Здравейте, търся помощта ви относно казус, за който се замислих напоследък.
Знам че ние малолетните нямаме право да ни бъде продаван алкохол, както и да консумираме в публични заведения(барове, ресторанти), но има ли някакъв закон който да ограничава и наказва самото притежание, непридружено от пиене и разни прояви?
Знам че в САЩ имат Minor in Possetion, но нямам представа как това трябва да се формулира на български или къде трябва да го намеря.
Не ме разбирайте грешно, не съм поредния препил непълнолетен който търси как да се измъкне от отговорност, просто искам да си знам правата в случай че ми се наложи, ще се радвам на компетентно мнение.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Притежание на алкохол от малолетен?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Притежание на алкохол от малолетен?
Като че ли нямаме американската традиция да се отнасяме строго към употребата на алкохол. Дори контрола при употребата му от водачи на МПС като че ли се затегна повече в последните години. Употребата и държането на алкохол от непълнолетни не е престъпление у нас. Престъпен състав има само за продажбата (като престъпление против младежта):
Горното е и административно нарушение по см. на чл. 45 ЗЗДет.
Все пак ако на някой му е известен административно-наказателен състав, може да сподели. На мен не ми е известен.
.Чл. 193. (1) ....
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който продаде алкохолна напитка на лице, ненавършило 18-годишна възраст, или невменяем за лична употреба, се наказва с глоба до хиляда лева и пробация, а ако върши това системно - с лишаване от свобода до три години и глоба до три хиляди лева.
Горното е и административно нарушение по см. на чл. 45 ЗЗДет.
Все пак ако на някой му е известен административно-наказателен състав, може да сподели. На мен не ми е известен.
- tokvil
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|