- Дата и час: 29 Ное 2024, 07:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Е може ли такова нещо от докторант
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Е може ли такова нещо от докторант
По принцип винаги съм се интересувал от учебния процес. Интересувам се и от състоянието Българската правна доктриниа било в минали времена, било в днешни. Ето така например вчера с д-р Иванов ( Търговски сделки и несъстоятелност ) изкоментирахме развитието на българаската търговскаправна доктрина, като започнахме от д-р Петър Джидров, та чак стихнахме до д-р Александър Кацарски ("чедо" на Герджиков). Беше много интересно ! В час бяхме само 6 човека, тъй като доста от студентите се възползваха от наредба на ректора (който за мен е никаква академична личност, все едно да кажеш примерно Пешо Велков), според която поради грипната епидемия не трябва да се пишат присъствия ( а не отсъствя, както погрешно се изказват някои) на студентите до определена дата. За мен, разбира се, тая наредба въобще не беше еня за нея. Аз знам, че щом ще се провеждат академични занятия (упражнения), тяхното посещение е винаги добро дошло за мен . Все пак знанията, придобити от правна книжна книга трябва да се излеят.
Предишното академично заниятие през деня бе по Данъчно право при д-р Голева, която пък се оказа, че както никога ще бъде заместена от докторант по Финансово право. Абе стоя си аз и гледам влиза некаква жена, от която не лъхаше юридическа личност. Викам си абе това ще да е задочник някакъв такъв объркал се нещо пак (ей това да си задочник напрово да си слагам въжето и да бутам стола) и й викам, след като чух поздрава "добър ден", а вие коя сте, прощавайте. С удивление погледнах докторанта, след като се представи. Вече знаех, че занятието вече отиде по дяволите и започнах да се шехувам и да си говоря с докторанта. Естествено зачекнах, накрая на шегите, и темата за доктрината със закачливо запитване за нейния колега Юрий Кучев, но, разбира се, нищо не се получи. По нататък стана дума за нещо си за изпита, а докторанта с подробности започна да ме убеждава, че трябвало да четем (за знания ) от нормативните актове. О, Бога ми ! Питах я какво означава да уча от закон и дали тя самата се учи от закони ? Казах й, че без да се прочете от книжна книга - все едно си "юридически мъртвец". Но това не е нищо, аз съм виждал петокурсник как подчертава, забележете, най-важното от ГПК.
И как сий ний ша се развиваме доктринално ? Със зубрене на закони ?
Каквато ни доктринката, такава ни системката.
Предишното академично заниятие през деня бе по Данъчно право при д-р Голева, която пък се оказа, че както никога ще бъде заместена от докторант по Финансово право. Абе стоя си аз и гледам влиза некаква жена, от която не лъхаше юридическа личност. Викам си абе това ще да е задочник някакъв такъв объркал се нещо пак (ей това да си задочник напрово да си слагам въжето и да бутам стола) и й викам, след като чух поздрава "добър ден", а вие коя сте, прощавайте. С удивление погледнах докторанта, след като се представи. Вече знаех, че занятието вече отиде по дяволите и започнах да се шехувам и да си говоря с докторанта. Естествено зачекнах, накрая на шегите, и темата за доктрината със закачливо запитване за нейния колега Юрий Кучев, но, разбира се, нищо не се получи. По нататък стана дума за нещо си за изпита, а докторанта с подробности започна да ме убеждава, че трябвало да четем (за знания ) от нормативните актове. О, Бога ми ! Питах я какво означава да уча от закон и дали тя самата се учи от закони ? Казах й, че без да се прочете от книжна книга - все едно си "юридически мъртвец". Но това не е нищо, аз съм виждал петокурсник как подчертава, забележете, най-важното от ГПК.
И как сий ний ша се развиваме доктринално ? Със зубрене на закони ?
Каквато ни доктринката, такава ни системката.
- advokat__nikolov
Re: Е може ли такова нещо от докторант
Цялата система на образование в нашата мила Родина е сбъркана!
