Иванка Иванова, директор на правната програма в „Отворено общество“:
...
Те са няколко органа нови, които са отбелязани в доклада - от една страна това е тази комисия за конфликт на интереси, другия е специалната агенция за превенция на корупцията, или вече както е по-известна с това странно наименование БОРКОР. Мисля че се създава нещо, което много прилича на институционален хаос. Мисля че у нас, последните няколко години, всеки път, когато трябваше да бъде демонстрирано ясно политическо действие в посока борба с корупцията и организираната престъпност, вместо да се предприеме сериозна реформа на двата органа, които би трябвало да се занимават с това по закон - прокуратурата и полицията - се търсят някакви заобиколни действия през създаването на допълнителни нови органи. Те са с неясни правомощия и единственото, което това дава като ефект, е, че всяко правителство, което върви по този път, и предишното, и включително това, просто си купува малко повече време, защото оценката - и външната, и вътрешната - се изтегля с шест месеца или една година, като си казваме: "О`кей, добре, да дадем шанс да разработят тези органи, да видим какво ще произведат". И всеки път първите въпроси, с които започваме да се сблъскваме, са организационното им изграждане, какво точно ще правят, назначаването на правилни хора. И на трето място - междуинституционалното взаимодействие, защото всеки път, когато в тази деликатна среда на правоохранителни органи и органи, които имат правомощия по отношение на ограничаване правата на гражданите, създадете нов играч, всеки път трябва да преформулирате правилата. Според мен, отлагането на толкова необходимата реформа и вътре в МВР, и вътре в прокуратурата не води до нищо добро. Дори да има някакъв ефект от действията не тези два органа и дори те успешно да се създадат, защото все още са в процес на подготовка и изграждане, мисля че ефекта би бил частичен и сравнително ограничен.
...
20 февруари 2011, Интервю на Лили Маринкова с Иванка Иванова, „Неделя 150“, БНР
http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Obzo ... anova.aspx
През последните години наистина се наблюдават доста размествания в системата за вътрешен ред и особено що се касае до борбата с корупцията и организираната престъпност. Но какво всъщност се постига с това, освен, разбира се, все по-раздутата държавна администрация? Не намирам друга тема във форума, която да е посветена на тези въпроси и след като проблемът вече е толкова осезаем, че имайки предвид например резултатите от консултантските услуги на „Crown Agents“ за работата в митниците и контрабандния трафик, сега ще борим корупцията с помощта на федералното правителство на Германия и съответните им представители, без да пренебрегваме въпроса за „Шенген“ и т.н., би следвало да е предмет на обществено обсъждане. Какво мислите, ще се справим ли с корупцията и организираната престъпност по този начин