начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дефиниция на "Водач на ППС"

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дефиниция на "Водач на ППС"

Мнениеот mobilis » 27 Юли 2012, 19:01

Здравейте. Въпросът ми е малко странен, но има ли някъде в законодателството точна формулировка що е това водач на МПС /ППС, и какво се разбира под "управление на ППС"? Имах наскоро спор с едни униформени, който за моя радост свърши без санкция. Ситуация: стоя си в колата (паркирана на улицата пред блока) и човъркам електриката по таблото. Двигателят НЕ работи, ключовете в джоба. До мен спира патрулка и хоп - дай документи и т.н. За беля - книжката е у дома, защото не съм имал намерение да карам колата. И се почнаха едни обяснения, че съм управлявал ППС без документ и ще пишат акт. Поспорихме малко, спаси ме това, че в себе си имах лична карта и бях сравнително любезен.
Е, изчетох целия ЗДвП и правилника му, но не можах да видя къде аджеба пише що е това "управление на ППС"... Единственото, което видях е в Правилника за прилагане на ЗДвП,
Чл. 2. Участник в движението е всяко лице, което се намира на пътя и със своето действие или бездействие оказва влияние на движението по пътя. Такива са водачите, пътниците, пешеходците, както и лицата, работещи на пътя.

Да, на пътя съм, но съм паркирал. И ППС-то е в покой по всички изисквания, и не оказва влияние на движението /пуста квартална улица/. Ще се радвам на Вашите коментари.
mobilis
Нов потребител

Re: Дефиниция на "Водач на ППС"

Мнениеот nk7702n » 27 Юли 2012, 20:59

От цитираната разпоредба е ясно, че водачът на ППС е участник в движението, нали са изброени изчерпателно кои лица точно участват в движението. При това не е задължително да са активни - да се движат точно в момента - " чрез своето действие или бездействие..." оказват влияние на движението. Може да сте паркирал, обаче не където трябва и да пречите на движението. Може да е пуста улицата, обаче да има знак пред Вас" Забранено е паркирането". Може да сте паркирал пред жилищна сграда или пред училище, пред театър, пред гараж и да пречите на останалите водачи необезпокоявано да се движат. И др., това е от мен засега, че скоро и аз ще ставам водач.
П.П. Пък в листовките пише, че всеки е длъжен при поискване от контролните органи да си представя документите, да не изпадам в подробности да пиша кои точно документи...
Последна промяна nk7702n на 27 Юли 2012, 21:24, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Юли 2012, 21:21

А, ето я и легалната дефиниция на водач - в ЗДП, пар.6 т.25 :
25. "Водач" е лице, което управлява пътно превозно средство или води организирана група пешеходци, което води или кара впрегатни, товарни или ездитни животни или стада по пътищата.
Последна промяна nk7702n на 27 Юли 2012, 22:49, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот mobilis » 27 Юли 2012, 21:54

За документите, носенето им, и участието в движението - пасивно или активно - това е ясно. Сигурен съм и в правилността на моето паркиране. :D

А, ето я и легалната дефиниция на водач - в ЗДВ, пар.6 т.25 :
25. "Водач" е лице, което управлява пътно превозно средство или води организирана група пешеходци, което води или кара впрегатни, товарни или ездитни животни или стада по пътищата.

А това? Какво значи "управлява"? В Германия се приема, че управляваш автомобил ако седиш на шофьорското място и ключовете на колата са в контактния ключ. А тук излиза, че ако колата е паркирана на обществен път, някой неправоспособен седне на шофьорското място по каквато и да е причина - например да смени крушка на таблото - може да отнесе акт?
mobilis
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Юли 2012, 22:00

mobilis написа:За документите, носенето им, и участието в движението - пасивно или активно - това е ясно. Сигурен съм и в правилността на моето паркиране. :D

А, ето я и легалната дефиниция на водач - в ЗДВ, пар.6 т.25 :

А това? Какво значи "управлява"? В Германия се приема, че управляваш автомобил ако седиш на шофьорското място и ключовете на колата са в контактния ключ. А тук излиза, че ако колата е паркирана на обществен път, някой неправоспособен седне на шофьорското място по каквато и да е причина - например да смени крушка на таблото - може да отнесе акт?

