Въпросът ми е какво е необходимо да се направи, за да може дете на чужденец, родено от българка в България да не носи бащино име, т.е. при вписването да има 2 лични имена и после директно фамилия? Достатъчно ли ще е например бащата да декларира, че това противоречи на семейните му, етнически и пр. традиции, както е записано в чл. 13 от Закон за гр. регистрация.
Има такива прецеденти, но не знаем на какво основание.
Благодаря за каментарите и идеите.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отпадане на бащиното име?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: отпадане на бащиното име?
Аз не разбрах - искате да смените бащиното име на детето ли?
Защото май има начин да се обяви това в държавен вестник и ако до определен срок никой не реагира може да се промени името...Мисля че така беше но не съм 100% компетентна...просто отговарям щото никой друг не е...
Защото май има начин да се обяви това в държавен вестник и ако до определен срок никой не реагира може да се промени името...Мисля че така беше но не съм 100% компетентна...просто отговарям щото никой друг не е...
- kralsk
- Младши потребител
kralsk написа:Аз не разбрах - искате да смените бащиното име на детето ли?
недейте , вашият казус си е достатъчно инересен, че да забъркваме и държавен вестник! който е част от "Утопия"-та .
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
778899 написа:kralsk написа:Аз не разбрах - искате да смените бащиното име на детето ли?
недейте , вашият казус си е достатъчно инересен, че да забъркваме и държавен вестник! който е част от "Утопия"-та .
Добре, съгласна съм с вас. Няма повече да се бъркам.
Ама ако може да вметна тука, че една приятелка от далечната страна така смени името на детето си, та си помислих че и тук може да има такава вратичка...
- kralsk
- Младши потребител
Ами не, още по-скандално искане имаме: да няма въобще бащино име. Проблемът е, че името на бащата е твърде "мъжко" - да кажем Джон, и ще е тъпо девойката да се казва примерно Мария Ана Джон Смит.
Има ли начин? Как мислите?
Има ли начин? Как мислите?
- mira75
- Младши потребител
Пълни глупости!
- razli4na
- Активен потребител
Кое е пълна глупост? Това, което искаме или това, че има прецедент, но не знаем на какво основание? Аз съм виждала акт за раждане на дете без вписано бащино име; така са го били заявили, така са го вписали. Затова питам какво е правното основание, за да можем и ние да направим същото.
- mira75
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|