начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Къде се загуби точният клиент?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Къде се загуби точният клиент?

Мнениеот Ivailo5rov » 21 Юни 2012, 16:24

Дефиниция /предложение за дефиниция, може да се допълва/ за точния клиент:
Точният клиент е този, който като му трябва нещо, знае къде да го намери, отива където трябва и си заплаща. Като му трябва сирене - купува от съответния щанд, като му трябва хляб - също. Като иска да гледа филм, или мач, или театър - купува си билет. Като има нужда от консултация с адвокат, или пък нещо повече - проблем, който се нуждае от по-сериозно обсъждане и по-сложна терапия - намира точния адвокат, плаща му според тарифата и след това идва да се похвали.
Но към момента нещо не е точно така.
Идва ми клент, който отдавна ми е в тежест, защото все отлага плащането, но пък публично ме хвали и вика, че какъвто и проблем да има, пак при мен щял да дойде. Мисли си, че това ме радва. Случва се да вършим такава благотврителност и когато тя е около 20-30% от работата, се търпи. Но когато е повече, никак не е добре. Няма как да ги върнеш, защото е било време, когато са си плащали. Дай боже да дойде време / и да е по-скоро/ пак да имат и да си плащат.
Сега обаче работата не е добре. В София са по-платежоспособните и там май проблемът не е чак толкова сериозен, но провинцията яко го е закъсала.
Ivailo5rov
Активен потребител

Re: Къде се загуби точният клиент?

Мнениеот inspectora » 21 Юни 2012, 19:22

Според мен в момента положението е следното:
Имат затруднения с плащанията и гледат където може да отложат, или да не платят, но не е като да нямат пари изобщо ;) /не е само в провинцията - повсеместно е ... като все пак допускам, че в София може и да е малко "по-розово" положението/. Услугите като цяло са едни от последните им по приоритет, защото там "доставчикът" има относително малко разходи /обикновено време и интелектуален или физически труд/. Въпросът е "доставчикът" на съответната услуга да успее да "пренареди" приоритетите на клиента, да даде да се разбере, че е икономически по-изгодно да бъде заплатена приоритетно именно неговата услуга ;) Естествено понякога се налага част от "убеждаването" да бъде проведено под форма на отказ от извършване на услугата, при което да се случат неблагоприятните за клиента последици - един вид "урок" ;) Тук някой би възразил, че така клиентът отива другаде ... Ами ОК, нека друг да работи безплатно :) "Тънкият" момент е отказът от услугата /при липса на заплащане/ да е в точния момент - преди клиентът вече да е "увиснал" с много /защото тогава изборът да се намери друг доставчик е по-лесен, отколкото да се плати старото задължение ;) / ... в момент, в който времето за реакция /да се търсят други варианти от страна на клиента/ е почти никакво ;) ... и т.н. Има и една закономерност, която много хора пренебрегват - щом е започнал да затъва и да става неплатежоспособен, на 99% е сигурно, че няма да се оправи ... "надеждата" за настъпването на "по-добрите дни" в тези случаи /според мен/ е изначално мъртвородена и е безсмислено да се поддържа на апаратно дишане ... Светът се мени, животът се променя и е по-добре да се търсят нови възможности, отколкото да се поддържа едно умиращо /макар било прекрасно някога/ статукво ... И както някой е казал - "По-добре врабче в ръката ..." /знаете как продължава/ ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 21 Юни 2012, 21:26

Ivailo5rov написа:Дефиниция /предложение за дефиниция, може да се допълва/ за точния клиент:
Точният клиент е този, който като му трябва нещо, знае къде да го намери, отива където трябва и си заплаща. Като му трябва сирене - купува от съответния щанд, като му трябва хляб - също. Като иска да гледа филм, или мач, или театър - купува си билет. Като има нужда от консултация с адвокат, или пък нещо повече - проблем, който се нуждае от по-сериозно обсъждане и по-сложна терапия - намира точния адвокат, плаща му според тарифата и след това идва да се похвали.
Но към момента нещо не е точно така.
Идва ми клент, който отдавна ми е в тежест, защото все отлага плащането, но пък публично ме хвали и вика, че какъвто и проблем да има, пак при мен щял да дойде. Мисли си, че това ме радва. Случва се да вършим такава благотврителност и когато тя е около 20-30% от работата, се търпи. Но когато е повече, никак не е добре. Няма как да ги върнеш, защото е било време, когато са си плащали. Дай боже да дойде време / и да е по-скоро/ пак да имат и да си плащат.
Сега обаче работата не е добре. В София са по-платежоспособните и там май проблемът не е чак толкова сериозен, но провинцията яко го е закъсала.

Типичен манталитет. Българинът обича да плаща за вещ - нещо, което може да пипне. Като си прави ремонт, знае, че материалите няма как да не заплати. Искаш 30 плочки - плащаш 30 плочки, иначе не дават. Няма вариант, в който да заплатиш 2 кашона, а да натовариш в багажника 4.
Българинът, обаче, не е свикнал да плаща за услуга. Пак - манталитет. Виновен до голяма част е комунизмът, при който поради обективни причини парите излязоха от процеса на размяната на блага. Системата работеше на типа: "Ти си юрист, ще ми напишеш жалбата без пари, аз пък работя в Мототехника - ще ти изпиша едни стопове/фарове за жигулито". Или пък: "Хайде да свършим работа, пък аз ще почерпя".
Останалите причини ги изложи inspectora - услугата е нещо, което не ти е излязло от склада под формата на материален актив. Това, че си си трошил времето и главата в мислене е нещо странично.
Също съм песимист, че ще дойдат "по-добри дни". Хората не че нямат пари, даже се забелязва, че тези, които по принцип нямат, гледат да са по-стриктни в плащанията, за разлика от тези, които имат... Просто някой е решил, че като животът е като "шведска маса" - един път като си платил и може постоянно да ползваш...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 22 Юни 2012, 14:16

Нашите наистина си нямат - пред очите ми са...
Да беше тръгнало това Белене - повече хора щяха да вървят по-изправени. Ходил съм по дела в Севлиево - друго самочувствие. Като имаш петстотин гроша в джоба - друго стъпваш! - това е цитат, но в момента не си спомням автора- български автор.
Работил съм навремето в Козлодуй. Направо - Милиардсити по Жул Верн. Стандартът беше по-висок от софийския. Сега им е клюмнало гребенчето.
Стана по тарикатско да си мафиот напрмер, или още по- ... като например прокурор. Една колежка кандидатства и я взеха сега. Преди 3-4 години я въвеждах в адвокатския занаят в моята кантора. Да е жива и здрава. И дано не я заразят вирусите на прока, обичайни за гилдията!
Аз прокурор не бих станал. Късно ми е, а и не ги харесвам сегашните. Едно време бяха съвсем други.
Казвате, че всичко се е променило и това може да е окончателно. Но пък много бързо стана - има няма няколко месеца отведнъж. Преди това си бяхме горе-долу добре. Защото хората бяха добре. Какво да правим, като сме в симбиоза с тях. А не виждам скоро да стане по-добре. Дано да греша. Все пак - годинка-две - избори... и с нами бог!
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 22 Юни 2012, 19:43

Точния клиент е този, който е убеден, че всичко зависи от адвоката. Точния адвокат е този, който говори това, което клиента иска да чуе.
neutralen
Активен потребител

Назад към Общи дискусии