начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Говори ли ви се за полицейската "стачка"?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Говори ли ви се за полицейската "стачка"?

Мнениеот iskrec » 15 Мар 2009, 23:03

Само говорите. Никои/я с/у вас не е зазтавал с оръжие чйто куршум е Ваш адресат. В Нета сте много силни, но на улицата..................... Там сте вие адвокатите, дознателите, "аз кои съм"........ :D :D
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот iskrec » 15 Мар 2009, 23:04

Кой си ти?
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 16 Мар 2009, 08:11

Да .... не зеле админа да му изпълни желанието....
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот dino6506 » 16 Мар 2009, 21:40

е нека сме снизходителни - някой може и да се изпусне под напрежението - Считам че познавам Полицаите - различни са като хора но ! които са минали през огъня , са опушени и не блестят/и никога не дрънкат на кухо/
По темата - наистина край протестите се говори много за пари - изключително важни са , ама са само една от претенциите на протестиращите - хубаво е да се наричат нещата с истинките им имена - лично мнение :
системата отдавна не съответства на отношенията в обществото - неадекватна е като структура , управление , цели и задачи ,контрол ... всичко е инерция - макар да се изменят законите - не става... "системата" е с принципи от времето на Хрушчов , а в някои отношения и още от Швейково време - самооцеляване , самоуреждане , върховенство на личния интерес на началството - по вертикала /вкл. "кастов" - корпоративен или политически/ ... е много лично ще стане мнението :roll: Дано и за това стане дума , и ... само да не бъдат употребени предизборно проестите , щото после пак полицията ще оправя работите :lol: Нека да помним че всичко което трябва да се направи , а никой не му стиска , се прави от Полицаите...
А да в този протест със сигурност ще се включат , а и вероятно дори ще го оглавят "подходящи" лица - "специално подготвени".Ще ги познаем по кухия звук...
dino6506
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Мар 2009, 22:00

Има и нещо друго - има разделение между отделните професии.
Например един начинаещ адвокат взима колкото един начинаещ полицай - но общо взето в началото и двамата вършат същата работа - най-много да вдигат телефона или да кръстосват по улиците.

Не можеш да разчиташ на неопитен адвокат да реши някое дело.
Както и на неопитен полицай да разреши някое престъпление.

Вече има разлика с напредване на стажа, но адвокатите изкарват понякога и необосновано доходи - например не е имало никакво усилие.
Сега има и такава страна - адвокатите трябва сами да поддържат немалък сграден фонд - примерно квартира, кантора, офис.
Отделно и ние имаме представителни нужди - костюми, обувки.

Освен това от нас се очаква да сме "фукари" - тоест да имаме скъп начин на живот.

Но, в крайна сметка професията на полицая е по - обществено значима, тъй като в повече осигурява реда и спокойствието на гражданите.
Впрочем полицаи е имало още със създаването на първия град в историята, докато адвокати - чак в Римските градове - и то с доста по-лош морал от градската полиция (или от местния гарнизон).

Но и полицаите имат трески за дялане - не трябва да реагират с целия капацитет само при едри посегателства, а трябва да човъркат и смахнатите работи - счупени саксии - прозорци.

На нас например ни обраха асансьора - не казвам, че е хващаем такъв случай.
Но ако знаете каква мъка е след това.
Няма части за асансьора - трябва да намеря летвички от бук, пък той трябвало да бъде парен, пък трябвало да се поръчва на майстор - 300 лева!
Аз съм касиер на входа и трябва да ви кажа, че пулса на проблемите не ми е чужд.

Да не говорим за кражби, измами.

Струва ми се, че може да се намери решение и в полза на полицията и в полза на хората - съгласен съм да ми увеличат данъка, но да има по-високи заплати.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 18 Мар 2009, 16:51

Да ме прощават сегашните полицаи, но сега няма полиция. И доколкото я има - цялата им работа е просто слугинска история. И крият престъпленията повече от нас едно време. Аз лично съм обект на кражби по колата ми, от мазето и дори ми откраднаха фризера от стълбищната прощадка. Нищо от тези неща не е регистрирано. А когато трябва да услужат на някого, ще си счупят краката да изфабрикуват доказателства за избраната от тях страна. А началниците им са под всякаква критика.
Изобщо, полицията си страда като едно време от липса на адекватна организация, правилна структура и принципна кадрова политика.
Който не иска или не може да работи тая работа, или пък не е съгласен с положението в МВР - да напусне. Ако болшинството напуснат - това вече ще е проблем и ще се съобразят с тях. Това ще е истински протест. А не хвърляне на стари кокарди и нашивки в картонени ковчези.
Полицията в момента е най-голямата сила в страната, която може да смени и властта, но не са достатъчно умни и затова не представляват никаква заплаха. И затова - нека си траят!
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот tati_go » 18 Мар 2009, 22:30

