начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ревизионен Доклад

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ревизионен Доклад

Мнениеот passat » 19 Ное 2013, 17:06

Здравейте,
Баща ми Мол на ЕООД има изговен Ревизионен доклад от НАП в който фирмата ни е длъжник в размер на 30 000лв. Да тези пари ги дължи предвид това ,че е използвал нерегламентирани фактури.От една година и половина се пускат нулеви декларации към НАП. Няма изглед бизнеса да потръгне. Баща ми няма никакво желание и намерение да върне тези пари.
Интересува ме следното:
1.Ако не предприемеме действия за обжалване на ревизионния доклад какви са последсвията за Баща ми
2.Може ли баща ми да отговаря с личното си движимо и недвижимо имущество
3.Може ли НАП да блокират пенсията на баща ми
4.По какъв начин НАП ще принуждават баща ми да вземат сумата по доклада
5.Процедура по несъстоятелност на фирмата какво представлява и какво ще струва ?
6.Някъде съм прочел или чул че ревизонния доклад ил ревизионния акт имат давност 10 години , дали това е вярно ?
7.Баща ми може ли да продава , дарява движимото и недвижимото си имушество като физическо лице ?
8.Размера на капитала ЕООД е 5000лв , по какъв начин НАП ще се опитат да съберат тези пари.
9. За размера на капитала , могат ли НАП да направят запор на движимото или недвижимото имущество , или да блокират пенситя на Баша ми ?
Извинявам се тези въпроси но те живо ме интересуват.
passat
Нов потребител

Re: Ревизионен Доклад

Мнениеот ilian_todorov » 19 Ное 2013, 17:26

passat написа:Здравейте,
Баща ми Мол на ЕООД има изговен Ревизионен доклад от НАП в който фирмата ни е длъжник в размер на 30 000лв. Да тези пари ги дължи предвид това ,че е използвал нерегламентирани фактури.От една година и половина се пускат нулеви декларации към НАП. Няма изглед бизнеса да потръгне. Баща ми няма никакво желание и намерение да върне тези пари.
Интересува ме следното:
1.Ако не предприемеме действия за обжалване на ревизионния доклад какви са последсвията за Баща ми
2.Може ли баща ми да отговаря с личното си движимо и недвижимо имущество
3.Може ли НАП да блокират пенсията на баща ми
4.По какъв начин НАП ще принуждават баща ми да вземат сумата по доклада
5.Процедура по несъстоятелност на фирмата какво представлява и какво ще струва ?
6.Някъде съм прочел или чул че ревизонния доклад ил ревизионния акт имат давност 10 години , дали това е вярно ?
7.Баща ми може ли да продава , дарява движимото и недвижимото си имущество като физическо лице ?
8.Размера на капитала ЕООД е 5000лв , по какъв начин НАП ще се опитат да съберат тези пари.
9. За размера на капитала , могат ли НАП да направят запор на движимото или недвижимото имущество , или да блокират пенситя на Баша ми ?
Извинявам се тези въпроси но те живо ме интересуват.

Ще му бъде съставен Ревизионен акт (РА) и обложен с данък и лихви. Затова нищо не ви коства да възразите на Ревизионния доклад (РД). Давността е 5 години, но се прекъсва с РА. Тя започва да тече от първи януари следващата година от когато е трябвало да бъде платен данъка. Ако бъде издаден РА, давността се прекъсва и започва да тече друга петгодишна давност. Ако обаче изтекат десет години, всичко се погасява по абсолютна давност без значение дали давността е прекъсната.
Моят съвет е баща Ви да продаде всичко (не на близки хора обаче), което има на негово име и закрие всички банкови сметки. Може да си остави само едно жилище. Него не могат да пипнат понеже е единствено, но най-добре е и него да продаде, ако е много възрастен, а и не се знае дали няма да му образуват НОХД.
Пенсията му може да я запорират, ако е над минималната заплата (или над определен в ДОПК размер). Там не може да направите нищо.
П.П. Това, че не е ЕТ е добре, но най-добре направете това което Ви казах.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Ное 2013, 18:12

Глупости.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Ное 2013, 18:35

Птиче - :lol: :lol: :lol: :lol: даже ти се отщя да аргументираш иначе бетонния блок, с който заби квалификацията :)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neutralen » 19 Ное 2013, 22:12

Hапълно съм съгласен с мнението на bird_of_paradise.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Ное 2013, 22:17

neutralen написа:Hапълно съм съгласен с мнението на bird_of_paradise.

Би ли се аргументирал?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Ное 2013, 23:26

bludniq_sin написа:Птиче - :lol: :lol: :lol: :lol: даже ти се отщя да аргументираш иначе бетонния блок, с който заби квалификацията :)

Има и втори вариант, да зарови глава в пясъка и да чака Публичния изпълнител. :)
Може да го спаси само това, че е ЕООД, но ако му спретнат нак. дело, ще му конфискуват част от имуществото.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот chandra » 20 Ное 2013, 00:09

Абе не е съвсем глупости....
чл.19, ал.1 от ДОПК "Когато член на орган на управление или управител на задължено лице по чл. 14, т. 1 и 2 укрие факти и обстоятелства, които по закон е бил длъжен да обяви пред органа по приходите или публичния изпълнител и вследствие от това не могат да бъдат събрани задължения за данъци или задължителни осигурителни вноски, той отговаря за несъбраното задължение."
Ама пак си трябва РА и т.н.
chandra
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Ное 2013, 02:35

bludniq_sin написа:Птиче - :lol: :lol: :lol: :lol: даже ти се отщя да аргументираш иначе бетонния блок, с който заби квалификацията :)

Опитът и времето мотивират и напоследък се придържам към основния замисъл на този форум- идеи за и от колеги.
Един ден ще се запитате "защо" си пилеете времето тук и ще установите, колега, че на вас лично не ви е необходимо да изсипвате цялото знание и аргументи, което имате по даден въпрос, само защото трето "любознателно" лице си е направило труда да ползва интернет (се регистрира в lex.bg) или някой юзър е посочил кривата пътека.

С неутрален твърде често имаме противоположни мнения по конкретни правни въпроси, но в този случай благодаря, неутрален, за съвпадането в крайния извод.

chandra написа:Абе не е съвсем глупости....
чл.19, ал.1 от ДОПК "Когато член на орган на управление или управител на задължено лице по чл. 14, т. 1 и 2 укрие факти и обстоятелства, които по закон е бил длъжен да обяви пред органа по приходите или публичния изпълнител и вследствие от това не могат да бъдат събрани задължения за данъци или задължителни осигурителни вноски, той отговаря за несъбраното задължение."
Ама пак си трябва РА и т.н.

:roll: ....без да се повтарям- препратката към чл. 19 изобщо не е на място с оглед първоначалната фактология, но и вие си знаете. Нямам желание да коментирам в общите раздели този въпрос.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 20 Ное 2013, 10:47

passat , ревизионния акт на НАП, при това за такава сериозна сума, не е шега работа. Той ще преобърне живота ви за години напред. За това незабавно потърсете консултация с адвокат, при когото следва да се явите със всички документи. Форумът не е мястото където може да получите правилна консултация, най малкото поради това, че неправилно излагате фактите. Правилния подход е да обжалвате ревизионния акт. Отговор на зададените от вас въпроси ще получите от съответния адвокат, след като той се запознае с документите и съобрази фактите с относимите към случая правни норми. Но вие си знаете.
neutralen
Активен потребител

Назад към Общи дискусии