Не мога да ти отговаря конкретно на питането , но онова, което навежда русата ми (блондинска) мисъл към разсъждения-умозключения по темата ти (и не съвсем), е че образованието тук от 90-та до сега е отживелица, стара, скърцаща и баята!
Навсякъде в нормалния свят практиката е (след 2-рата година образование) едновременно съчетание на теория с практика, нито само теорията, нито само практиката без теория "върши някаква работа" в образованието. Това си зависи само от университета, той прави политиките си и всичко, поне за това има пълни права. Всеки у-тет в страната ни трябва да работи така, че двете неща да вървят "ръка за ръка", ако не го дъмързява и ако не получава мизерни срадства за дейност, дето не провокират към реален, практически ефект. Да има например сключени договори с фирми, кантори и агенции за студентите си, още повече, че има и дотирани от ЕС програми за подобни.
Не може след 4, 5 годишно зубрене (по книга) да изплюеш един студент и разчитайки само на неговата адаптивност да очакваш той да се внедри сам, ей тъй - на и без опит, без препоръки и всичко, дето белия свят изисква, за да "кацне" някъде, да заработи и да е ефективен.
Това обяснява и нежеланието на мн. студенти да се дипломират като бакалаври и магистри тук (в България). И на други, вече дипломирани, да се налага да се специализират на свои разноски по света.
Тоест, с данъците на родителите ни, с Конституцята, с почтеното ни изпълнение на гражданските ни права тук, какво получаваме в замяна?
- неадекватно обучение
- неадекватно лечение
- неадекватно социално ниво
- неадекватна защита на правно ниво
За какво изобщо тази държава ни има за поданици, след като не ни предоставя нищо от онова на което имаме право. За какво да си плащаме здравните осигуровки, какво печелим от осигуряването си за пенсии? Мижи Кьоро, ама и Кьоро не мижи вече!
Да съдим държавата или да емигририме? Дис ис дъ куесчън ...
ДЕЦА, учете езици и бягайте! Ако чакате тук нещата да влязат в правий път, рискувате да загубите поне 20 год. от живота си, както загубих аз ! Национализъм и патриотизъм са хубави слова, но не опрвят положението на никого.
Съветът ми е - да, България, тя е вашата Родина! Но за Бога, ценете времето си, младостта си и не вярвайте на никого, дето ви убеждава, че ТУК за 1, 2 години нещата ще се оправят.
Действайте и мислете глобално, пресметнете собствения си интерес, като се оправят бъкиите тук - се връщайте, това е най-лесно !
Успех!
Не мога да ти отговаря конкретно на питането , но онова, което навежда русата ми (блондинска) мисъл към разсъждения-умозключения по темата ти (и не съвсем), е че образованието тук от 90-та до сега е отживелица, стара, скърцаща и баята!
Навсякъде в нормалния свят практиката е (след 2-рата година образование) едновременно съчетание на теория с практика, нито само теорията, нито само практиката без теория "върши някаква работа" в образованието. Това си зависи само от университета, той прави политиките си и всичко, поне за това има пълни права. Всеки у-тет в страната ни трябва да работи така, че двете неща да вървят "ръка за ръка", ако не го дъмързява и ако не получава мизерни срадства за дейност, дето не провокират към реален, практически ефект. Да има например сключени договори с фирми, кантори и агенции за студентите си, още повече, че има и дотирани от ЕС програми за подобни.
Не може след 4, 5 годишно зубрене (по книга) да изплюеш един студент и разчитайки само на неговата адаптивност да очакваш той да се внедри сам, ей тъй - на и без опит, без препоръки и всичко, дето белия свят изисква, за да "кацне" някъде, да заработи и да е ефективен.
Това обяснява и нежеланието на мн. студенти да се дипломират като бакалаври и магистри тук (в България). И на други, вече дипломирани, да се налага да се специализират на свои разноски по света.
