начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Опасният чл.5 т.1 от ЗГВГи световната финансова криза

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Опасният чл.5 т.1 от ЗГВГи световната финансова криза

Мнениеот nezret » 21 Апр 2009, 14:23

:D Мда, това наистина е много обезпокоително. Масираната рекламна депозитна кампания на нашите банки,водейки от принципа на Желязната лейди Маргарет Тачър, че Безплатен обяд няма,безплатно е сиренцето в капана за мишки, и то само за мишката.
Ме накара да се задълбоча във финансово правната материя. и така "сиренцето" е ясно, но бях втрещен когато видях "капана". За съжаление макар и малко късно, защото мнозина са "захапали" , "сиренцето" но не е късно да го оставят и да излезнат "сухи" от ситуацията.
Очертава се нов сценарий "пирамиди" и "фараони", при това банков.
Колко елегантно само, с усмивка :twisted: държавата в лицето на фонда,ще откаже, с "мотива" че депозитът тъй като е с привилигирована лихва, не попада в защитените влогове.А никоя банка не обяснява че т.н. депозити с високи лихви, не са защитени?!? а това се е водело рискова финансова сделка.
Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;

Мда, . Незнанието на закона не оправдава. След жилищния балон,ще гръмне и банковия. А най добре е този текст въобще да отпадне. Скоро ще "стане" ,"отново горещо" в публичното пространство.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Re: Опасният чл.5 т.1 от ЗГВГи световната финансова криза

Мнениеот miriam » 21 Апр 2009, 14:44

е , ще гръмне /може би/ ако банките поне възнамеряваха да кредитират....
за сега подобни тенденции не се забелязват :D
сега просто събират ресурс чрез депозити, обаче на пазара липсват вече паричните средства и вълната от алчни за депозитни лихви вложители прогресивно намалява;
впрочем , зачестяват програмите с опити банките да поканят клиентите си по кредитите , които влизат в графа "проблемно-обезпокоителни" като им разсрочват и предоговарят плановете за разплащане.
очаквам да настъпи момент, в който ще жумят от удоволствие в момента в който клиент им предложи кеш поне главницата :D
но , да видим
miriam
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Апр 2009, 14:59

Работил съм към Банка, даже сме регистрирали многократно, каквото трябва - има система от закони и трикове, които да държат Банката на повърхността.

Например Закона за Банките предвижда така наречената "експозиция" - тоест Банката трябва да поддържа стриктно ниво по всички показатели.

Например - влогове - те не могат да са еди-колко си процента от капитала на Банката - примерно.

Кредити - забрави да се разпашеш и да отпускаш кредити, освен ако не си с поне 100 милиона капитал и правиш кредитиране с 25 милиона.
Иначе Банката би дала кредит и от 100 милиона, колкото й е капитала, но трябва да се казваш поименно, да имаш авторитет на редовен клиент и други такива.
Но на случайни хора, т.нар. потребителско кредитиране - не може.

Освен това, всяко едно действие се контролира от "Банков надзор", което си е към БНБ - там следят стриктно и дори да не затворят Банката - им сигнализират предварително - Вие сте на "червено", вие сте на "жълто", така че е абсурд да има криза в Банковия сектор.

Освен ако не са подавани фалшиви отчети в БНБ, но не вярвам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nezret » 21 Апр 2009, 18:59

:D Аз винаги съм бил за, с двете ръце и двата крака, за прецизна регулация на ключови отрасли от икономиката като банковата. Свидетели сме на фалити на банки и в България и по света. Имам колежка която работеше в БНБ, и определено трябва да им се "Диша във врата". Въпреки това,обсоятелството че повечето банки са собственост на чужди банкови корпорации и е безпроблемен междубанковия трансфер(особено ако и двете банки са едни и същи). Твърде обезпокоително е съществуването на такъв текст. Според мен това не е случайно.
Дано да греша но досега интуицията ми никога не е изневерявала, за обстоятелства фактори и персони които ме интересуват.
Според мен или трябва да се махне този текст или гражданите да си приберат парите от "специален" в обикновен или както казва Бай Ганьо," Туй малко тежичко ама сигур. Как ще оставя в сейфа гюл е това миризма силна. :lol: Ще каже онзи хеке меке , ще завие края на някъде после иди го гони." :lol: :lol: :lol:
Мда, незнанието на закона не извинява.
Ще има още дела и работа за нас.
nezret
Потребител

Мнениеот Magnollia » 23 Апр 2009, 17:32

Колега nezret,
Имате пълно основание за безпокойство, ако банковата системе вземе че гръмне /което въпреки всичко не вярвам да стане/.
Според мен всички банки са длъжни да уведомяват клиентите си, че депозитите им не са гарантирани /въпреки, че и аз съм с такъв "негарантиран" депозит/.
Не го правят - това е факт.
Когато си внесох парите по "черешката на депозитите" бях напълно наясно, че парите ми не са защитени. Няма нищо лошо. Това наистина си е рисков депозит - средна лихва на година около 8.5%. Но ТРЯБВА хората да знаят. Защото иначе си е чиста заблуда. Но в тази борба за депозити никоя банка няма открито да го каже.
Единственият разумен начин е да бъде съобщено ясно и открито /медии,преса и т.н./, че съгласно "едикойси" текст от Закона депозитите с преференциални лихви не са зещитени.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот nezret » 25 Апр 2009, 13:44