INVESTIGATOR_OSLS
По отношение на заплатите. Не търсете под вола теле. Не може да се коментира заплата на следовател, прокурор или съдията Х (А ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ?). Следователят получава заплата на ОКРЪЖЕН съдебен ранг и е приравнен със съдия и прокурор от Окръжните структури на магистратурата. Действително този ранг е с доста по - голямо възнаграждение от служителите на МВР, част от което е и дознанието да речем. Дознателят като кадрови полицай получава възнаграждение на кадрови полицай - нищо неестествено. Примерно прокурор от Районната прокуратура получава доста по малко възнаграждение от мен - следователя. Това също е нормално, като придобие Окръжен ранг ще получава колкото мен. Това са законово установени неща и са плод на държавната политика (ИМЕННО НЕЯ КОМЕНТИРАТ ХОРАТА). А относно спекулацията с 13 - та до 16 - та заплата, всеки юрист знае, че получаването на 4 допълнителни заплати е законово установено в Закона за съдебната власт - отворете и прочетете (ХА ХА ТОВА НЕ Е СПЕКУЛАЦИЯ А ИСТИНА. ИСТИНАТА НИКОГА НЕ Е БИЛА СПЕКУЛАЦИЯ. СТРАННО ВИЖДАНЕ ЗА ТАКЪВ РАНГ). А относно работата - работим това което ни е възложила държавата. Много или малко - колкото ни е възложено - толкова. Това също е плод на държавна политика и не може да се коментира "в частност и на парче..." Нито сме хората които ще решаваме кой колко ще получава, нито кой да не получава....)))) (УВАЖАЕМИ, ЯВНО НЕ ВИ Е ЯСНО, ЧЕ ИМЕННО НИЕ СМЕ ХОРАТА КОИТО ТРЯБВА ДА РЕШАВАТ КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ В НАШАТА ДЪРЖАВА.) (АМИ, ЧЕ ТЕЗИ ИЗКРИВЕНИ ЗАКОНИ ГИ ПРАВЯТ ЗАИТЕРЕСОВАНИ ЛИЧНОСТИ И ПОСЛЕ НИ ПИШАТ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е РЕШИЛА ТАКА.)
От друга страна вярно е, че дознанието в момента работи активно, на точката на задръстването. Вярно е, че заплатите там са малки. Такава е държавната политика - да няма силно и независимо разследване. Ако не беше такава - все още щеше да има Национална следствена служба във вида в който си беше преди преструктурирането...(ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА - БРАВО!)
Така че, като коментирате заплати, липса на тях или прочее....не коментирайте заплатата на следователя прокурора или съдията "Х", ами възнаграждението на районен, окръжен, апелативен и национални съдебни рангове...))) Напълно в дъха на закона....))) (НЕ БИВА ТАКА БЕ ЧОВЕЧЕ, НЕ СЕ КРИЙ ЗАД "ДЪХА"НА ЗАКОНА - ТОЙ Е ГРЕШЕН В ТАЗИ СИ ЧАСТ)
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 18 Мар 2009, 23:15

Господин Петров,
Аз бих казал, че дори в момента, все още ИМА ПОЛИЦАИ и то от онези истинските, на които им пука и за обществото, и за закона, и за сигурността на другите. Познавам доста такива, и сигурен съм Вие също.

Вижте за това, че няма ПОЛИЦИЯ за съжаление сте абсолютно прав. Защото полицията е СИСТЕМА. А системата липсва.

Казвате, който не е съгласен с положението в МВР да напусне. :shock:
Не мислех, че ще видя тези думи написани от Вас. Е, аз не съм съгласен с положението в МВР. Но не желая да напускам. Сложил съм пагона на 18 г. и искам да работя ТАЗИ работа, но искам да я работя в нормални условия. Виновен ли да се чувствам за това ?

