начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Тричане

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тричане

Мнениеот drill » 25 Фев 2012, 13:36

По повод ритуала "тричане", за който се счита, че според Закона за защита на животните причинява страдание на кучетата, искам да попитам, този закон прилага ли се за ритуала "колене на прасе". Защото ако се прилага, то всеки, който коли прасе причинява смърт на животно. Защо закона се тълкува от еколозите, в полза на кучетата, когато става въпрос за кучета, а никой не го прилага в полза на прасетата, например?
drill
Младши потребител

Re: Тричане

Мнениеот Гост. » 25 Фев 2012, 14:31

Заради псевдо-хуманното отношение към гръбначните. Кучето е по-гръбначно от едно гръбначно прасе, примерно.
По този повод мислителите приеха чл. 325б от НК, който трябва да наведе на мисъл, че прасето по презумпция се отглежда, за да бъде задоволена човешка нужда( храна), но остави открит въпроса- ако самото прасе е домашен любимец ( не е изключение- звездните си отглеждат и такива по домовете) , задоволяващ емоционалните ти нужди от ... хъм "сродна душа" :lol: и видиш ли по време на разходка го сполети ПТП в резултат на което последва летален изход.
Не ми се мисли за водачът на това МПС. 8)
Не очаквайте отговор на въпросът си, така щото ей сега ще се втурнат вкупом поне дузина защитници да обясняват, при това доста неаргументирано, необяснимото.

В правото все повече взе да властва чалгата.

Връщам се в темата, защото се сетих, че преди време гледах един филм( мнооого зрелищен)- Food Ink ( храна оод), та препоръчвам го на всеки ..... "заинтересован", както се казва.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот elefant65 » 25 Фев 2012, 19:32

Това за чалгата много ми хареса! Колежката е права и за съжаление "чалгата" е доста заразна...
elefant65
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Фев 2012, 20:22

В Китай далеч не във всеки ресторант сервират кучешко. А за Папуа-Нова Гвинея някак си не ми се ще да се замислям :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот blind_guardian » 25 Фев 2012, 22:50

При ритуала тричане на кучета животните не се убиват, но се стресират доста. Т. е. това си е вид мъчение за тях. Не мисля, че в 21 век има нужда от такива човешки прояви /ритуали/, граничещи със садизъм. Ако искат да са здрави тези граждани /от село/, да се тричат те. А действията им осъществяват състава на чл.325, ал.1, а защо не и ал.2, от НК. Та се чудя къде блеят разследващите органи /МВР/ и техните приятелчета от Прокуратурата, че не си вършат работата. Моето възмущение няма да бъде възмездено... :evil:
Иначе в САЩ не можеш да заколиш животно - било то агне, прасе, теле... Водят се на специални места, където се умъртвяват хуманно - чрез ток и се разфасоват. Ако си заколиш прасе в двора, затворът не ти мърда. В цивилизованите страни е така. Тук е България... :oops:
blind_guardian
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Фев 2012, 23:34

:roll: ...дискриминация!

Колега blind_guardian, защото ми цитирате развитите държави и тяхното хуманно отношение мисля, че е от особена важност наистина да намерите фирма, който препоръчах по-горе.
Гарантирано ще останете наистина изненадан от вносния хуманизъм дето ми се пробутва тук.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот blind_guardian » 26 Фев 2012, 00:24

Освен това в цивилизованите държави има зоополиция. Как действа тя - по Animal Planet! :wink:
В България пък полицията е зоопарк. :lol:
blind_guardian
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 26 Фев 2012, 12:32

Хайде първо да решим хуманно проблемите на хомосапиенсите, които ровят по кофите и след това да говорим за хуманно отношение към останалия животинскисвят свят
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот fani_i » 26 Фев 2012, 14:38

Поли, не посмях да гледам филма, не знам какво точно ме въздържаше, но бях убедена, че ще видя нещо, което не искам да видя...направо казано, предпочитах да си оставя главата в пясъка (по темата на филма).
Поне до днес, когато прочетох поста ти, за което благодаря! Ще го изгледам, пък ако интуицията ми е била в правилната посока, ще ти се ожаля на лични :)