:D Да вече са водени разговори с няколко журналиста и редактори. По всяка вероятност въпреки цензурата(банките са едни от най големите рекламодатели), ще има публична дискусия. Най вероятно в канал 1.
За щастие има конкуренция в медиите, и всяка една медия иска новина и сензация, по възможност колкото се може по шокираща. Така те си вдигат зрителския рейтинг и тиражите. Невъзможно е да контролираш всички медии.За щастие :twisted: .
Ще бъде отново "горещо" , а аз обичам "горещите страсти" :twisted: . Ще видим какво ще кажат от БНБ, и банките и парламента. Едва ли сложните и неразбираеми банкови отчети че "всичко е наред" , би успокоило зрителите, при наличие на такъв капан. Единственото решение е отмяна на т.1 от чл.5 . Естествено , че няма да го отменят .
А отричането само засилва подозренията. Най разумно е ейзуитски , да се приме че е "грешка" , която веднага ще бъде поправена. Както направиха от КФН и засрахователите. умно. По всяка вероятност така и ще стане. Обратното ще бъде пагубна позиция , особено в предстоящата предизборна война. И при очертаваща се и задълбочаваща се световна финансова криза.
nezret
Потребител

Мнениеот borgo76 » 25 Апр 2009, 14:35

Само да попитам, това не се ли отнася само за някой клиенти-индивидуано уговорили различен лихвен процент? Например някой депозира 100 000 евро и получава подобра лихва?

Хубав уикенд колеги, :)
borgo76
Младши потребител

Мнениеот nezret » 10 Май 2009, 21:09

:D Мда, "Нещото" вече е изпратено официално до когото трябва.
оказа се че имаме и липса на траспониране на чл.2 от Директива 19/94 и процесния чл.5 не е съобразен с тази Директива?!? Както и неспазване на препоръка на ЕЦБ, която макар и да не задължителна, е желателно да се съобразяват с нея.Не че ме изненадва,напротив прави ме щастлив.
Утре в ефира на БНР,това ще бъде от водещите теми на предаването. По всяка вероятност ще излезе и моето интевю по темата в един вестник(дадено още в четвъртък) , а втори вестник също иска материали и интервю. Естествено ще се иска и становищата и на адресатите БНБ,НС,комисии съвети и т.н. Медиите винаги са обичали новините,особено когато трябва де се вземат становища и мнения на много страни.особено когато са шокиращи и скандални.
Засега ефирните телевизии пасуват(защото част от клиентите им са банки), но повече от сигурен съм че скоро ще ни викат, за да се изяснява какъв е проблема и как трябва да се реши? Тонът за песента е даден.Духът излезе от бутилката.
Очертава се наистина "гореща" нова седмица. Ния южняците обичаме горещините и горещите страсти. :lol:
Както се казва каквото зависи от нас го правим, а да става каквото ще.
nezret
Потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Май 2009, 21:14

Колега nezret желая Ви успех с неравната битка, която започвате. За съжаление банките в БГ са превилигировани и правят каквото си искат. Чудя се кому е изгодно. Определено не е на нас - клиентите.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот nezret » 11 Май 2009, 21:59

8) Днес беше добър ден за българската демокрация. За първи път в ефир не бях ограничаван времево. Изненадващо за мен но от БНР радио София , водещите бяха изключително толерантни и не ме прекъсваха в изложението на проблема, краткия анализ и решението. следващия понеделник пак от 4.00 часа продължава темата. Както и другите теми застраховките и кредитите. един час с музика е повече от достатъчно. В сравнение с ефирните телевизии, където ти дават не повече от 5 максимум 10 минути и то не на веднъж а на части.
Утре и вдругия ден по всяка вероятност ще излезе и интервюто ми и статии по темата както и в онлайн издания.
Мда, много ще ми е интересно ,как ще отговарят някои господа и госпожи на неудобните въпроси . Защото при всички положение адресатите на сигнала ще трябва да дават становище при това публично. Духът вече излезе от бутилката.
Шах с пешка. Ще видим какви фигури ще се раздвижат и ще прикриват Царя. А може и да жетват фигура за пешката.
Обичам шаха и винаги ми е доставяло удоволствие да смажа някого на шах или той да ме смаже , ама така че мата да ми хареса.
Избягването и криенето на проблема само ще го задълбочи. Въпреки цензурата,новината е вече факт и тепърва ще се мултиплицира и ще набира скорост. Има преса която печели истински от тиражи а не от реклами и въобще не им пука ,че това няма да се хареса на определени среди(банкери). Техният истински бизнес е да продават новини,колкото се може по скандални ,това вдига тиражите им. А сигнала на ФПБ е истинска "храна" и "празник" за тях. Защото за да се вземат мненията на 8 държавни институции ,по темата си е направо една седмица материал напред.
Това е хубавото на информационното общество. На свободата на словото. Ако един е цензуриран , другия не е .Конкуренцията е жестока и всеки иска "горещ материал".
Колкото и да им е неприятно отново ВИП господата ще бъдат принудени да приемат дуела,при това отново пред камерите на ефирните телевизии. Ех аз съм "стара хрътка" със солиден опит и въобще не ми пука кой ще бъде отсреща.
Винаги съм уважавал достойните опоненти.
nezret
Потребител

Мнениеот lexter » 11 Май 2009, 22:29

nezret написа::D Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;

още в началото на годината като учехме финансово право и стана на въпрос за този закон (згвб) попитах асистента абсолютно същото - тези преференциални условия не са ли по смисъла на въпросния закон "привилегировани лихвени условия" депозитите с промоционална лихва - той ми каза че не са, просто са някакъв друг продукт и т.н. и че нямало такова нещо в един хипотетичен момент да се окаже, че именно тези депозити са негарантирани... Предполагам, че не съм му задал въпроса достатъчно точно, но май и той не беше съвсем запознат. Няма да му споменавам името, че е доволно известен :)
поздрави, следя с интерес!
lexter
Потребител

Назад към Общи дискусии