Мен ако питате, правилата не са ни достатъчно строги и санкциите, налагани за нарушения, също са ниски. Българинът по манталитет не е достатъчно дисциплиниран. Затова не можем да правим сравнение с германците. Те са праволинейни и педантични, за разлика от балканлиите.
Освен това, кажете ми, от кой момент се придобива качеството" водач" и дали то важи само по време на шофиране или изобщо от момента на придобиване на правоспособност от съответната категория?
И за какво щяхте да отнесете акт, ако не е тайна? Какво Ви беше нарушението? Не може да не са Ви обяснили?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2012, 09:58

mobilis написа:....В Германия се приема, че управляваш автомобил ако седиш на шофьорското място и ключовете на колата са в контактния ключ. А тук излиза, че ако колата е паркирана на обществен път, някой неправоспособен седне на шофьорското място по каквато и да е причина - например да смени крушка на таблото - може да отнесе акт?

Е, ние може да сме на юг от Германия но и у нас това правило е валидно.
И, не- ако само си седите на мястото на водача в съответното МПС, но двигателят не е включен- не сте водач, който управлява МПС.

Освен това, кажете ми, от кой момент се придобива качеството" водач" и дали то важи само по време на шофиране или изобщо от момента на придобиване на правоспособност от съответната категория?

Бъркат се двата щата- правоспособност и управление ( и неправоспособни водачи управляват МПС).
Последна промяна poli_g на 28 Юли 2012, 11:18, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Юли 2012, 11:17

poli_g написа:
mobilis написа:....В Германия се приема, че управляваш автомобил ако седиш на шофьорското място и ключовете на колата са в контактния ключ. А тук излиза, че ако колата е паркирана на обществен път, някой неправоспособен седне на шофьорското място по каквато и да е причина - например да смени крушка на таблото - може да отнесе акт?

Е, ние може да сме на юг от Германия но и у нас това правило е валидно.
И, не- ако само си седите на мястото на водача в съответното МПС, но двигателят не е включен- не сте водач.

Бъркат се двата щата- правоспособност и управление ( и неправоспособни водачи управляват МПС).

Сега като се замисля, май останах с впечатлението, че двигателят е бил включен. Бъркат се и понятията " "престой" и "паркиране", в случая водачът е бил там, ровичкал там нещо по таблото, значи не става дума за паркиране, ами за престой.
Бъркат се двата щата, наистина, моята мисъл беше в насока / критична/, че като е придобил правоспособност човекът, трябва да си носи отговорността като водач по всяко време, а не само когато е активен водач и шофира. А относно това, че има и неправоспособни, които управляват МПС - та и създават опасности, и това е вярно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 28 Юли 2012, 12:05

Бъркат се двата щата, наистина, моята мисъл беше в насока / критична/, че като е придобил правоспособност човекът, трябва да си носи отговорността като водач по всяко време, а не само когато е активен водач и шофира.

Наде, къде опУщи правоспособния пешеходец... :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2012, 13:19

nk7702n написа:...Сега като се замисля, май останах с впечатлението, че двигателят е бил включен. Бъркат се и понятията " "престой" и "паркиране", в случая водачът е бил там, ровичкал там нещо по таблото, значи не става дума за паркиране, ами за престой....

Мисисипи и Монтана ги делят само две алинеи в чл. 93 ЗДвП.

nk7702n написа:...Бъркат се двата щата, наистина, моята мисъл беше в насока / критична/, че като е придобил правоспособност човекът, трябва да си носи отговорността като водач по всяко време, а не само когато е активен водач и шофира. ....