Тоест, с данъците на родителите ни, с Конституцята, с почтеното ни изпълнение на гражданските ни права тук, какво получаваме в замяна?
- неадекватно обучение
- неадекватно лечение
- неадекватно социално ниво
- неадекватна защита на правно ниво
За какво изобщо тази държава ни има за поданици, след като не ни предоставя нищо от онова на което имаме право. За какво да си плащаме здравните осигуровки, какво печелим от осигуряването си за пенсии? Мижи Кьоро, ама и Кьоро не мижи вече!
Да съдим държавата или да емигририме? Дис ис дъ куесчън ...
ДЕЦА, учете езици и бягайте! Ако чакате тук нещата да влязат в правий път, рискувате да загубите поне 20 год. от живота си, както загубих аз ! Национализъм и патриотизъм са хубави слова, но не опрвят положението на никого.
Съветът ми е - да, България, тя е вашата Родина! Но за Бога, ценете времето си, младостта си и не вярвайте на никого, дето ви убеждава, че ТУК за 1, 2 години нещата ще се оправят.
Действайте и мислете глобално, пресметнете собствения си интерес, като се оправят бъкиите тук - се връщайте, това е най-лесно !
Успех!
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
подкрепям ви, че всеки, макар и да не е разписано конституционно, има право да преследва собственото си щастие така, както намери за добре. Но си мисля, че колкото повече кадърни и годни млади хора напускат, толкова повече овакантени места се получават за хора - не толкова кадърни, не винаги млади и подозрително негодни
- lexter
- Потребител
lexter написа:подкрепям ви, че всеки, макар и да не е разписано конституционно, има право да преследва собственото си щастие така, както намери за добре. Но си мисля, че колкото повече кадърни и годни млади хора напускат, толкова повече овакантени места се получават за хора - не толкова кадърни, не винаги млади и подозрително негодни
Това обаче, ще се съгласите предполагам, не е причина децата ни и ние да учим тук по остарели учебници и системи, при това без грам практическа подготовка по време на следването.
След като не получавам необходимото качество на образование (здравеопазване)... или каквото и да било от конституционните ми права, имам правото да го потърся другаде, ако преценя след това бих се върнала. Това кадърните хора да се задържат в страната е задача не тяхна, всички знаем чия е.
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
Няма такова нещо практическа подготовка /поне ако си говорим за сериозна такава/ докато се учи. По - добре да се насочи въпроса към защо се учи 5г. за магистър и защо това е задължително. По - старите да кажат в БГ винаги ли е било 5 г. правото.
Методи на преподаване и т.н. са остарели и в Торино например по - стари професори от на 40 г. са рядкост. Лекциите ги качват в спец страница преди това и студента има представа на самата лекция за какво се говори. Винаги оставят емейл и ако некой се интересува от нещо в дълбочина може да пита допълнително, радват се да отговарят.
Методи на преподаване и т.н. са остарели и в Торино например по - стари професори от на 40 г. са рядкост. Лекциите ги качват в спец страница преди това и студента има представа на самата лекция за какво се говори. Винаги оставят емейл и ако некой се интересува от нещо в дълбочина може да пита допълнително, радват се да отговарят.
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
не знам за торино, но в белгия беше така:
в последните 3 минути от часа ти се обяснва за какво ще е следващото занятие. вечерта в 19:00 ти се изпраща материала, който ще ти се пднесе, за да можеш да си напрвиш research, да си скицираш въпроси или да си намериш практка по материята. следващото занятие е дискутиране на налятия учебен материал, представяне на намерена практика, изразяване на определено мнение, аргументция, защита и предложения de lege ferenda.
ето такива трябва да са занятията в родния академичен свят. не часове по изразително четене от учебника, придружеи с вяло присъствие на обучаваната младеж. вземете се в ръце. ковете кадри като хората!
в последните 3 минути от часа ти се обяснва за какво ще е следващото занятие. вечерта в 19:00 ти се изпраща материала, който ще ти се пднесе, за да можеш да си напрвиш research, да си скицираш въпроси или да си намериш практка по материята. следващото занятие е дискутиране на налятия учебен материал, представяне на намерена практика, изразяване на определено мнение, аргументция, защита и предложения de lege ferenda.
ето такива трябва да са занятията в родния академичен свят. не часове по изразително четене от учебника, придружеи с вяло присъствие на обучаваната младеж. вземете се в ръце. ковете кадри като хората!
- lawyer.bg
- Младши потребител
Какви кадри, какви университети???
В България НЯМА студенти - има клиенти. ФАКТ. Тук на студента се гледа като ходеща касичка. Важното е да се цоца. Дали от такси, дали от рушвети - все тая.
Никой не го е еня за учебната програма, за реализацията на младия човек или пък за това как ще се оправя този човек в живота.
А такива университети като разни "свободни" и УНСС са срам за висшето образование. Освен високите такси не виждам с какво могат да ни впечатлят. Свободните университети трябва да са новатори. Да предлагат алтернатива на държавната образователна система.
Абе... не ми се пише повече, защото ме е яд.
В България НЯМА студенти - има клиенти. ФАКТ. Тук на студента се гледа като ходеща касичка. Важното е да се цоца. Дали от такси, дали от рушвети - все тая.
Никой не го е еня за учебната програма, за реализацията на младия човек или пък за това как ще се оправя този човек в живота.
А такива университети като разни "свободни" и УНСС са срам за висшето образование. Освен високите такси не виждам с какво могат да ни впечатлят. Свободните университети трябва да са новатори. Да предлагат алтернатива на държавната образователна система.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Свободните университети си имат ясна политика - плащаш си и учиш. Студентите там не тежат на държавния бюджет - сами си плащат таксите и косвено плащат на неблагодарниците от държавните университети за да бъдат плюти после. /Храни куче да те лае /
- voltron
- Потребител
voltron написа: Лекциите ги качват в спец страница преди това и студента има представа на самата лекция за какво се говори.
В България преподавателите се сърдят, когато им качват лекциите в интернет. Пример - проф. Стамболиев:
http://www.bglegis.com/GPP.html
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
DEKAH написа:Какви кадри, какви университети???
Абсолютно! Точно клиенти има. Преди време с приятели дискутирахме точно тая тема и всички се обединихме, че в България "висшите" училища не са нищо друго освен най-долнопробно ООД. За мене лично пътят през помията е един - на секундата да се закрият поне 70% от "висшите" училища. И без това с всяка година се убеждаваме, че няма и кой да учи в тях...5,6,7 класиране. Върха тая година беше, че в СУ по сумати специалности и след 150-тото класиране не успяха да запълнят местата и най-накрая пускаха хора, без да са били на кандидатстудентски изпит. Мъка голяма...
- ragazo
- Потребител
Е като закрият 70 % от университетите кой ще плаща за другите 30? Некой бачкер дето не знае точно какво е университет ли? Него ли ще убедиш да плаща с данъците си издръжката на некво келеме .
Може да си дискутираш с приятели колкото си искаш - реалноста е друга
Последна промяна voltron на 15 Ное 2009, 22:31, променена общо 1 път
- voltron
- Потребител
Адвокатчето Николов, скоро май пак не си осъществявал връзка със себе си, т.е. не си си посягал, гледайки се пред огледалото и разсъждавайки как няма достойна за теб жена!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Закриването на голяма част от ВУЗ-овете е първата основна стъпка, но не едиствената и достатъчна. Все от някъде обаче трябва да се започне нали? А реалността си я знаем...
- ragazo
- Потребител
Еми да може и сам да почнеш да си плащаш таксите/ама реалните - едно добро начало/. Щом в свободен университет с кофти подготовка са 1000 лв на семестър в престижен вуз като СУ требва да са поне 5000 лв. Криза е пари нема.
И колко години са учили старите кучета не разбрах.
Имам и по - обосновано мнение, но с "аргументите" които изтъквате ще си го запазя.