Достатъчно качествени хора ВЕЧЕ напуснаха това министерство. И да не би някой да се "съобрази" с това ??? Не. Защото напускането на хора е лесен за "покриване" проблем. Решението е просто - занижаваш критериите, назначаваш куцо, кьоро и сакато и хоп няма кадрови проблем.
Какво от това, че кадърните служители са си заминали ? Това ще го усети обществото, което ще се тресе от престъпност, но... кой ли се интересува от интересите на обществото? Пък и в чест на истината, имаше една приказка, че всеки народ си заслужавал съдбата. Може би е вярна.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 19 Мар 2009, 10:16

В много отношениюя си прав. Едно време ги плашехме с напускане и те наистина се плашеха, защото тогава повече се ценяха истинските кадри. Сега едва ли биха се трогнали.
Въпросът е, че всичко се повтаря и само си хабим приказките. Когато в началото на прехода решихме да оправим проблемите на полицията и след като най-после се чуваше и нашата дума, подехме първо инициативата за деполитизацията, а след това основахме синдиката. И не така, както каза едно младо-зелено, че по закон трябвало да има синдикат и началниците го направили, а ние с много ядове и нерви и страхове в онова гадно време на криза /ама истинска криза с ужасна инфлация/, с лични рискове и по наша инициатива - отдолу, създадохме синдиката. Сега какво стана от този синдикат? Приказката за стълбата на Смирненски... Лично аз спорих с Емил Рашев за мандатността, преди да го изберем, когато измисляхме устава. Аз застъпвах идеята, че повече от два двугодишвни мандата на ръководството ще са вредни, а той държеше на тезата, че неопитните кадри не биха се справили. Сега го гледам как се справи... Намести се на топло и стана чужд на тези, които представлява.
Мисля, че това ще стане и с новия ви синвдикат. И когато и ти напуснеш като мен /защото и аз твърдях, че работата ми е моето призвание/, ще си речеш, че и аз съм бил много прав. :?
А има и един друг психологически проблем. Вие си мислите, че извън системата животът едва ли не ще свърши за вас. Не е само до призванието и силното желание за точно тази работа. Страх ви е, както и мен ме е било страх. И знаеш ли какво стана после. Като с онова мишле, дето се върти в барабана и пита дали няма друг живот. Ами има, разбира се! И за кадърните - винаги мноооого по-добър.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Мар 2009, 19:28

Кадърните полицаи могат да станат добри юристи - например адвокати.
Има очевидно много работа за тях.

В момента има глад за адвокати - например в моя район има само на първа инстанция 40 - 50 000 дела.

Разбира се това е само гражданските, има и наказателни - хората подлудяха да се съдят за клевета, за обида - преди десет години такива дела бяха рядкост, сега - ежедневие.

Но битовите условия в РПУ са много лоши - обикновено са в една стая много хора, може би влияе на психиката на заподозрения, обаче - много е лошо за самия служител.

Какво трябва да се направи?
Първо, най-основното е да има личен пример.
Не може шефа на РПУ или министъра да се вози в луксозен автомобил. Това дразни. Всички трябва, колкото и да е радикално - да създадат поне външно впечатление за земност - спомнете си Тодор Живков и неговите циркове. Поне е една зодия с кардинал Ришельо и други интриганти. Може да им се създаде фонд - подобен на гаранционен фонд, че при изпълнение на мандата, на задачите, ще им бъде осигурен превоз с хеликоптер, с майбах, с яхта - 24 часа на ден. Но по време на мандата - нито лев харч. Това е задължително, от това трябва да се почне - дори охрана на министъра не е нужна - щом министъра е страхливец, какво остава за ведомството. Не казвам министъра да се вози в трабантче - макар, че за мен няма по-уютен автомобил, но все пак дразни. Мисълта е всеки един от министерството да се почувства като в тим - не е толкова голяма тази фирма - Има и по -големи.
Въпрос на тийм билдинг, каквото там трябва.
Впрочем какво стана със станцията на МВР в Несебър?

Второ,
Респект - това е много важно за служителите на МВР - те трябва да бъдат носители на добрата сила по улиците. Не може така - например днес наблюдавах уличен бой между клошари - нищо страшно - няколко юмруци, ритници. Но ако полицая се намеси - ще се явят петнадесет защитници на правото (обикновено брадати) и ще почнат обвинение срещу полицая.

Трето,
Полицая трябва да е привилегирован, но също така да получава добра заплата и обществото да му изгражда положителен имидж. В това отношение, трябва да има поръчкови филми - дори и тъпи - например с какво са интересни филмите с Клинт Ийстуд - ченгето е железно, положителен образ. Спокойно можем да направим поне 1 (един) филм - имаме и материал - измами, приватизации.

Имаме и опита от филмите с Иван Иванов.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 20 Мар 2009, 10:07

А аз обмислям как да направя скрита камера и да направя филм за алчните катаджиичета и дознателчета, когато си мислят, че сме насаме.
До скоро бях като Странджата за бивши и настоящи полицаи, но сега вече съчувствувам само на бившите. Настоящите /може би не всички, но фрапиращо достатъчен брой/ са си приятели с богатите престъпници, а с нас - бившите полицаи отчитат дейност, като редовно ни санкционират за скорост от 60 км/ч в населбено място, където е 50 и други подобни. Покрай нас бандюгите прелитат и им махат с ръка, те също им махат усмихнато ...
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗДИГНЕ АВТОРИТЕТА НА ПОЛИЦИЯТА, КОГАТО НЕЙНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ГО ЗАХВЪРЛЯТ В ПРАХТА ЕЖЕДНЕВНО И ЕЖЕЧАСНО!
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Мар 2009, 11:04

Днес има статия - експозе във вестник "24 часа".
Макар и манипулатори - вестниците имат някакъв усет за добро и лошо.

