начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

РАЗВОД И ПОЛЗВАНЕ НА ЖИЛИЩЕТО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

РАЗВОД И ПОЛЗВАНЕ НА ЖИЛИЩЕТО

Мнениеот assya_p » 27 Ное 2009, 12:48

Здравейте. Ще помоля за малко уточнение. Обмислям идеята за развод със съпруга ми. Проблемът при мен е, че живеем в жилище, което е собственост на майка му. Имаме дете на 3 г. В случай, че са присъдени родителските права на мен според Семейния кодекс съдът може да предостави ползването на това жилище на майката и детето. Сега видях, че това е за срок от 1 година. Преди не беше ли до навършването на пълнолетие на детето? Има ли варианти и за по-дълъг срок при положение, че няма къде да живеем, а родителите му притежават 4 апартамента.
Благодаря предварително на отзовалите се.
assya_p
Нов потребител

Re: РАЗВОД И ПОЛЗВАНЕ НА ЖИЛИЩЕТО

Мнениеот REVOLUTION » 27 Ное 2009, 12:57

assya_p написа:Здравейте. Ще помоля за малко уточнение. Обмислям идеята за развод със съпруга ми. Проблемът при мен е, че живеем в жилище, което е собственост на майка му. Имаме дете на 3 г. В случай, че са присъдени родителските права на мен според Семейния кодекс съдът може да предостави ползването на това жилище на майката и детето. Сега видях, че това е за срок от 1 година. Преди не беше ли до навършването на пълнолетие на детето? Има ли варианти и за по-дълъг срок при положение, че няма къде да живеем, а родителите му притежават 4 апартамента.
Благодаря предварително на отзовалите се.

Не ,не е било никога така.Ползването се предоставя на съпруга на когото са присъдени родителските права , до навършване на пълнолетие , само ако собствеността на жилището е общо или на другия съпруг.Когато собствеността е на близки винаги срокът е бил определен , а не до навършване на пълнолетие.Имайте предвид , че за тази година , в която ще ползвате жилището ще дължите наем , ако бъде поискан от родителя на съпруга-Чл. 57. (1) СК
По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 27 Ное 2009, 13:08

Да се похалосвам петъчно...
Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ.

Революшън, и как ще се определи ползваната площ от дечица при обикновена съсобственост?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Ное 2009, 13:12

poli_g написа:Да се похалосвам петъчно...
Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ.

Революшън, и как ще се определи ползваната площ от дечица при обикновена съсобственост?

Това има ли нещо общо с поставения въпрос или просто си питаш по принцип,щото е петък? :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Ное 2009, 13:14

Ми как... на глава от обитателите.
Остават да живеят мама и две дечица, жилището е 1/2 на мама и 1/2 на татко.
Мама и всяко от двете дечица ползва по 1/3 от площта - тук никой няма да възрази, предполагам? 8)
Понеже апартаментът е общ в равни квоти, мама и татко са осигурили на децата в равни квоти "тяхната" площ.
Съответно едната трета, която остава да се ползва от мама, също си е нейна половината, а втората половина е от дела на татко.
Т.е. мама дължи на татко "наем" като за 1/6 идеална част от жилището.
Поне така е според мен - не се халосвам, макар да е петък, защото още не е петък следобед. :P
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Ное 2009, 13:48

Няма общо, а щото е петък :P :P :P и си дадох почивка до обяд( седмицата ме изцеди :oops: ), та от там халосията ми.
Наясно съм, че е спам. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rts » 27 Ное 2009, 14:15

Опитайте се да постигнете извънсъдебно споразумение със свекърва си за ползване на жилището. Не се опитвайте без адвокат.
rts
Активен потребител

Мнениеот dakata1950 » 28 Дек 2009, 04:37

"Обмислям идеята за развод със съпруга ми."
Цитат от изявленито.
Аз мисля,
че идеята за развод е обмисляна от преди три години и девет месеца.
Три години вече съвместен живот е удачен период, защото вече детето може да е в детска градина и съпругът ти вече не ти е необходим и ти пречи. Целите ти са постигнати до някъде.
Дали добре си обмислила, как ще докажеш вина у съпруга си, за да получиш права, чрез дето ви, твое и негово.
Ами, ако стане обратното.
Дали не е егоистично спрямо детето, да расте то извън здрава семейна среда, а с пришълци и времянки.
dakata1950
Младши потребител

Назад към Семейни казуси