Здравейте, Моля помогнете със съвет ако можете.
Имам влязло в сила решение на районен съд на 06.06.2011г. за делба на СИО. В диспозитива е посочено, че за уравнение на дяловете лицето А - аз , следва да заплати на лицето В сумата от примерно 5,00лв. Не е посочено в какъв срок следва да бъде заплатено уравнението.
Четейки чл.349, ал.5 от ГПК , стигам до извода, че тази сума следва да се заплати на съделителя в посочения в закона 6-месечен срок,от влизане на решението в сила и мисля, че съм права.
Към настоящия момент обаче установявам, се районният съд е издал в полза на съделителя на когото трябва да заплатя уравнението на дяла изпълнителен лист за сумата за уравнението - пр. 5,00лв.
Съделителят "В", пуска молба до съдия изпълнител за събиране на вземането си, като едновременнно с призовката за изпълнение иска и запор на банковите ми сметки. На този етап е само с входирана молба за образуване на изпълн. дело , съдия изпълнителя е в отпуск и делото не е работено.
Първият ми въпрос е: Смятате ли че вземането е изискуемо при тази хипотеза и правилно ли е разпореждането на съда за издаването на ИЛ.
Аз считам , че не е и за това си мисля да продължа в следната насока и ще помоля ако има някой на моето мнение да ме подкрепи и да ме насочи.
1. Вариантът с обжалване разпореждането за издаване на ИЛ, но там срокът ми за обжалване ще започне да тече от получаване на ПДИ-то, с което обаче ще ми бъде наложен и запорът на банковите сметки. Докато трае обжалването сметките ми ще бъдат запорирани, което не ме устройва.
2. Вариант 2. но не съм сигурна дали ще ми се получи. - Да пусна молба до съда /в интерес на истината съм си я написала вече/ за тълкуване на решението в какъв срок следва да внеса сумата - 5,00лв -за уравняване на дяловете. Искренно се надявам, съдът да допълни решението си и да посочи 6-месечния срок, и тук вече съвсем не съм наясно как точно ще стане - да отмени разпореждането си за издаване на изпълнителния лист и да го обезсили.
Никаква практика за моя казус не успях да намеря. Така, че моля, ако някой го заинтригува темата да помогне. Че ще се плаща е ясно , но според мен са важни и сроковете.
Благодаря
- Дата и час: 25 Ное 2024, 03:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изп. лист за уравнение на дяловете преди срока по 349ал5 ГПн
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|