Здравейте
нова съм в този форум и се надявам на съвет и помощ от ваша страна. В историята, която ще опиша става въпрос не за мен, а за моят баща. Живее в малък град и поради тази причина няма да цитирам имена. През лятото на 2013г срещу него е подадена жалба в РПУ-то за причиняване на сексуален тормоз върху дъщерята на 1 от служителите в него. Полицаите, които са го уведомили да се яви за разпит не са му връчили призовка. Баща ми се явява в полицията и дава обяснения по случая. В уречения ден, час и място, посочено в жалбата, той е бил на работното си място, има свидетели, колеги за това. Никой не му предоставя жалбата, за да се запознае с нея. Цитирали са му само основните неща от съдържанието и. След около седмица получава известие да се яви в полицията отново. Служителят там му обяснява, че неговият колега се е объркал относно лицето, че не той е виновният, а някой друг (който само да вметна и до ден днешен не се знае кой е) и го е помолил да разпише показанията си.
Аз подадох жалба в Инспектората на МВР от името на баща ми и след направеното от тях "проучване", получихме отговор, че не намират въпросния служител за виновен.
Искам да попитам какво мога да направя от тук насетне срещу този служител "на реда" и дали изобщо си заслужава ходенето по съдилища (ако си намеря адвоката, т.к в малкия град всеки се познава и никой не желае да се изправи срещу него в съда)?
Държа да отбележа също, че баща ми е диабетик и покрай този случай си имаше доста неприятности с кръвната захар. Не мисля, че е редно и морално някой да клевети друг човек, без да има никакво основание/ доказателство и след това да се разхожда с високо вдигната глава.
Благодаря ви, че прочетохте историята ми и се надявам някой да ми помогне!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Жалба за клевета срещу полицейски служител
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Жалба за клевета срещу полицейски служител
Чл. 147. (1) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
Това е фактическия състав на престъплението клевета. Вие искате да се търси отговорност от полицейския служител ако правилно ви разбирам, нали?
Както и да е - полицаите са извършвали вероятно проверка по преписка образувана в следствие на подаден сигнал (ще ме поправят ако бъркам). Целта на проверката е да се установи има ли или няма данни за извършено престъпление, за да се вземе решение дали ще се образува досъдебно производство или не. Привикването да даде информация може да стане и устно (и потелефона например - пак ще ме поправят ако бъркам) след като са открили лицето. Не е нужно да му се връчва призовка.
В какво според Вас се състои клеветата? Не става ясно от написаното от Вас полицаят умишлено да е разгласил позорно обстоятелство за баща Ви(че е осъществявал някаква форма на сексуален тормоз). Ако поради некомпетентност е привикал баща Ви то това все още не е престъпление. Подайте жалба до началника на въпросното РПУ и поискайте полицаят да се извини (което вероятно вече са направили). Ако действително сигналът е срещу баща ви и се е установило, че престъпление няма то лицето, което е подало сигнала може да бъде подведено евентуално под отговорност за извършено престъпление - набедяване. След като обаче се касае за друг човек (от тук на татък вас не ви касае кое е лицето, срещу което е сигнала и никой не е длъжен да ви информира) то подалият сигнала няма вина за грешката. За престъпление от страна на полицая според мен и дума не може да става особено ако той лично не е разгласил, че баща ви действително е осъществявал сексуален тормоз. Поне от това, което пишете.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
Това е фактическия състав на престъплението клевета. Вие искате да се търси отговорност от полицейския служител ако правилно ви разбирам, нали?
Не разбирам дали става въпрос за дъщеря на служител във въпросното РПУ или е дъщеря на служител във фирма на баща Ви?През лятото на 2013г срещу него е подадена жалба в РПУ-то за причиняване на сексуален тормоз върху дъщерята на 1 от служителите в него.
Както и да е - полицаите са извършвали вероятно проверка по преписка образувана в следствие на подаден сигнал (ще ме поправят ако бъркам). Целта на проверката е да се установи има ли или няма данни за извършено престъпление, за да се вземе решение дали ще се образува досъдебно производство или не. Привикването да даде информация може да стане и устно (и потелефона например - пак ще ме поправят ако бъркам) след като са открили лицето. Не е нужно да му се връчва призовка.
В какво според Вас се състои клеветата? Не става ясно от написаното от Вас полицаят умишлено да е разгласил позорно обстоятелство за баща Ви(че е осъществявал някаква форма на сексуален тормоз). Ако поради некомпетентност е привикал баща Ви то това все още не е престъпление. Подайте жалба до началника на въпросното РПУ и поискайте полицаят да се извини (което вероятно вече са направили). Ако действително сигналът е срещу баща ви и се е установило, че престъпление няма то лицето, което е подало сигнала може да бъде подведено евентуално под отговорност за извършено престъпление - набедяване. След като обаче се касае за друг човек (от тук на татък вас не ви касае кое е лицето, срещу което е сигнала и никой не е длъжен да ви информира) то подалият сигнала няма вина за грешката. За престъпление от страна на полицая според мен и дума не може да става особено ако той лично не е разгласил, че баща ви действително е осъществявал сексуален тормоз. Поне от това, което пишете.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Здравейте
много благодаря за отговора. Ще се постарая да отговоря на въпросите Ви. Да, аз искам да търся отговорност от полицейския служител. Въпросното момиче е дъщеря на служител в РПУ-то. Детето е 12-13 годишно, ученичка. Да, полицаите са извършили проверка по жалбата срещу баща ми и не са установили да е извършено престъпление от негова страна. Разпитвали са негови колеги, шеф, както и съседите, живеещи в квартала.
Според мен клеветата е, когато разгласяваш неверни данни за дадено лице. Предполагам, а и както прочетох от написаното от вас, това се наказва. Не смятам, че полицаят некомпетентно е разгласил сигнала, а действията са му били целенасочени.
много благодаря за отговора. Ще се постарая да отговоря на въпросите Ви. Да, аз искам да търся отговорност от полицейския служител. Въпросното момиче е дъщеря на служител в РПУ-то. Детето е 12-13 годишно, ученичка. Да, полицаите са извършили проверка по жалбата срещу баща ми и не са установили да е извършено престъпление от негова страна. Разпитвали са негови колеги, шеф, както и съседите, живеещи в квартала.
Според мен клеветата е, когато разгласяваш неверни данни за дадено лице. Предполагам, а и както прочетох от написаното от вас, това се наказва. Не смятам, че полицаят некомпетентно е разгласил сигнала, а действията са му били целенасочени.
- tsvet_y
- Нов потребител
Още един въпрос. Вие пишете: "След около седмица получава известие да се яви в полицията отново. Служителят там му обяснява, че неговият колега се е объркал относно лицето, че не той е виновният, а някой друг". Да разбираме, че са установили след проверката, че сигналът е подаден срещу друго лице, а не срещу баща ви (това как може да се случи не знам..вероятно ако има съвпадение на имената) или да разбираме, че сигналът е бил срещу баща ви, но след проверка се е установило, че той не е свързан с предполагаемото деяние, а са се появили данни за съпричастност на друго лице към предполагаемото деяние?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|