начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Как да постъпя?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да постъпя?

Мнениеот bgimot » 08 Дек 2009, 10:49

Здравейте,
искрено се надявам да ми помогнете.
Омъжена съм. И двамата сме под 35 години. Искам да си закупя жилище, но искам предварително да се застраховам. Може ли мъжът ми да подпише някакъв документ (или предбрачен договор),че се отказва от имота и няма да има никакви претенции към него в случай на развод ?
И вторият ми въпрос е- ако при закупуване на жилището аз платя половината имот, а другата половина ми се препише от роднини срещу гледане и след тяхната смърт стане мой, тогава мъжът ми може лида има претенции към жилището?
И в двата случая как трябвада сключа договора за покупка, така че мъжът ми да не може да претендира.
Предварително Ви благодаря за отговора
bgimot
Нов потребител

Re: Как да постъпя?

Мнениеот 778899 » 08 Дек 2009, 14:38

Здравейте, няма никаква пречка имотът да бъде изключителна собственост.

За повече информация-обърнете се към колега-адвокат!

Успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Pause » 08 Дек 2009, 15:02

Едва ли на този въпрос може да се даде еднозначен отговор но според описаните факти.Мъжът ви няма нужда да подписва нищо понеже това би обтегнало положението поставяки го в по неблагоприятно положение.За вас действа законовия режим на общност Чл.18 ал.1 СК.Ето я ядката на въпроса а тя е вие притежавате ли в момента парите за покупка на имот и откъде е техният произход в смисъл съпруга ви има ли участие ?Понеже гореописаните от вас хипотези съпругът ви има дял.Примерно ето как съпруга ви нума нищо :Имате 80 000лв. в банка на ваше име преди брака ,омъжвате се и придобивате имот чрез покупко - продажба той си е изцяло ваш, и при един евентуален развод мъжът ви няма да може да сложи ръка върху имота.Но ако се споминете преди него ще има наследствени права.....
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 08 Дек 2009, 15:19

:roll: Наистина интересен въпрос.
Не защото действа законов режим на общност- това е преодолимо, а по ред други причини. Защото дори и брачният договор ( при договорен режим по СК) не е константна величина.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bgimot » 09 Дек 2009, 12:49

Парите ми ги дават роднини, но искат да препишат апартамента на мое име :roll:
bgimot
Нов потребител

Мнениеот Melly » 09 Дек 2009, 14:20

bgimot написа:Парите ми ги дават роднини, но искат да препишат апартамента на мое име :roll:

:shock: Всичките ли?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Интересна задачка-закачка...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 09 Дек 2009, 14:25

Нужна е още информация. Принципно ако придобиете безвъзмездно имот по време на брака, имотът става лична ваша собственост. След вашата смърт съпругът ве естествено ще ви наследи, има запазена част - ако решите да оставите завещание. Тези роднини кои са - родители ли? Братя, сестри имате ли? Ще искат ли да се грижите за тях? Ще искат ли да имат право на ползване, мислите ли за ипотека за в бъдеще и т.н. и т.н. Посетете адвокат! Там разяснете всички въпроси от значение за вашия случай, в зависимост от предложените решения, изберете най-доброто за вас!
nevin_alibriam
Потребител

Назад към Семейни казуси