начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД?

Мнениеот bagsisiigal » 02 Ное 2009, 16:24

Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД освен в адвокатско дружество?
bagsisiigal
Младши потребител

Re: Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД?

Мнениеот ianeva » 02 Ное 2009, 16:34

bagsisiigal написа:Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД освен в адвокатско дружество?

Да, може. Отворете си Закона за адвокатурата, чл. 5 мисля, че не ми се рови, там си пише какво може ..
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот whiskey » 02 Ное 2009, 17:12

(1) Не може да бъде адвокат:
1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;

2. лице, поставено под запрещение или страдащо от душевна болест, която представлява трайна пречка за упражняване на адвокатската професия.

(2) Не може да бъде вписано като адвокат лице, което:

1. е търговец, управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество;

2. е държавен служител;

3. работи по трудово правоотношение, освен ако е преподавател по правни науки във висше училище или научен сътрудник по правни науки в научен институт;

4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт и разследващ полицай с висше юридическо образование, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;

5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е лишено от правоспособност като нотариус или частен съдебен изпълнител - за срока на лишаването.

(3) Лицата по ал. 1 могат да подават молба за вписване и преди да са отпаднали пречките по ал. 2, но вписването се извършва след отпадането на пречките.

(4) Народните представители, преподавателите по правни науки във висшите училища и научните сътрудници по правни науки в научните институти се вписват и упражняват адвокатската професия, без да напускат работата или длъжността си.

Toва не се ли покрива със "сърдужник в ООД"?
whiskey
Потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Ное 2009, 17:14

whiskey я вземи да прочетеш пак....

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 02 Ное 2009, 17:16

Аа.. не не не.. :mrgreen: , да се разберем аз не споря хич. Просто питам. Косвено се интересувам от проблема, тъй като сега съм съдружник в ООД (ако под управител става въпрос за МОЛ - не съм). И живот и здраве след някоя годинка стана адвокат.. требе да се знае. :D
whiskey
Потребител

Мнениеот portokal » 02 Ное 2009, 17:20

...ако под управител става въпрос за МОЛ...

Бре! Не е ли ясно какво е управител? :roll:
Аз по-скоро бих се затруднила да отговоря за какво "става въпрос под" МОЛ. Не се шегувам.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 02 Ное 2009, 17:28

portokal написа:
...ако под управител става въпрос за МОЛ...

Бре! Не е ли ясно какво е управител? :roll:
Аз по-скоро бих се затруднила да отговоря за какво "става въпрос под" МОЛ. Не се шегувам.

Е, МОЛ /материално-отговорни лица/ не са ли тези, които ... как беше "имат задължение да събират, съхраняват, разходват или отчитат парични и материални ценности" и които носят съотв. имуществена отговорност ...
п.п. Цитата си го измислям в момента, по памет от КТ, който няма да казвам от кога не съм отваряла ...
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 02 Ное 2009, 17:30

Тия са, де. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Ное 2009, 20:23

bagsisiigal написа:Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД освен в адвокатско дружество?

Може, не само в едно... може, в колкото му душа и кесия( ала вече за кесията е безпредметно напомнянето) иска. Та дори и да е ЕООД- важно е само да не е управител. Без значение в негово или чуждо.
Темата дори не е дискусионна.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Magnollia » 04 Ное 2009, 14:05

poli_g написа:

Може, не само в едно... може, в колкото му душа и кесия( ала вече за кесията е безпредметно напомнянето) иска. Та дори и да е ЕООД- важно е само да не е управител. Без значение в негово или чуждо.
Темата дори не е дискусионна.

По-точно и да искам не бих могла да го кажа... :D
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Назад към Общи дискусии