Преди близо 18 години мой познат ми дари имот дворно място със стари постройки. След дарението аз го продадох, но той подучен от роднини след като имотът беше продаден, заведе дело за унищожаване на дарението по чл. 29 от ЗЗД. След завеждане на делото имота е прехвърлян още няколко пъти, а през 2004 година го купува строителна фирма, която събаря постройките, променя градоустройствения план и построява жилищен блок, който отдавна е населен и има акт 16. Съвсем наскоро обаче, ВКС отмени решенията на Районният и Окръжният съд и унищожи договора за дарение поради измама.
Преди да купи имота строителната фирма на два пъти си вади чисто удостоверение за липса на тежести и не разбира, че има заведено дело за унищожаване на дарението.
Бих искал да попитам, може ли ищецът да събори новопостроения жилищен блок построен на мястото на имота и какви са правата му? Може ли да поиска наем от собствениците на блока или да поиска от тях да му бъде платено обезщетение?
Аз или тези който са купили имота, могат ли да поискат отмяна на влязлото в сила решение, тъй като би могло да се установят нови обстоятелства, чрез разпит на свидетели?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Унищожен договор за дарение
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Унищожен договор за дарение
Последна промяна ilian_todorov на 09 Юни 2013, 14:37, променена общо 3 пъти
- ilian_todorov
- Активен потребител
Re: Унищожен договор за дарение
При фактологията, която излагате няма как да получите резонен отговор. За да Ви се отговори всеки факт трябва да се детайлизира. Преплитат се доста интереси, които пък от своя страна са свързани и зависят от срокове и т.н. С всички документи и при адвокат. И като как е отменено дарението, а вие не сте разбрали? Нали сте имали качеството "надарен", били сте страна в процес, а не сте разбрали как е приключил?
- n6391
- Потребител
n6391 написа:При фактологията, която излагате няма как да получите резонен отговор. За да Ви се отговори всеки факт трябва да се детайлизира. Преплитат се доста интереси, които пък от своя страна са свързани и зависят от срокове и т.н. С всички документи и при адвокат. И като как е отменено дарението, а вие не сте разбрали? Нали сте имали качеството "надарен", били сте страна в процес, а не сте разбрали как е приключил?
Как да не съм разбрал? Бях ответник по това дело и съвсем наскоро то приключи, като ВКС унищожи договора за дарение. Това е крайният резултат, съдът унищожи нот. акт за дарение поради измама с решение от април 2013 г., но не са ми ясни последиците от тук нататък. Аз няма как да му върна имота, тъй като отдавна съм го продал и сега на негово място има построен жилищен блок, който от 2009 година има Акт 16. Интересува ме, какви са правата на дарителя, след като е спечелил делото?
- ilian_todorov
- Активен потребител
Ами дарителя пак си става собственик на имота По отношение на последващите приобритатели зависи от вписването на сделките и дали купувачите са били добросъвестни при придобиване, но това се докзва в съда.
- kulova
- Потребител
kulova написа:Ами дарителя пак си става собственик на имота По отношение на последващите приобритатели зависи от вписването на сделките и дали купувачите са били добросъвестни при придобиване, но това се докзва в съда.
Как става собственик на имота, като на него има построен жилищен блок? Де факто такъв имот (какъвто е дарил) вече не съществува.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Имотът си съществува - не се е изпарил . Просто в него са настъпили промени и всички последващи сделки и участниците в тях ще трябва да доказват правата си, както Ви е казано в преден пост.
- n6391
- Потребител
n6391 написа:Имотът си съществува - не се е изпарил . Просто в него са настъпили промени и всички последващи сделки и участниците в тях ще трябва да доказват правата си, както Ви е казано в преден пост.
Бихте ли ми написали как бихте постъпили, ако сте на мястото на дарителя, който е спечелил делото? Имате влязло в сила решение за унищожение на дарението и какви са правата ви?
- ilian_todorov
- Активен потребител
Добре де, дори делата да са ви водени без адвокат, то на ВКС такъв ви е бил задължително необходим- попитайте него, защото той е най-наясно с цялата фактология.
Каквото и да ви се напише тук ще е некоректно, защото:
- ако съм на мястото на дарителя още с предявяване на иска по чл. 29 ЗЗД щях да съм си "оплела" кошницата срещу вашия купувач ( това е слабата ми брънка в цялата конструкция) и позитивното решение на ВКС би могло да отприщи останалите ми дела.
- не споменавате и ред за тази първа продажба, а това е важно ( роднини ли сте или не, кога сте надарен, кога сте продал, на кого сте продал, за каква цена сте продал, как сте получил продажната цена и прочее, и прочее).
Т`ва не е като на пазара( то тук си е цял пазар- всеки иска нещо, ама все пак има разумни граници ), но никой нормален няма да гради правни конструкции без относимата фактология само защото сте пуснал тема.
Дано да съм била безусловно ясна. Проблемът е комплексен и сложен, а консултация в нета е невъзможна.
- ако съм на мястото на дарителя още с предявяване на иска по чл. 29 ЗЗД щях да съм си "оплела" кошницата срещу вашия купувач ( това е слабата ми брънка в цялата конструкция) и позитивното решение на ВКС би могло да отприщи останалите ми дела.
- не споменавате и ред за тази първа продажба, а това е важно ( роднини ли сте или не, кога сте надарен, кога сте продал, на кого сте продал, за каква цена сте продал, как сте получил продажната цена и прочее, и прочее).
Т`ва не е като на пазара( то тук си е цял пазар- всеки иска нещо, ама все пак има разумни граници ), но никой нормален няма да гради правни конструкции без относимата фактология само защото сте пуснал тема.
Дано да съм била безусловно ясна. Проблемът е комплексен и сложен, а консултация в нета е невъзможна.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Добре де, дори делата да са ви водени без адвокат, то на ВКС такъв ви е бил задължително необходим- попитайте него, защото той е най-наясно с цялата фактология.
Имах трима адвокати на всичките инстанции през тези 17 години и два месеца. Първите двама починаха докато траеха делата, а третия ми каза, че не знае какво следва от тук нататък?! Между другото, първия адвокат на ищеца - дарител също почина.
Дарителят ищец първоначално заведе дело както срещу мен, така и срещу купувача (с който не сме роднини), но после (два месеца след исковата молба) оттегли иска срещу купувача и делото продължи само срещу мен. След това имотът е прехвърлян няколко пъти, даже собственик е бил и баща ми и той го продава на строителна фирма, която построява блока.
По НА съм продал имота (няма и месец след дарението) по базисна пазарна оценка на доста ниска цена. Тогава (1995г.) нямаше още данъчни оценки. През 2004 година баща ми продава по данъчна оценка (също доста ниска цена) имота на строителната фирма.
- ilian_todorov
- Активен потребител
kulova написа:Ами дарителя пак си става собственик на имота По отношение на последващите приобритатели зависи от вписването на сделките и дали купувачите са били добросъвестни при придобиване, но това се докзва в съда.
Вчера случайно срещнах надарения, който е спечелил делото за унищожаване на НА. Поздравих го с добри чувства, все пак е първият човек спечелил дело срещу мен (водил съм повече от десет граждански и ЧН дела, някои от които без адвокат). Той обаче, не се зарадва, а се закани да ме съди за много пари!? Аз му припомних, че ми дължи пари по делата, които аз го осъдих за клевета и обида, тъй че сме квит.
Според вас след като дарението е от 1995 г., не е ли минала давност или се гледа кога е приключило делото (април 2013 г.)? Освен за неоснователно обогатяване какви други претенции към мен може да има?
- ilian_todorov
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|