Иначе по темата: Не бих казала, че трябва да противопоставяме отношението към хората на това към животните.
Което не значи, че трябва да се отнасяме жестоко или безотговорно, но и не трябва да пренасяме механично спрямо тях собствените си мотиви и преживявания, а струва ми се, точно това правят някои люде, та оттам и залитанията.
Конкретният обичай очевидно няма за основа желание за проява на жестокост към кучетата на стопаните (защото те си имат стопани, които през останалото време се грижат за тях, и при това добре), нито се прави за забавление. Не мога да твърдя с увереност какво точно изпитват кучетата и дали това е травмиращо за тях (горното пренасяне), но аз лично не бих направила на животно нещо, за което не съм сигурна как му се отразява. Бих предпочела да не го правя, а не да предполагам, че се чувства добре или поне не зле.
Истината е, че ние не познаваме животните (включително и т.нар. природозащитници фундаменталисти) и понякога дори и добронамерените действия могат да се възприемат травмиращо от тях. Тогава какво правим и как преценяваме?
Защо например да си мислим, че кастрирането е добронамерено към кучето, не го уврежда или не му носи травмиращи преживявания? Баш си го уврежда. Това действие го правим определено за себе си, а не за кучетата, но по тази тема не съм чула природозащитник да роптае, напротив - част от дейността им е свързана именно с това. Не очаквам отговор на този си въпрос, но ако някой може да отговори, ще го изслушам с удоволствие.
fani_i
Потребител

Мнениеот Гост. » 26 Фев 2012, 14:46

fani_i написа:...Защо например да си мислим, че кастрирането е добронамерено към кучето, не го уврежда или не му носи травмиращи преживявания? ..

Абсолютно точно!

п.п. Не го гледай- после трудно ще преглъщаш, поне аз така бях.
Е, не станах вегетарианец, но пък .....дълго време след него, хранейки се, спомена от видяното натрапчиво се връщаше.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fani_i » 26 Фев 2012, 15:30

Така си и мислех :)
В момента обаче може да имам нужда да преглъщам трудно, заприличах на неваляшка (ако ги помниш :D ).
Все пак ще го изгледам, даде ми достатъчно кураж.
Но и след предупреждението няма да се жаля на лични...Най-много да стана вегетарианка, макар че преди време бях (не по убеждения, просто по някаква причина дълго време не можех да ям месо), а иначе съм месоядна и го намирам за известно вътрешно противоречие, защото действително много обичам животните.
В същото време считам, че природата ни е създала такива, каквито сме, както нас, така и животните и растенията, и поне за момента не мога да кажа дали това е за добро или за лошо.
Убедена съм обаче, че трябва да съжителстваме на тази Земя с уважение и обич към другите видове, без агресия, както и да се ползваме от тях с мярката, дадена ни от природата и необходима единствено за оцеляването ни като вид.
Животът е единство и чудо, просто различни са проявленията му - нито по-висши, нито по-нисши.
fani_i
Потребител

Мнениеот blind_guardian » 26 Фев 2012, 15:48

Кастрирането и обезпаразитяването на бездомните кучета става по уреден в закон и подзаконови нормативни актове начин, при което не им се причиняват почти никакви страдания. Това го налагат нуждите и интересите на обществото - за да се предотврати безконтролното разрастване на популацията - по хигиенни, здравни, икономически и други съображения. Ако се спазва нормативната уредба, не виждам нищо лошо. Връзването на кучета с усукано въже през корема, въртенето им на 3-4 метра над водата /през зимата е студена/, след което те падат в нея, вадят ги и така няколко пъти, отворените им муцунки и ужаса в очите, не е приятна гледка... Аз не искам в тази Държава, която уж се води правова, да се случват такива неща. Ще ги видят децата ви, утре ще решат и те така да се забавляват. А от този, който е лош към животните, не можеш да очакваш да е добър към хората. Това е лично мнение и не искам да го налагам на никого.
blind_guardian
Потребител

Мнениеот Гост. » 26 Фев 2012, 16:03

:D А, ха, значи казвате оправдано било да се отнемат репродуктивните възможности на гръбначното, щото видиш ли било в интерес на човечеството. Аааааа, това наистина е лош аргумент.
Ми, то Земята е пренаселена, съществува световен глад- защо не се отнемат и репродуктивните органи, и/или да се ограничат законодателно човешките възможности в тази насока? Пак ще е в полза на глобалния свят.