И колко години са учили старите кучета не разбрах.
Имам и по - обосновано мнение, но с "аргументите" които изтъквате ще си го запазя.
- voltron
- Потребител
andy70 написа:Адвокатчето Николов, скоро май пак не си осъществявал връзка със себе си, т.е. не си си посягал, гледайки се пред огледалото и разсъждавайки как няма достойна за теб жена!
Ето какво ще ти кажа : първо кариерката (милионите), после ша си ловя риба в океана да си я гледкам всеки ден. Пък сега те са съвсем много...плуват и плуват....що да бъдеш само с една, като са на ята......
23-годишно сомче да се заробва - знаеш ли в какви филми изпадат някои, олееееее.
По принцип аз съм навсякъде, мога да ти пиша и от Айфеловата кула, така че, брат, вземи са удари мъжката... набутвай здраво....
Простете за волеизявленята ( оправдан ad hoc чл. 130 (3) НК )
Към diaida
Знаеш ли, че никак не е лошо да се чете книга. Състоянието на образованието не се обуславя от университите. Колкото повече ентузаиазирани студенти има, толкова повече авторитетът на унивеситета се покачва. Щото те нали ще завършат и ще започнат реализация и със знанията си ще защитят името на университета, което ще се отрази на общите впечатления. Всъщност почти няма студентите, които да дерзаят. Това пък се отразява на качеството и нивото на академичните занятия. Преподавателят няма нужния стимул да даде всичко от себе си...няма търсене...., така и преподавателят няма как да предложи. Колкото повече желание у учащия, толкова повече у учителя.
Защото веднъж научиш ли се - нищо не може да те спре.
- advokat__nikolov
Пълен ужас! Волтрон, ти у кой свет живееш?!
Последна промяна diaida на 16 Ное 2009, 05:04, променена общо 1 път
-
diaida написа:voltron написа:Е като закрият 70 % от университетите кой ще плаща за другите 30? Некой бачкер дето не знае точно какво е университет ли? Него ли ще убедиш да плаща с данъците си издръжката на некво келеме .
Дори не мога да се стърпя да изчета всички коментари, волтрон, за да ти отговоря, защото си далееееч, далеееч от истината! "Некой бачкер", както го наричаш е баща на дете, дето иска да получи образование, какво значи "некой бачкер". Моят баща беше строител! Бачкер, както го наричаш ти! Надявам се твоят да е ЦАР. Аз с моя баща БАЧКЕР имам завършени 2 у-тета, един тук и един в чужбина! Детето на бачкера, тоест ... аз, има толкова награди и филми (като дете), които няма как, пък ще е нескромно да ти опиша тук, а ти съм сигурна, че няма и през живота си да се отъркаш от хора с които съм живяла аз! КАКВО ЗНАЧИ БАЧКЕР? И кой си ти?
Детето на бачкера, демек аз, днес е внук(чка) на царски офицер, на който са му смръзнали фантазията след 9-ти ... 44-та! А, децата на другите завършваха РАПФАГ (на не БАЧКЕРИТЕ) и затова сме на това дередже!
За образованието по света ...
- кой плаща за безплатното образование в Канада, Дания, Норвегия ... да не изброявам (някъде от изброените, впрочем е безплатно и за нас, като членки на ЕС), в Канада е напълно безплатно за всички канадски граждани.
Толкова ли си запознат с образованието, че да не знаеш, че има стотици у-тети в ЕС, които след 2-рата година обучение (с тенденция) за бакалавър, след 3, 5 години, ти издават Диплома и те свързват с поне 100 фирми които имат нужда от специалисти в областта, дето учиш?!
Ти наистина си живял в пещера до днес май!
Само попитай къде има практика за студенти-бакалаври, за да те затрупам с информация!
Шегуваш ли се, или ти се ще?! ...
-
andy70 написа:Адвокатчето Николов, скоро май пак не си осъществявал връзка със себе си, т.е. не си си посягал, гледайки се пред огледалото и разсъждавайки как няма достойна за теб жена!
