Здравейте на вскички.
Имам следният казус: Има ли право на наследство свекърва ми? Един месец преди да се роди свекърва ми умира нейният биологичен баща. Майката на свекърва ми отива да живее при нейните родители с новородената си дъщеря. Минават години, тя се омъжва повторно и новият й съпруг осиновява свекървата ми. В този случай, свекървата ми има ли право да търси наследство от биологичният си баща.
Благодаря ви предварително за отговорите!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли право на наследство?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Има ли право на наследство?
Преди години не е било възможно пълно осиновяване- по ред причини.
Малко са фактите в изложението ви, при все въпросът да е ясен и категоричен. Та, за да се каже повече- кажете и вие повече за осиновяването.
До тогава никой няма да даде смислен отговор.
Малко са фактите в изложението ви, при все въпросът да е ясен и категоричен. Та, за да се каже повече- кажете и вие повече за осиновяването.
До тогава никой няма да даде смислен отговор.
- Гост.
- Старши потребител
Осиновяването доколкото знам, е обикновено приема фамилията на втория баща. То има ли разлика в осиновяванията? Първият- биологичният е починал един месец преди тя да се роди. Осиновяването е станало когато е била непълнолетна.
- radibio
- Нов потребител
Като информация годината на осиновяването е 1971г.
- radibio
- Нов потребител
въпросът е за наследство от биологичния баща или от осиновителя?
- azalia
- Младши потребител
Правилният въпрос в случая, е дали не е закъсняла.
- razli4na
- Активен потребител
[quote="azalia"]въпросът е за наследство от биологичния баща или от осиновителя?[/quote
Аз съм написала по горе, дали свекърва ми има право на наследство от биологичния си баща?
Какво значи закъсняла, това, че не си е потърсила правата по-рано не значи според мен, че вече не е дъщеря на баща си, съответно би трябвало да има право.
Аз съм написала по горе, дали свекърва ми има право на наследство от биологичния си баща?
Какво значи закъсняла, това, че не си е потърсила правата по-рано не значи според мен, че вече не е дъщеря на баща си, съответно би трябвало да има право.
- radibio
- Нов потребител
А как си представяте да приеме наследство открито преди повече от 40г?
За наследственото право,заченатият се счита роден. Тоест тя така или иначе, щом се родила жива и жизнеспособна го е наследила. Какво е направила майка и с наследството и е друг въпрос.
За наследственото право,заченатият се счита роден. Тоест тя така или иначе, щом се родила жива и жизнеспособна го е наследила. Какво е направила майка и с наследството и е друг въпрос.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря, sunrise.
Това, че не си е потърсила правата в такъв продължителен период от време значи, че няма интерес към оставеното й наследство.
radibio написа:... това, че не си е потърсила правата по-рано не значи според мен, че вече не е дъщеря на баща си, съответно би трябвало да има право.
Това, че не си е потърсила правата в такъв продължителен период от време значи, че няма интерес към оставеното й наследство.
- razli4na
- Активен потребител
Отново питащите очакват от юристите да гадаят без казус... Все пак, ако наследството е "новооткрито", може би свекървата и да има някакъв шанс...
ТР № 1 от 04.11.1998 Г. по ГР. Д. № 1/1998 Г., ОСГК - т. 2 и т. 4
ТР № 1 от 04.11.1998 Г. по ГР. Д. № 1/1998 Г., ОСГК - т. 2 и т. 4
- rusema
- Младши потребител
Според мен трябва да се отговори на въпроса: За пълно или непълно осиновяване става дума. Това може да се види в акта за раждане на свекърва Ви. Ако в него е записан като родител биологичния баща - нямате проблем с наследяването, тъй като явно е непълно осиновяване. При него се наследява биологичния родител, но няма наследяване от непълния осиновител (втория съпруг на майката). Този непълен осиновител само би трябвало да присъства в акта за раждане в графа "Бележки" или на гърба на акта. Ако е записан като родител само осиновителя - става дума за пълно осиновяване от съпруг на родител и тогава няма никакво наследяване на биологичния родител.
Справка:
Закон за лицата и семействотоизменение ДВ, бр. 50 от 23.06.1961 г. - § 7. Чл. 81 се изменя така:
“Между осиновителя и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, възникват права и задължения, каквито съществуват между роднини по произход.
Правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се прекратяват, освен когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя. Тази разпоредба не отменя забраните по ал.1, букви “а” и “б” и ал.2 на чл.23.”
Преходно правило
Правилата на чл.80 и 81 се прилагат и за заварените осиновявания.
Семеен кодекс от 1968 година Обн. ДВ. бр.23 от 22 Март 1968г., в сила от 22 май 1968 г. - Чл. 54. По съгласие между лицата, посочени в чл. 51, ал. 1, както и когато осиновеният е дете на неизвестни родители или е оставен в обществено заведение със съгласие за осиновяване, между осиновителя и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, възникват права и задължения като между роднини по произход, а правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се прекратяват.
В тези случаи забраните по чл. 10 не се отменят.
В същите случаи районният съд постановява общинският народен съвет по седалището на районния съд да състави нов акт за раждане, в който осиновителят да бъде вписан като родител.
Чл. 55. В останалите случаи правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се запазват, а права и задължения като между роднини по произход възникват само между осиновителя, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга. В този случай родителските права и задължения преминават върху осиновителя, а рожденият родител не наследява осиновения.
Справка:
Закон за лицата и семействотоизменение ДВ, бр. 50 от 23.06.1961 г. - § 7. Чл. 81 се изменя така:
“Между осиновителя и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, възникват права и задължения, каквито съществуват между роднини по произход.
Правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се прекратяват, освен когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя. Тази разпоредба не отменя забраните по ал.1, букви “а” и “б” и ал.2 на чл.23.”
Преходно правило
Семеен кодекс от 1968 година Обн. ДВ. бр.23 от 22 Март 1968г., в сила от 22 май 1968 г. - Чл. 54. По съгласие между лицата, посочени в чл. 51, ал. 1, както и когато осиновеният е дете на неизвестни родители или е оставен в обществено заведение със съгласие за осиновяване, между осиновителя и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, възникват права и задължения като между роднини по произход, а правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се прекратяват.
В същите случаи районният съд постановява общинският народен съвет по седалището на районния съд да състави нов акт за раждане, в който осиновителят да бъде вписан като родител.
Чл. 55. В останалите случаи правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и роднините им по произход, от друга, се запазват, а права и задължения като между роднини по произход възникват само между осиновителя, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга. В този случай родителските права и задължения преминават върху осиновителя, а рожденият родител не наследява осиновения.
- eeelly
- Нов потребител
eeelly написа:Според мен трябва да се отговори на въпроса: За пълно или непълно осиновяване става дума. Това може да се види в акта за раждане на свекърва Ви. Ако в него е записан като родител биологичния баща - нямате проблем с наследяването, тъй като явно е непълно осиновяване. При него се наследява биологичния родител, но няма наследяване от непълния осиновител (втория съпруг на майката). Този непълен осиновител само би трябвало да присъства в акта за раждане в графа "Бележки" или на гърба на акта. Ако е записан като родител само осиновителя - става дума за пълно осиновяване от съпруг на родител и тогава няма никакво наследяване на биологичния родител.
Справка:
Преходно правило
Какво пълно или не пълно осиновяване? Бащата е починал преди да се роди . Като се роди, то вече е наследник. Осиновяването е след време и не може да касае придбито вече пражо, респ. имущество.
- sunrise
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|