начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

топлинна енергия - изчисляване

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

топлинна енергия - изчисляване

Мнениеот milen101 » 29 Фев 2012, 12:52

Искам да разбера в детайли начина на изчисляване на топлинната енергия? Кои нормативни документи определят механизма?
milen101
Младши потребител

Re: топлинна енергия - изчисляване

Мнениеот TheOldMan » 01 Мар 2012, 00:35

В детайли никой не може да разбере механизма, дори и фирмите за топлинно счетоводство. Ако разбираха поне малко, нямаше да пи пращат сметки за подгряване на топла вода със цифри от типа на 140 киловата за куб. метър. С това количество енергия водата отдавна ще е във вид на пара.
Принципа е горе-долу следния: В неотоплителен сезон се засича разхода на топлинна енергия отчетен от топломера на абонатната станция и сумата от топлите водомери на апартаментите. Така се изчислява колко енергия е нужна за подгряване на 1 кубик вода.
В отоплителен сезон се взима показанието на общия топломер и първо се изважда енергията необходима за погряване на топла вода (изчислена на база гореописаното засичане). Част от остатъка се разпределя като загуби и отопление на общи части според кубатурата на всеки имот, и каквото остане се разхвърля според показанията на топломерите.
Как се определя колко енергия е за общи части - идея си нямам. Вероятно си я изсмукват от пръстите, тъй като няма начин да са сигурни че никой не се отоплява за да засекат разхода само за общи части...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Общи дискусии