Ако изобщо е истина - хората - журналисти по принцип са малко в облаците и никога не са работили практическа работа (освен прочутото суетене около издаването и редактирането на вестника), но така или иначе авторът споделя някакъв експеримент в Грузия, като експериментът е преминал успешно.

Разбира се, Грузия е малка държава и има различен аршин, но все пак.

В общи линии всичко се свежда до:

1. Разпускане на полицията и незабавно уволнение на всички полицаи;
2. Назначаване на работа на десетократно по-малко служители;
3. Началната заплата на всеки един е десетократно по-голяма;
4. Изграждане от нулата на свръхмодерна материална база, включително автомобили, техника;
5. Разпускане на Академията на МВР и преминаване на състава на полицията на ежемесечни курсове и непрекъсната специализация;
6. Оборудване на всеки автомобил със специални камери и звукозаписни инструменти и т.н.

Резултатът бил впечатляващ - от 15% рейтинг доверието в полицията нараснало до 90%.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 26 Мар 2009, 11:22

Преди два дни се отбих по работа в І РУ Плевен и ми направи впечатление, че е станало много ново, модерно, чисто, светло и т.н. Абе, направо не прилича на полиция!... :) Споделих впечатлението си с Гинчето - най-старата служителка от деловодството, но все още млада по дух и на вид /защото е красива, разбира се/ и си поговорихме с носталгия за едно време.
Вчера пък срещнах бивш колега, който няколко години беше и директор на регионалната дирекция. Поправил се, налял бузите, а иначе през целия си живот е бил слаб като скумрия и ме хвали, че съм се усетил по-рано да се махна от месомелачката. И той ми сподели, че разбрал че "имало и друг живот"! :wink:
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот kinshasa » 26 Мар 2009, 11:56

от terry_ezra на 21 Дек 2008 09:43 pm

Вече го написах, когато нещо на някого не му харесва е нормално да го промени. Очевидно при полицаите, в това число и разследващите това не е така. Много лесно е да се хленчи, ами нека си сменят работното място.
Сещате се, че за да си търсиш вработа ти трябва време. А и не е точно така. Повечето бивши полицаи стават шофьори и охранители.
Нали въпроса е да се промени нещо, а не всеки да се спасява по единично.
Мисля си - защо все гледате в паничката на другия до вас?
Парите, та парите. Хората искат нормални условия на труд.
Нека някой ми каже (поне тези, които са излизали в чужбина) там полицаите как изглеждат, какво оборудване имат и в какви условия работят?
Началото на демокрацията се чудехме Немски бусове внесени в БГ, бивши полицейски, как изглеждаха. То да ти се прииска да живееш в тях :D
И друго - посочете ми една държава, та дори и в третия свят (лично съм видял), където може да противоречиш на полицай.
Приятен ден. Имат право хората. Напрежението е огромно от задръстени шефове.
"Рибата се вмирисва от към главата". СТАРА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА.
kinshasa
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 03 Сеп 2009, 12:41

Заплатите в МВР няма да се увеличават
3 Септември 2009
http://mediapool.bg/show/?storyid=156031&srcpos=2

По време на предизборната кампания, а и от самото начало на полицейските протести, стартирали миналия декември заради мизерните заплати, ГЕРБ критикуваше постоянно бившото правителство, че не може да осигури достойни възнаграждения за служителите на реда.

За кога ли е следващата "стачка" ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот namakak » 03 Сеп 2009, 22:59

Ти пък,че кой ще им обърне внимание на тия евтини охранители..
То по-изгодно е да си частен.А след 4 години друго правителство същата песен ще пее.Докато им се отпускат заеми от банките,дотогава ще ги правят на парцали и евтина работна охрана.В БГ не е достойно да си полицай,достойно е да си с потекло и банкова жена,а как е стигнала това ниво,еми с частна охрана,не е с полицай. :lol:
Стачката значи е поръчка,щом гладниците мълчат.Щом мълчат никво повишение за тия отрепки,значи така им харесва..Пагона,властта и глада.Хак да им е.То бива простотия,ама това българчето най-го умее,бе тате :wink:
Аватар
namakak
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии