начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Отказ на искане за запазване на фамилията след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ на искане за запазване на фамилията след развод

Мнениеот b0ri » 19 Мар 2008, 00:20

Големи кахъри - Той не й дава името си /фамилията де/ - Тя я иска! Ама голямо пънене - така била "известна"!
Делото за развод е по чл. 99, имаше надежди да приключи със споразумение обаче нещата се закучиха. Заради фамилията! Цял ден се сипят заплахи, че ако Той не се съгласи Тя да запази фамилията му - светът ще му се види тесен!
Интересува ме при подадена искова молба по чл.99 от него, в която Той иска Тя да върне моминското си име, Тя може ли в хода на това дело да тръгне да доказва "известността" си. В момента са на етап 3-то заседание на съда. Имотните проблеми са решени.

Питам Ви защото съм лично заитересувана от решаването на този казус.
b0ri
Младши потребител

Re: Отказ на искане за запазване на фамилията след развод

Мнениеот system » 19 Мар 2008, 09:48

b0ri написа:Интересува ме при подадена искова молба по чл.99 от него, в която Той иска Тя да върне моминското си име, Тя може ли в хода на това дело да тръгне да доказва "известността" си. В момента са на етап 3-то заседание на съда. Имотните проблеми са решени.

Да, може да доказва "известността" си с фамилното име на съпруга - да дотътри свидетели, които да кажат, че те самите и всички около нея - в работата, в квартала и т. н. я познават с фамилното име на съпруга й. Че кореспондеция, съобщения от банки, НАП, РУСО и т. н. ги получава с това фамилно име. Тогава съдът може да приеме, че има "важни обстоятелства" за запазване на фамилното й име от брака.
system
Активен потребител

Мнениеот eklekti4kata » 19 Мар 2008, 11:10

Има начин и след развода да поиска тя да престане да носи фамилията му - на основание чл.103,ал3 СК.Скоро мина без проблеми такова наше дело.Съдът постанови тя да носи предбрачното си фамилно име.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот b0ri » 19 Мар 2008, 13:57

Благодаря на всички! :D
b0ri
Младши потребител

Мнениеот ani55 » 21 Мар 2008, 10:11

При положение , че в решение за развод на брат ми пише че съпругата му трябва да си върне предишното име, тя все още носи неговото фамилно име, а са минали вече 10 г.Какъв е реда да поиска това взето вече решение от съда да влезе в сила.И как така като си е вадила лична карта в РПУ не са видяли какво пише в решението от съда .
ani55
Младши потребител

Мнениеот ani55 » 21 Мар 2008, 10:24

Адвоката от преди 10години не сме го виждали, решението на съда е че за виновен е обявена жената и имуществото е предоставено на брат ми,представете си за какъв " морален човек " говорим и защо трябва да продължава да носи това име, в крайна сметка това е фамилията и на моите родители и е била и моя и мисля че трябва да се носи само от достойни хора и след като това е и решение на съда не трябва ли органите на реда да го уважат!
ani55
Младши потребител

Мнениеот blossom » 21 Мар 2008, 10:57

След решението за развода се изпраща съобщение до Общината за отразяване в регистрите за гражданско състояние. Отидете с препис от съдебното решение в Общината и проверете дали са отразили в техните регистри решението на съда - явно някъде е скъсана нишката.
blossom
Потребител

Мнениеот dimist » 21 Мар 2008, 12:04

За Ани - явно при прекратяване на брака на брат Ви е попълнено неправилно сведението за прекратен брак, това се пави обикновенно от страната, която иска развода, така, че да провери вГРАО и ако е така , да представи заверен препис от влязлото в сила решение.
По първия казус - ако наистина сте се споразумели по всички останали въпроси, сега е време за компромис, та да не правите циркове. Що се отнася до цитираната практика, тя се отнася до дете, което иска да смени бащиното и фамилното си име, а не до съпруга, която иска да запази брачната фамилия.
dimist
Потребител

Мнениеот ani55 » 21 Мар 2008, 12:16

Благодаря Ви за отговорите,с които ни помагате да предприем понатъшни действия, а за останалите да отговоря, че детето остана при брат ми и сега вече е голяма жена и там няма проблеми, а пък въпросната госпожа беше нелегално в чужбина и сега се е завърнала без пукнат грош и мислех че е с друга фамилия, но тя явно няма къде да се регистрира и се е регистрилала на адреса на родителите ми и там дойде призовка незнам за какво и не ме интерисува, но не искам да се срами името на близките ми.
ani55
Младши потребител

Re: Отказ на искане за запазване на фамилията след развод

Мнениеот sandilex » 17 Окт 2010, 16:02

Здравейте,
имам нужда от юрист, който да ми помогне три и половина години след развода бившата ми жена да прекрати използването на моята фамилия.
Спешно ми е, моля за съдействие, който може да се отзове да ми пише л.с.
sandilex
Нов потребител

Назад към Семейни казуси