начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Неизплатени заплати по програма "Ново начало"

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени заплати по програма "Ново начало"

Мнениеот wow40 » 11 Май 2013, 09:54

Здравейте,
обръщам се към вас за помощ и съвет, защото не знам какво да правя. Ситуацията е следната. Преди около 6 месеца започнах работа в една фирма по програма ново начало. Изплатиха ми заплатите само за първите 2 месеца. Не съм вземал заплата за останалите 4-ри. Също така трябва да ми изплатят и отпуската понеже имам стаж и не съм си я ползвал.

Много ми е объркано, защото един казва, че работодателят трябва да ти ги изплати и тогава на него да му върнат парите от бюрото по труда, друг казва, че от бюрото по труда трябва да ти ги изплатят. Каква е истината? И кой трябва да ми изплати невзематата отпуска?

Другото, което ме смущава, е че не съм получавал фиш в тази фирма. Шефката се оправда, че те минавали през банката и бюрото по труда и нямало смисъл да ни издава, но ни кара да се подписваме на един лист с таблици, в които пишеше, колко са сме получили и колко са ни оддържали.

Другото интересно, което видях, че все още съм здравноосигурен, тоест някой ми внася осигуровките...а заплати нямам.

Предстои ми да подпиша заповед за напускане и не знам дали не трябва да се консултирам с адвокат, да повдигна дело или просто да чакам някой слънчев ден да ми изплатят парите?

Много ще съм благодарен за помощта ви и съветите ви.
wow40
Младши потребител

Re: Неизплатени заплати по програма "Ново начало"

Мнениеот bird_of_paradise » 11 Май 2013, 10:53

wow40 написа:един казва, че работодателят трябва да ти ги изплати и тогава на него да му върнат парите от бюрото по труда

Това е вярно! Работодателят подготвя и представя ежемесечно отчети, справки и прочее пред БТ, за да му одобрят разхода, след което се нарежда плащане.

wow40 написа:И кой трябва да ми изплати невзематата отпуска

Работодателят.

wow40 написа:Шефката се оправда, че те минавали през банката

И това е вярно- доколкото ми е известно плащането на месечното възнаграждение на работниците е безкасово по банков път.

wow40 написа:ни кара да се подписваме на един лист с таблици, в които пишеше, колко са сме получили и колко са ни оддържали.

това! е повече от притеснително. Не бива да се подписвате за обстоятелства, които са ви неизвестни.

Сезирайте ИТ, ако не ви е изтекъл срока на договора. Ако не стане така- ще се обърнете към съд, за да ви присъди дължимите суми.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Неизплатени заплати по програма "Ново начало"

Мнениеот wow40 » 11 Май 2013, 23:01

wow40 написа:един казва, че работодателят трябва да ти ги изплати и тогава на него да му върнат парите от бюрото по труда

Това е вярно! Работодателят подготвя и представя ежемесечно отчети, справки и прочее пред БТ, за да му одобрят разхода, след което се нарежда плащане.

Ами, ако работодателят няма пари за да ни преведе заплатите, то се оказва, че никога няма да си ги получим.

wow40 написа:И кой трябва да ми изплати невзематата отпуска.

Работодателят.

Тоест работодателят и после бюрото по труда им ги възвръща, нали?

wow40 написа:ни кара да се подписваме на един лист с таблици, в които пишеше, колко сме получили и колко са ни оддържали.

това! е повече от притеснително. Не бива да се подписвате за обстоятелства, които са ви неизвестни.

Сезирайте ИТ, ако не ви е изтекъл срока на договора. Ако не стане така- ще се обърнете към съд, за да ви присъди дължимите суми.

Ами тези листи, на които се подписах са за получените заплати, за 2-та месеца.
wow40
Младши потребител

Назад към Общи дискусии