ДЕН НА СВЕТИ СИМЕОН И ПРОРОЧИЦА АННА
Публикувано на: 03 Фев 2010, 09:08
3 ФЕВРУАРИ
ДЕН НА СВЕТИ СИМЕОН И ПРОРОЧИЦА АННА
Симеон бил благочестив старец от Йерусалим, който с дълбока вяра очаквал идването на Месия – Христос. Когато Иисус се родил, отишъл в храма и припознал в него своя единствен Бог. По-късно св. Симеон станал един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на старогръцки език. В Иисус Христос повярвала и пророчица Анна, която му служила вярно до края на живота си. Църквата почита паметта на светеца и пророчицата всяка година на 3 февруари.
В българския народен календар на 3 февруари се отбелязва
ДЕН НА СЕЯЧА
Празникът наричат още „ ден на Светата Майка”. Жените вярват, че ако искат да заченат, трябва да раздадат на своите близки житен хляб с мая. Обредната погача измесват саморъчно, като премесват тестото няколко пъти. На последното месене правят кръст, а в четирите му краища слагат по една топка от същото тесто. Изпечения хряб раздават на кръстопът. Всеки, който вземе от него, прави кръст към себе си и към жената, която е приготвила погачата. Ритуалът си повтаря три пъти, като се изрича благославия: „Тази година житен хляб в твоите ръце, догодина – скъпо дете под сърцето ти.”
ДЕН НА СВЕТИ СИМЕОН И ПРОРОЧИЦА АННА
Симеон бил благочестив старец от Йерусалим, който с дълбока вяра очаквал идването на Месия – Христос. Когато Иисус се родил, отишъл в храма и припознал в него своя единствен Бог. По-късно св. Симеон станал един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на старогръцки език. В Иисус Христос повярвала и пророчица Анна, която му служила вярно до края на живота си. Църквата почита паметта на светеца и пророчицата всяка година на 3 февруари.
В българския народен календар на 3 февруари се отбелязва
ДЕН НА СЕЯЧА
Празникът наричат още „ ден на Светата Майка”. Жените вярват, че ако искат да заченат, трябва да раздадат на своите близки житен хляб с мая. Обредната погача измесват саморъчно, като премесват тестото няколко пъти. На последното месене правят кръст, а в четирите му краища слагат по една топка от същото тесто. Изпечения хряб раздават на кръстопът. Всеки, който вземе от него, прави кръст към себе си и към жената, която е приготвила погачата. Ритуалът си повтаря три пъти, като се изрича благославия: „Тази година житен хляб в твоите ръце, догодина – скъпо дете под сърцето ти.”