обучението, попадате в друга хипотеза на закона, а именно: необходимо е да образувате дело за заплащане на издръжка, в което обаче съдът преценява нуждите на сина Ви и ВЪЗМОЖНОСТИТЕ на бащата за заплащането й, т.е. няма безусловност в дължимостта на издръжката!
Желая Ви успех и спорен ден!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Re: Изплащане на издръжка след навършване на 18 г.
Синът ми е на 20 г. и е студент. Съгласно новия Семеен кодекс мога ли да изплащам издръжката му направо на него,а не на родителя настойник?
При пълнолетие от кого трябва да се заведе иска за увеличаване на издръжката?
При пълнолетие от кого трябва да се заведе иска за увеличаване на издръжката?
- dani_mnt
- Младши потребител
ако синът ви е пълнолетен и учи искът се завежда от негово име срещу родителят дължащ издръжка
издръжката се превежда по банков път на детето навършило пълнолетие
издръжката се превежда по банков път на детето навършило пълнолетие
- boiko_62
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|