Анди, в кръга на шеговития ти тон (колко е шеговит, само един Господ знае), ще ти отговоря в същия ... ще вляза малко в ролята на адвокат на адвоката!
Най-напред, понеже засягаш интимни въпроси, смея да отбележа, че Николов няма причини да си посяга сам!
Аз съм прилично изглеждаща жена, с доста опит и "победи" през живота си, а за разлика от теб, дето вадиш тузи умозаключения съм имала възможността да видя фотографии на момчето, та смея да твърдя (както и да се изтълкува), че изглежда не като човек на който да му се налага да си посяга сам! Жалко, че възрастта ми не позволява, иначе с удоволствие ...
Като изключим темата за външността, ми се струва, че има някаква тенденция от рода на "тук умните считат за луди", дето е традиционна вече пък и леко изтъркана ... и непрекъснато има екземпляри, дето се възползват от случая, за да подценят едно момче, дето все още се учи (и чест му прави).
Ако отново (както често) интуицията ми не ме лъже, то адв. (бъдещ) Николов, след още няколко години ще бъде един прекрасен юрист, магистрат и т.н. Така че престанете да ядете ушите на момчето със злобните си недодялани коментари!
Много от вас ще му дишат прахта след още 4, 5 години! Вервайте ми! Пак ще си приказваме!
Успех Николов!
Записвай си всички язвителни коментари на подметката на обущата "Версаче" (ли бяха) и смело джапкай напред със същото достойнство и самочувствие!
Смело!
-
diaida написа:andy70 написа:Адвокатчето Николов, скоро май пак не си осъществявал връзка със себе си, т.е. не си си посягал, гледайки се пред огледалото и разсъждавайки как няма достойна за теб жена!
Анди, в кръга на шеговития ти тон (колко е шеговит, само един Господ знае), ще ти отговоря в същия ... ще вляза малко в ролята на адвокат на адвоката!
Най-напред, понеже засягаш интимни въпроси, смея да отбележа, че Николов няма причини да си посяга сам!
Аз съм прилично изглеждаща жена, с доста опит и "победи" през живота си, а за разлика от теб, дето вадиш тузи умозаключения съм имала възможността да видя фотографии на момчето, та смея да твърдя (както и да се изтълкува), че изглежда не като човек на който да му се налага да си посяга сам! Жалко, че възрастта ми не позволява, иначе с удоволствие ...
Като изключим темата за външността, ми се струва, че има някаква тенденция от рода на "тук умните считат за луди", дето е традиционна вече пък и леко изтъркана ... и непрекъснато има екземпляри, дето се възползват от случая, за да подценят едно момче, дето все още се учи (и чест му прави).
Ако отново (както често) интуицията ми не ме лъже, то адв. (бъдещ) Николов, след още няколко години ще бъде един прекрасен юрист, магистрат и т.н. Така че престанете да ядете ушите на момчето със злобните си недодялани коментари!
Много от вас ще му дишат прахта след още 4, 5 години! Вервайте ми! Пак ще си приказваме!
Успех Николов!
Записвай си всички язвителни коментари на подметката на обущата "Версаче" (ли бяха) и смело джапкай напред със същото достойнство и самочувствие!
Смело!
Така че, andy70, записвам те на обувката Версаче за 900 лв, вкарвам те и в телефона за 899 лв., и просто чакай, а барна ли те некъде по съдилищата ще ми коленичиш и ще искаш да разкопчаеш колана ми за 1000 лв
Ти пред мен ще бъдеш просто едно насекомо, което ще стои пред Николвочето облечен за 10 000 лв. (без аксесоарите)
Мишки срещу мене църкат, като ме видят познай къде си бъркат.
А, сега, брат, вземи една царевица (мамул), и така искам да си посегнеш мъжката, че чак в Благоевград искам да те чуя как виеш
- advokat__nikolov
-
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|