Здравейте! Мисля, че тук е правилното място да получа отговори на моя въпрос, който ме касае. Другата седмица ще се омъжвам и искам да ви питам за запазване на фамилията и добавяне на още една или да взема неговата без да запазя моята. Родителите ми имат семеен бизнес и аз съм управител на тази фирма, също така завърших висшето. Та въпросът ми е: ако взема фамилията на мъжа ми без да запазвам моята, дали ще имам проблеми с фирмата? Ще може ли да ми изясните това. Всичко се води на моето име - на кочаните /фактурите/, нотариалния акт, аз съм материалното отговорно лице, в проектите фигурира моето име и фамилия. Надявам се да ми отговорите, за да се реша по-бързо.
Благодаря ви предварително
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съвет относно сключване на брак
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съвет относно сключване на брак
По-добре запазете Вашето име и фамилия, защото всяка една промяна в данните, свързани с Вашата самоличност, като например име, фамилия, постоянен адрес и др. повличат след себе си и задължителна подмяна най-малко на личната Ви карта. За справка прочетете чл.9 от Закона за българските лични документи.
- katerinakuch
- Активен потребител
Дава ли ти държавата,взимай
-
namakak - Потребител
Трябва да решите кое измежду желанието Ви да вземете фамилията на съпруга си или временните бюрократични затруднения е прерогатив за Вас
- A.Pato
- Потребител
namakak написа:Дава ли ти държавата,взимай
При подмяната на документите се плаща такса именно на държавата.
- katerinakuch
- Активен потребител
А не може ли нито да се променя фамилията, нито да се добавя още една?
Според мен най-удобното решение е да не се прави нито промяна на името, нито допълване - просто си остава същото.
Какви проблеми могат да настъпят при непроменяне на името? Предполагам никакви.
Според мен най-удобното решение е да не се прави нито промяна на името, нито допълване - просто си остава същото.
- johnsmith123
- Нов потребител
johnsmith123 написа:А не може ли нито да се променя фамилията, нито да се добавя още една?
Именно.
- katerinakuch
- Активен потребител
И утре децата ти ще си навиват мисли,защо майка е мислила за фамилията си,какво е кроила,това още от начало ли,и още въпроси..
Госпожице,нищо не ви пречат и четирите имена.С едните доказвате материалните блага по бащина и майчина линия,с другото всичко внесено в семейството с еди си кой,не мислете че ако не сте с неговата фамилия,ще избегнете някакви материални спорове.Дано не се налага,но бъдете практична,най-приятелски ви го препоръчвам,имайки предвид всички обстоятелства които могат да се случат и на една влюбена брачна двойка.
С най-приятелски чувства и ви желая слънце в един от най-хубавите дни в живота.
Най-хубавия е раждането на детето ви Желая ви щастие,привърженик съм на семейното щастие.
Госпожице,нищо не ви пречат и четирите имена.С едните доказвате материалните блага по бащина и майчина линия,с другото всичко внесено в семейството с еди си кой,не мислете че ако не сте с неговата фамилия,ще избегнете някакви материални спорове.Дано не се налага,но бъдете практична,най-приятелски ви го препоръчвам,имайки предвид всички обстоятелства които могат да се случат и на една влюбена брачна двойка.
С най-приятелски чувства и ви желая слънце в един от най-хубавите дни в живота.
Най-хубавия е раждането на детето ви Желая ви щастие,привърженик съм на семейното щастие.
-
namakak - Потребител
A.Pato написа:Трябва да решите кое измежду желанието Ви да вземете фамилията на съпруга си или временните бюрократични затруднения е прерогатив за Вас
Не мисля, че един интелигентен и разбран съпруг би се разсърдил, ако съпругата му си запази след сключване на брака моминското име. Не бива да се допуска такава дреболия да доведе до семейни дразги, а и в крайна сметка жената има право на избор, а и право на личен живот в брака.
- katerinakuch
- Активен потребител
Съгласен съм с Вас, Katerinakuch, разбира се, че сте права. Аз визирах ситуацията, в която госпожицата (автор на темата) има желание да си смени фамилията. С такова впечатление останах от запитването й. Затова я посъветвах да направи избор между желанието си и последващите затруднения с администрацията (които няма да са кой знае колко сериозни). Ако няма желание да си сменя фамилията, няма смисъл изобщо да коментираме казуса.
- A.Pato
- Потребител
Здравейте. Няма повод за притеснение във връзка със смяната на името, тъй като физическо лице се идентифицира най-често с три имена и ЕГН. Винаги можете да удостоверите промяната на името с копие от удостоверението за брак. Издаването на нови документи не създава особени трудности или разходи, срокът е едномесесечен. Можете да регистрирате промяната на фамилното име в търговския регистър, когато имате дружествени промени за вписване (промяна на адрес на управление, промяна на капитал или др.), като запишете новата си фамилия в заявлението, за съжаление най-вероятно ще е необходимо да представите и копие от документ удостоверяващ промяната. Относно актуализирането на фирмените фактури с вашите данни като мол е най-добре да се консултирате със счетовотиеля на фирмата.
При добавяне на фамилното име на съпруга с тире става по-трудно пълното му изписване и често се пропуска едната от двете съставки, което предизвиква неясноти. Не харесвам опцията за запазване на старото фамилно име, защото пречи цялото семейство да има еднаква фамилия. Затова замяната на фамилното име ми се струва най-удачния вариант.
Успех и щастлив празник!
При добавяне на фамилното име на съпруга с тире става по-трудно пълното му изписване и често се пропуска едната от двете съставки, което предизвиква неясноти. Не харесвам опцията за запазване на старото фамилно име, защото пречи цялото семейство да има еднаква фамилия. Затова замяната на фамилното име ми се струва най-удачния вариант.
Успех и щастлив празник!
- olga
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|