Здравейте. Ще помоля за малко уточнение. Обмислям идеята за развод със съпруга ми. Проблемът при мен е, че живеем в жилище, което е собственост на майка му. Имаме дете на 3 г. В случай, че са присъдени родителските права на мен според Семейния кодекс съдът може да предостави ползването на това жилище на майката и детето. Сега видях, че това е за срок от 1 година. Преди не беше ли до навършването на пълнолетие на детето? Има ли варианти и за по-дълъг срок при положение, че няма къде да живеем, а родителите му притежават 4 апартамента.
Благодаря предварително на отзовалите се.
- Дата и час: 03 Дек 2024, 07:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
РАЗВОД И ПОЛЗВАНЕ НА ЖИЛИЩЕТО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: РАЗВОД И ПОЛЗВАНЕ НА ЖИЛИЩЕТО
assya_p написа:Здравейте. Ще помоля за малко уточнение. Обмислям идеята за развод със съпруга ми. Проблемът при мен е, че живеем в жилище, което е собственост на майка му. Имаме дете на 3 г. В случай, че са присъдени родителските права на мен според Семейния кодекс съдът може да предостави ползването на това жилище на майката и детето. Сега видях, че това е за срок от 1 година. Преди не беше ли до навършването на пълнолетие на детето? Има ли варианти и за по-дълъг срок при положение, че няма къде да живеем, а родителите му притежават 4 апартамента.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Не ,не е било никога така.Ползването се предоставя на съпруга на когото са присъдени родителските права , до навършване на пълнолетие , само ако собствеността на жилището е общо или на другия съпруг.Когато собствеността е на близки винаги срокът е бил определен , а не до навършване на пълнолетие.Имайте предвид , че за тази година , в която ще ползвате жилището ще дължите наем , ако бъде поискан от родителя на съпруга-Чл. 57. (1) СК
По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Да се похалосвам петъчно...
Революшън, и как ще се определи ползваната площ от дечица при обикновена съсобственост?
Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ.
Революшън, и как ще се определи ползваната площ от дечица при обикновена съсобственост?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Да се похалосвам петъчно...Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ.
Това има ли нещо общо с поставения въпрос или просто си питаш по принцип,щото е петък?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Ми как... на глава от обитателите.
Остават да живеят мама и две дечица, жилището е 1/2 на мама и 1/2 на татко.
Мама и всяко от двете дечица ползва по 1/3 от площта - тук никой няма да възрази, предполагам?
Понеже апартаментът е общ в равни квоти, мама и татко са осигурили на децата в равни квоти "тяхната" площ.
Съответно едната трета, която остава да се ползва от мама, също си е нейна половината, а втората половина е от дела на татко.
Т.е. мама дължи на татко "наем" като за 1/6 идеална част от жилището.
Поне така е според мен - не се халосвам, макар да е петък, защото още не е петък следобед.
Остават да живеят мама и две дечица, жилището е 1/2 на мама и 1/2 на татко.
Мама и всяко от двете дечица ползва по 1/3 от площта - тук никой няма да възрази, предполагам?
Понеже апартаментът е общ в равни квоти, мама и татко са осигурили на децата в равни квоти "тяхната" площ.
Съответно едната трета, която остава да се ползва от мама, също си е нейна половината, а втората половина е от дела на татко.
Т.е. мама дължи на татко "наем" като за 1/6 идеална част от жилището.
Поне така е според мен - не се халосвам, макар да е петък, защото още не е петък следобед.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Няма общо, а щото е петък и си дадох почивка до обяд( седмицата ме изцеди ), та от там халосията ми.
Наясно съм, че е спам.
Наясно съм, че е спам.
- Гост.
- Старши потребител
Опитайте се да постигнете извънсъдебно споразумение със свекърва си за ползване на жилището. Не се опитвайте без адвокат.
- rts
- Активен потребител
"Обмислям идеята за развод със съпруга ми."
Цитат от изявленито.
Аз мисля,
че идеята за развод е обмисляна от преди три години и девет месеца.
Три години вече съвместен живот е удачен период, защото вече детето може да е в детска градина и съпругът ти вече не ти е необходим и ти пречи. Целите ти са постигнати до някъде.
Дали добре си обмислила, как ще докажеш вина у съпруга си, за да получиш права, чрез дето ви, твое и негово.
Ами, ако стане обратното.
Дали не е егоистично спрямо детето, да расте то извън здрава семейна среда, а с пришълци и времянки.
Цитат от изявленито.
Аз мисля,
че идеята за развод е обмисляна от преди три години и девет месеца.
Три години вече съвместен живот е удачен период, защото вече детето може да е в детска градина и съпругът ти вече не ти е необходим и ти пречи. Целите ти са постигнати до някъде.
Дали добре си обмислила, как ще докажеш вина у съпруга си, за да получиш права, чрез дето ви, твое и негово.
Ами, ако стане обратното.
Дали не е егоистично спрямо детето, да расте то извън здрава семейна среда, а с пришълци и времянки.
- dakata1950
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|