Не го знам този обичай, погледнах в нета, имала съм гръбначен любимец( почина от старост), не мисля, че бих позволила да му се случват такива неща, но тоя вносен псевдо хуманизъм, дето ми се пробутва дразни.
Отделно, ако ме обидят- мислителят преценил, че може да се наложи по-малка парична санкция на извършителя( щото не страдам повече от едно гръбначно или пък приемам с лекота обидата), но ако причиниш стрес на последното- санкцията друга. Трябва да е защото не може да има реторсия или как? :roll:
Е, тая чалга ми идва в повече.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fani_i » 26 Фев 2012, 16:13

blind_guardian написа:Кастрирането и обезпаразитяването на бездомните кучета става по уреден в закон и подзаконови нормативни актове начин, при което не им се причиняват почти никакви страдания.

Това, че е уредено в закон и прочие, не означава, че не травмира животните. Аз лично не го намирам за аргумент, а според вътрешните ми критерии, част от които изложих в предходния си пост, дори и позволени от закона действия не бих извършила, ако считам, че биха причинили страдание (не говоря за случаите, когато се наложи да спасявам нечий живот например).

А как определяте съдържанието на "почти никакви страдания" и как ги измервате? Това е нон сенс.

А не е ли по-хуманно и по-благоразумно именно хората да носят отговорността за изоставените от тях животни, вместо те да бъдат кастрирани, а и да живеят на глутници в градовете и нападат децата ни?
fani_i
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Фев 2012, 18:26

Не случайно споменах за Китай. Ами, за половината човечество е съвсем нормално , че кучешкото се яде и дори е деликатес, и някакви си , колкото едно тяхно село , ще им обясняват... :D
А това, че всичко, което е неразбираемо за секретарката на нам си кой си, е лошо и трябва да бъде забранено, е доста сериозен проблем напоследък. Да осъзнаеш степента на собствената си некомпетентност, е присъщо за мъдерците, все пак. :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот blind_guardian » 26 Фев 2012, 23:16

Горните мнения едва ли се нуждаят от коментар... Това е все едно да наливаш от пусто в празно...
По темата, кратко и ясно - аз съм против тричането на кучета. :!:
Не виждам някой от вас в многословието си да е написал, че го одобрява. Иначе празни приказки всеки може да говори. :wink:
blind_guardian
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Фев 2012, 23:57

blind_guardian написа:...Не виждам някой от вас в многословието си да е написал, че го одобрява...

Именно, не съм написал, че го одобрявам.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 27 Фев 2012, 00:29

blind_guardian написа:По темата, кратко и ясно - аз съм против тричането на кучета. :!:
Не виждам някой от вас в многословието си да е написал, че го одобрява. Иначе празни приказки всеки може да говори. :wink:

Ще опитам да съм по-обрана- не субективното ни отношение към обичая бе предмет на темата.
..ху`бу, че не съм от "мъдерците".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот blind_guardian » 27 Фев 2012, 01:11

poli_g написа:
blind_guardian написа:По темата, кратко и ясно - аз съм против тричането на кучета. :!:

Ще опитам да съм по-обрана- не субективното ни отношение към обичая бе предмет на темата.
..ху`бу, че не съм от "мъдерците".

Оки. Тя, темата е в раздел "Общи дискусии", така че явно е за общи /празни/ приказки - по подразбиране.
Надявам се все пак, че никой от пишещите в нея не одобрява измъчването на животинките.
blind_guardian
Потребител

Назад към Общи дискусии