Бих се съгласила, но все таки и законът казва - носиш отговорност, когато си извършил адм. нарушение, а в конкретната хипотеза, изложена тук, няма извършено нарушение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Юли 2012, 13:30

poli_g написа:
nk7702n написа:...Сега като се замисля, май останах с впечатлението, че двигателят е бил включен. Бъркат се и понятията " "престой" и "паркиране", в случая водачът е бил там, ровичкал там нещо по таблото, значи не става дума за паркиране, ами за престой....

Мисисипи и Монтана ги делят само две алинеи в чл. 93 ЗДвП.

nk7702n написа:...Бъркат се двата щата, наистина, моята мисъл беше в насока / критична/, че като е придобил правоспособност човекът, трябва да си носи отговорността като водач по всяко време, а не само когато е активен водач и шофира. ....

Бих се съгласила, но все таки и законът казва - носиш отговорност, когато си извършил адм. нарушение, а в конкретната хипотеза, изложена тук, няма извършено нарушение.

Поли, написах къде по принцип се бърка от хората, не, че разликата между Мисисипи и Монтана не се съдържа в ЗДП.
И има нарушение на чл.100 от ЗДП, защото не си носи книжката, да не говорим, че и документа за гражданската и за регистрация на МПС може също да си ги е зарязал у дома. Иначе, за другото, не съм била там, така че не знам, може да има и още интересни подробности, които постващият да не е споделил. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Юли 2012, 13:34

Melly написа:
Бъркат се двата щата, наистина, моята мисъл беше в насока / критична/, че като е придобил правоспособност човекът, трябва да си носи отговорността като водач по всяко време, а не само когато е активен водач и шофира.

Наде, къде опУщи правоспособния пешеходец... :lol: :lol: :lol:

Еееееее, много се вживях, значи, естествено, че не е за пренебрегване тоя пешеходец, да е жив и здрав човекът. Ама, тоя, който е човъркал из таблото, все си мисля, че нещо не му е било съвсем наред - я, ръчната е забравил да вдигне, я нещо друго, та и пешеходецът / горкият/ да е в опасност.. :lol: :lol: :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юли 2012, 13:46

Намекнах, че посоченото в темата МПС е било паркирано. В тази хипотеза за седящия на първа в ляво не се съдържа задължение да носи СУМП до момента, в който не запали двигателя на колата. По простичко- дали си нося СУМП-а или не, ако не управлявам МПС - никой не може да ме задължи да го представя.

.... няма значение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Юли 2012, 14:10

poli_g написа:Намекнах, че посоченото в темата МПС е било паркирано. В тази хипотеза за седящия на първа в ляво не се съдържа задължение да носи СУМП до момента, в който не запали двигателя на колата. По простичко- дали си нося СУМП-а или не, ако не управлявам МПС - никой не може да ме задължи да го представя.

.... няма значение.

Хубаво. Постващият е писал, както погледнах сега, че двигателят е бил изключен, пък ровел нещо по таблото. Откъде да знаем дали е вярно това, или не? Всеки си търси някаква извинителна причина и оправдание.Критична съм, защото в крайна сметка се касае за нечий живот или здраве, които могат да бъда увредени поради безотговорни действия от страна на водачите. :!:
Относно това кой е водач, стана ясно от разп. на пар.6 т.25 от ЗДП. Чл. 100 от същия закон гласи : " Водачът на МПС..." Мисля, че от всичко постнато дотук, става ясно, че само при работещ двигател, ще е налице водач, който да носи отговорност по ЗДП за нарушение на правилата за движение. Не виждам някакво противоречия в постнатото дотук.
П.П. Според статистическите проучвания, доколкото можем да ги взимаме в предвид и да им вярваме, повечето ПТП- та се причиняват поради " грешка на водача" и предимно от мъже. Жените са по - предпазливи и не карат с несъобразена скорост. Тоест, самонадеяността е лошо нещо.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Общи дискусии