начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Прекратяване на брак, сключен извън България

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на брак, сключен извън България

Мнениеот tony_1234 » 20 Яну 2010, 12:37

Здравейте! Имам нужда от помощ във връзка със следното: сключила съм брак в Египет, но вече 8 месеца със съпругът ми не живеем заедно, преди 8 месеца той се върна в Египет, а мен ме интересува как мога най-лесно и бързо за мен да прекратя въпросния брак. Нямаме никакво общо имущество, нито деца. Възможно ли е да обявя този брак за фиктивен и ако да - къде и какво трябва да направя? Ако не - какво друго мога да направя? И колко време ще трае процедурата?
Предварително сърдечно благодаря за съвета, помощта и отделеното време!
tony_1234
Нов потребител

Re: Прекратяване на брак, сключен извън България

Мнениеот svettoslav » 20 Яну 2010, 20:57

За разрешаването на Вашия проблем ще Ви трябва специализирана юридическа помощ от адвокат.За препоръчване е с опит по международно право.Тогава ще ви станат ясни всички възможности.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот todorst » 20 Яну 2010, 23:45

споделям! бракът е сключен в България. Разводът е извършен в чужбина- САЩ.. За САЩ лицата са разведени, но за България НЕ са. Необходимо е решениението на съда от САЩ, заверено в САЩ апостил и пр. превод в България и иск в България за легализиране,признаване на развода.
Предявете иск за развод в България, ако сте бълг.гражданка, ще го призоват по съответен ред, ако иска да се явява или да си вземе адвокат, но процедурата ще тръгне!
Съвета не е от адвокат!
todorst
Потребител

Мнениеот uvella » 21 Яну 2010, 17:37

Кодекс за международно частно право:
Сключване на брак
Чл. 6. ...
(5) Брак между български гражданин и чужд гражданин може да се сключи в чужбина пред български дипломатически или консулски представител, ако правото на приемащата държава и отечественото право на чуждия гражданин допускат това.
Компетентност по брачни искове
Чл. 7. Брачните искове са подведомствени на българските съдилища, ако един от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България.
Компетентност по дела за лични и имуществени отношения между съпрузите
Чл. 8. При условията на чл. 7 българските съдилища са компетентни и по делата за лични и имуществени отношения между съпрузите.

Международни актове между Египет и България (с оглед специфични законови изисквания на някоя от държавите към брачни отношения) - сайта на ГРАО, само една препратка (която не е "акт") - по повод промяна на гражданско състояние:

"Писмо на Посолството на Египет в София"
Законодателна справка за сключване на брак
Според ислямския закон относно брака няма никакви пречки за египтянин-мюсюлманин да сключи брак с чужденка-християнка.

Това (е, и още някое и друго законче/кодексче) е основната правна уредба, касаеща питането Ви. Подробностите за прилагането на нормите (подсъдност, приложения към исковата молба, такси, начини за призоваване на съпруга-ответник и пр.) - адвокат. :twisted:
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот lady40 » 05 Юни 2010, 20:23

Здравей Тони,
Би ли ми писала на presiana.presiana@yahoo.co.uk. Аз имам същия проблем.
lady40
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 06 Юни 2010, 08:49

Много бързо бре, ама понякога така става, вземаш едни парички да докараш чужденец в България, после му бият шута и ти излиза пет пъти по-скъпо да се разведеш. 8)
И да ви кажат тук стъпка по стъпка какви са действията, пак трябва да отидете при адвокат. По-добре си спестете времето и идете, че току виж сте спечелила от тотото 3-те милиона, и ще трябва да ги делите :mrgreen:
nikiboy
Потребител

Назад към Семейни казуси