начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Има ли право на наследство?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли право на наследство?

Мнениеот radibio » 14 Юли 2010, 15:28

Здравейте на вскички.
Имам следният казус: Има ли право на наследство свекърва ми? Един месец преди да се роди свекърва ми умира нейният биологичен баща. Майката на свекърва ми отива да живее при нейните родители с новородената си дъщеря. Минават години, тя се омъжва повторно и новият й съпруг осиновява свекървата ми. В този случай, свекървата ми има ли право да търси наследство от биологичният си баща.
Благодаря ви предварително за отговорите!
radibio
Нов потребител

Re: Има ли право на наследство?

Мнениеот Гост. » 14 Юли 2010, 16:06

Преди години не е било възможно пълно осиновяване- по ред причини.
Малко са фактите в изложението ви, при все въпросът да е ясен и категоричен. Та, за да се каже повече- кажете и вие повече за осиновяването.
До тогава никой няма да даде смислен отговор.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот radibio » 14 Юли 2010, 16:15

Осиновяването доколкото знам, е обикновено приема фамилията на втория баща. То има ли разлика в осиновяванията? Първият- биологичният е починал един месец преди тя да се роди. Осиновяването е станало когато е била непълнолетна.
radibio
Нов потребител

Мнениеот radibio » 14 Юли 2010, 16:20

Като информация годината на осиновяването е 1971г.
radibio
Нов потребител

Мнениеот azalia » 14 Юли 2010, 18:05

въпросът е за наследство от биологичния баща или от осиновителя?
azalia
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 14 Юли 2010, 21:26

Правилният въпрос в случая, е дали не е закъсняла.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот radibio » 15 Юли 2010, 11:52

[quote="azalia"]въпросът е за наследство от биологичния баща или от осиновителя?[/quote
Аз съм написала по горе, дали свекърва ми има право на наследство от биологичния си баща?
Какво значи закъсняла, това, че не си е потърсила правата по-рано не значи според мен, че вече не е дъщеря на баща си, съответно би трябвало да има право.
radibio
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 15 Юли 2010, 12:53

А как си представяте да приеме наследство открито преди повече от 40г?
За наследственото право,заченатият се счита роден. Тоест тя така или иначе, щом се родила жива и жизнеспособна го е наследила. Какво е направила майка и с наследството и е друг въпрос.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Юли 2010, 17:09

Благодаря, sunrise.

radibio написа:... това, че не си е потърсила правата по-рано не значи според мен, че вече не е дъщеря на баща си, съответно би трябвало да има право.

Това, че не си е потърсила правата в такъв продължителен период от време значи, че няма интерес към оставеното й наследство.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот rusema » 16 Юли 2010, 02:30

Отново питащите очакват от юристите да гадаят без казус... Все пак, ако наследството е "новооткрито", може би свекървата и да има някакъв шанс...
ТР № 1 от 04.11.1998 Г. по ГР. Д. № 1/1998 Г., ОСГК - т. 2 и т. 4
rusema
Младши потребител

Мнениеот eeelly » 19 Юли 2010, 16:18

Според мен трябва да се отговори на въпроса: За пълно или непълно осиновяване става дума. Това може да се види в акта за раждане на свекърва Ви. Ако в него е записан като родител биологичния баща - нямате проблем с наследяването, тъй като явно е непълно осиновяване. При него се наследява биологичния родител, но няма наследяване от непълния осиновител (втория съпруг на майката). Този непълен осиновител само би трябвало да присъства в акта за раждане в графа "Бележки" или на гърба на акта. Ако е записан като родител само осиновителя - става дума за пълно осиновяване от съпруг на родител и тогава няма никакво наследяване на биологичния родител.
Справка:
Закон за лицата и семейството изменение ДВ, бр. 50 от 23.06.1961 г. - § 7. Чл. 81 се изменя така:
“Между осиновителя и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, възникват права и задължения, каквито съществуват между роднини по произход.
Правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се прекратяват, освен когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя. Тази разпоредба не отменя забраните по ал.1, букви “а” и “б” и ал.2 на чл.23.”
Преходно правило
Правилата на чл.80 и 81 се прилагат и за заварените осиновявания.

Семеен кодекс от 1968 година Обн. ДВ. бр.23 от 22 Март 1968г., в сила от 22 май 1968 г. - Чл. 54. По съгласие между лицата, посочени в чл. 51, ал. 1, както и когато осиновеният е дете на неизвестни родители или е оставен в обществено заведение със съгласие за осиновяване, между осиновителя и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, възникват права и задължения като между роднини по произход, а правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се прекратяват.
В тези случаи забраните по чл. 10 не се отменят.
В същите случаи районният съд постановява общинският народен съвет по седалището на районния съд да състави нов акт за раждане, в който осиновителят да бъде вписан като родител.
Чл. 55. В останалите случаи правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се запазват, а права и задължения като между роднини по произход възникват само между осиновителя, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга. В този случай родителските права и задължения преминават върху осиновителя, а рожденият родител не наследява осиновения.
eeelly
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 21 Юли 2010, 12:05

eeelly написа:Според мен трябва да се отговори на въпроса: За пълно или непълно осиновяване става дума. Това може да се види в акта за раждане на свекърва Ви. Ако в него е записан като родител биологичния баща - нямате проблем с наследяването, тъй като явно е непълно осиновяване. При него се наследява биологичния родител, но няма наследяване от непълния осиновител (втория съпруг на майката). Този непълен осиновител само би трябвало да присъства в акта за раждане в графа "Бележки" или на гърба на акта. Ако е записан като родител само осиновителя - става дума за пълно осиновяване от съпруг на родител и тогава няма никакво наследяване на биологичния родител.
Справка:
Закон за лицата и семейството изменение ДВ, бр. 50 от 23.06.1961 г. - § 7. Чл. 81 се изменя така:
“Между осиновителя и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, възникват права и задължения, каквито съществуват между роднини по произход.
Правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се прекратяват, освен когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя. Тази разпоредба не отменя забраните по ал.1, букви “а” и “б” и ал.2 на чл.23.”
Преходно правило
Правилата на чл.80 и 81 се прилагат и за заварените осиновявания.

Семеен кодекс от 1968 година Обн. ДВ. бр.23 от 22 Март 1968г., в сила от 22 май 1968 г. - Чл. 54. По съгласие между лицата, посочени в чл. 51, ал. 1, както и когато осиновеният е дете на неизвестни родители или е оставен в обществено заведение със съгласие за осиновяване, между осиновителя и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, възникват права и задължения като между роднини по произход, а правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се прекратяват.
В тези случаи забраните по чл. 10 не се отменят.
В същите случаи районният съд постановява общинският народен съвет по седалището на районния съд да състави нов акт за раждане, в който осиновителят да бъде вписан като родител.
Чл. 55. В останалите случаи правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се запазват, а права и задължения като между роднини по произход възникват само между осиновителя, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга. В този случай родителските права и задължения преминават върху осиновителя, а рожденият родител не наследява осиновения.

Какво пълно или не пълно осиновяване? Бащата е починал преди да се роди . Като се роди, то вече е наследник. Осиновяването е след време и не може да касае придбито вече пражо, респ. имущество.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси