начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Венета Марковска и репутацията на България

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Венета Марковска и репутацията на България

Мнениеот emilgrigorov » 03 Дек 2012, 23:07

Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот averbisadverbera » 03 Дек 2012, 23:27

emilgrigorov написа:http://lex.bg/bg/news/view/50055
Единодушно :lol:

Три пъти мери, един път режи!
Това е трети опит парламентът да попълни част от своята квота в Конституционния съд. Три пъти го режа, а то все късо.
Тъмнината също не съществува. В действителност това е отсъствието на светлина. Можем да изучим светлината, но не и тъмнината. Можем чрез призмата на Нютон да разложим бялата светлина на отделните и цветове и да изучим дължината на вълната на всеки цвят. Но не можем да измерим тъмнината. Как може да се измери колко е тъмно в Народното събрание? Измерва се количеството светлина, нали така? Тъмнината е понятие измислено от хората, за да се опише отсъствието на светлина.
Проверка с трите сита
Сократ бил един от най-големите мъдреци на Древна Гърция. Веднъж един човек отишъл при великия философ и му казал:
- Знаеш ли какво научих току-що за един твой приятел!
- Чакай малко - спрял го Сократ - преди да ми го разкажеш, ми се иска да направя проверката с трите сита.
- Ами да - казал Сократ - преди да ми разказваш разни неща зад гърба на другите, хубаво е да отделиш малко време, за да помислиш какво точно се готвиш да кажеш. Това наричам "проверка с трите сита". Първото е ситото на Истината. Проверил ли си дали това, което искаш да ми кажеш е вярно?
- Не, просто чух другите да говорят...
- Добре. Значи не знаеш дали е вярно. Дай сега да пробваме с второто сито, то е ситото на Добротата. Това, което ще ми кажеш за приятеля ми, нещо хубаво ли е?
- Ами, не! Напротив!
- Значи - продължил Сократ - искаш да ми разказваш лоши неща за мой приятел, без дори да знаеш дали са верни. Но може би все пак ще успееш да минеш успешно проверката, защото остава последното сито - на Ползата. Ще ми бъде ли от полза да ми разкажеш това, което си научил за приятеля ми?
- Хм... всъщност - не особено.
- Тогава - заключил Сократ - ако това, което имаш да ми казваш не е нито вярно, нито хубаво, нито полезно, защо въобще ще ми го разказваш?

Само една кандидатура за конституционен съдия е внесена в парламента. Народното събрание провери ли с трите сита кандидатурата на Галя Гугушева, която в нарочна пресконференция в Народното събрание Димитър Карбов нарече "Гогошева" или "Кокошева" ? Галя Гугушева - "Кокошева" не е нито вярната, нито хубавата, нито полезната кандидатура, защо въобще ще я избира парламента? :shock:
Специално за вас подбрах един от любимите ми цитати от книгата на Антоан дьо Сент Екзюпери - „Малкият Принц”: „Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници“ . : :lol:
Последна промяна averbisadverbera на 04 Дек 2012, 13:15, променена общо 1 път
averbisadverbera
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Дек 2012, 08:33

:lol:
Изображение
"За кого бие камбаната" :lol:
Dura lex sed lex :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот averbisadverbera » 04 Дек 2012, 10:05

emilgrigorov написа::lol:
Изображение
"За кого бие камбаната" :lol:
Dura lex sed lex :lol:

„Законът по-добре лош, но да го има”, казвали римляните. :shock:
Римляните такова нещо, такава глупост просто не са казвали. Такова нещо казват българските „професори" по право, като изопачават латинската сентенция и е погрешно твърдение, обслужващо „прависти – некадърници" и такива „законотворци" http://static.bnews.bg/0747b0c338b7.jpg :oops: попаднали по погрешка в Народното събрание и Държавната власт:
1. Вземаме книгата „Латинско български речник”, съставен от Михаил Войнов и Александър Милев, второ преработено и допълнено издание С приложение латински изрази и сентенции, изд. „Наука и изкуство”, 1977г.;
2. Отваряме на „Латински изрази и сентенции”, стр. 785;
3. Търсим на буквата „D”, стр. 792;
4. Ще запитате: „Защо на буквата „D”?" Защото знам къде да търся и не са ми преподавали право в Софийския университет такива като Петканов, Герджиков, Мингова, Касабова, Пенчев, за да деформират правната ми култура;
5. Поглеждаме последния ред, стр. 795, тринадесетия ред отгоре;
6. Там виждаме написани изрази на латински и български;
7. Ако можем, четем латинския израз;
8. Dura lex, sed lex:
9. На български се произнася: „Дура лекс, сед лекс”;
10. Четем превода на български;
11. „Строг закон, но закон”;
12. Задаваме си въпроса: „Кой е насадил, или се опитва да насади, в българското гражданско съзнание, че лошият закон е по-добър от нямането на никакъв”? Защо унищожават фактите и ги заменят с удобни на техния възглед манипулативни внушения?
13. Задаваме си следващия въпрос: „Не знаят ли тези, които се опитват да насадят това, думите на Св. Ап. Павел за езичниците в послание към римляните: „...защото не слушателите на закона са праведни пред Бога, а изпълнителите на закона ще бъдат оправдани; защото, щом езичниците, които нямат закон, по природа вършат законното, те, без да имат закон, сами на себе са закон; че делото на закона е написано в техните сърца, те показват в туй време, когато тяхната съвест свидетелствува, и мислите им една друга се обвиняват, или се оправдават...” (Послание на Свети Апостол Павла до Римляни, Глава 2; 13-14-15)
averbisadverbera
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Дек 2012, 10:28

averbisadverbera написа:... „Законът по-добре лош, но да го има”, казвали римляните. :shock:
Римляните такова нещо, такава глупост просто не са казвали. Такова нещо казват българските „професори" по право, като изопачават латинската сентенция

+1
И не само. Извини ме отново за острия тон и Конфуций, и началото ... :D

averbisadverbera написа:...
„...защото не слушателите на закона са праведни пред Бога, а изпълнителите на закона ще бъдат оправдани; защото, щом езичниците, които нямат закон, по природа вършат законното, те, без да имат закон, сами на себе са закон; че делото на закона е написано в техните сърца, те показват в туй време, когато тяхната съвест свидетелствува, и мислите им една друга се обвиняват, или се оправдават...” (Послание на Свети Апостол Павла до Римляни, Глава 2; 13-14-15)

И за природните закони, примерът ми по-горе ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот averbisadverbera » 04 Дек 2012, 11:58

emilgrigorov написа:
averbisadverbera написа:... „Законът по-добре лош, но да го има”, казвали римляните. :shock:
Римляните такова нещо, такава глупост просто не са казвали. Такова нещо казват българските „професори" по право, като изопачават латинската сентенция

+1
И не само. Извини ме отново за острия тон и Конфуций, и началото ... :D

averbisadverbera написа:...
„...защото не слушателите на закона са праведни пред Бога, а изпълнителите на закона ще бъдат оправдани; защото, щом езичниците, които нямат закон, по природа вършат законното, те, без да имат закон, сами на себе са закон; че делото на закона е написано в техните сърца, те показват в туй време, когато тяхната съвест свидетелствува, и мислите им една друга се обвиняват, или се оправдават...” (Послание на Свети Апостол Павла до Римляни, Глава 2; 13-14-15)

И за природните закони, примерът ми по-горе ...

Росен Плевнелиев за националната сигурност: По-добре лоши закони, отколкото никакви :shock: http://www.segabg.com/article.php?id=617150 Всеки чиновник в президентството ще има право на спецкола от НСО :shock: Закон на Мърфи: „Ако нещата вървят на зле, бъдете сигурни, че те ще станат по-зле!“. Квантова ревизия на закона на Мърфи: „Всичко върви към зле едновременно.“ Повечето неща стават неумолимо по-лоши.Закон на Рудин „При кризи, които изискват хората да изберат само една от две крайни възможности, повечето от тях ще изберат по-лошата.
“Първи Закон на Маршал за законодателната власт: Никога не позволявай на фактите да попречат на добре обмисленото лошо решение. :lol:
Правило на Франс за глупостта: И един милион души да повярват на нещо глупаво, то пак си остава глупаво. :lol:
averbisadverbera
Потребител

Мнениеот averbisadverbera » 04 Дек 2012, 12:10

Както казва Хегел - "Всеки народ си заслужава управниците, всеки народ е достоен за своето правителство"
Кой е любимият ми девиз ?
Девиза на управляващите: "Дръж високо вдигната главата, нищо, че е празна" ... :D
averbisadverbera
Потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Дек 2012, 13:19

julyanvonemona написа:
averbisadverbera написа:Случаят “Венета Марковска и репутацията на България”, ще приключи без последствия, тъй като “казусът” не е в полето на Конституцията и законите на страната, не е и в полето на професионалната етика. Днес правова държава, морални норми и етични правила няма. ............

Най-сетне теза! Не Ви цитирах изцяло, защото останалото е обяснение към тезата където има и неточни моменти.

Ееее,тука не е точно речено.Тезата,предполага се,че е обосонвано становище,със съответни аргументи,покрепящи изнесеното.Така че"обяснение"-то си е част от тезата.Не е нещо извън нея.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Дек 2012, 13:28

Иначе Абракадабра-отвори се, ще излезе прав за тая работа с решението.В смисъл че в частта,в която се отменя предното за избора на ВМ не е законно. Няма основание.Освен ако чрез действията си е дала да се разбере,че няма намерение да встъпва.Не знам подробностите в поведението й,най-вече във връзка с тая молба за пенсиониране,покрай нея ако е имало някакви изявление,че слага край и на "одисеята КС"..вече става друго.В смисъл че заявява намерение да не продължава нататък,да не осъществява ФС за всъпването,при което явно е,че последиците от решението на НС няма да се породят,респ. -защо да го има това Р. в правния мир.Тоест нейната воля стои в основата на въпроса за законността на второто Р.
Не съм запознат с аргументите на Фидосова,мисля че тя поддържаше тезата за липса на нужда от отмяна на решението.Но леля Цеци от ПУевен ияскомърца с пищна юридическа пледоария от трибуната.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Дек 2012, 13:45

Стори ми се по-горе,че колегата Абракадабра,някъде говореше за последиците от решението,но покрой другите разниработа може и да е поизтрито.Както и да е.Ако обаче ВМ не е направила изявление, в смисъл нежелание за всъпване,макар и вътрешно това да и е нагласата,или пък с действие някакво-няма причина да се отменя старото Р.

Иначе,Кадабра,ако това за клетвата е така,както казваш,все пак съм по-склонен да приема,че нямаме клетва,ако би било съществена липса,а не че да е нищожна.Да противоречи на матер. закон-води до нищожност на изявлението,но пък нали била сложен ФС.
Така,че следва да се разглежда като елемент от общата съвкупност,нужна да възникне и пр.отношението( в т.ч. -да подпише документа).

П.П.Нищожно да е нещо,което го има,в цялост, и в тази му цялост да противоречи на закона-да,но когато го няма,няма начин да страда от пороци,тъй като нямаш нещото,което да страда от правен порок.

По-скоро за другите членове,които имат осъществен ФС и са встъпили.Но не вярвам някой да се занимае .

Може за цирка да се яви Венета на клетвата-и хоп!-да се подпише,за да заеме мястото.Преди това естествено ще повтаря след председателя,скрита в скрина на Али Баба със старите конституции и мъдросите на Сократ и на брат му-Абракадабра,след което ще изскочи и ще ги смае с новата си плей-визия,ръзбиййш
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Дек 2012, 14:41

poli_g написа:По чия вина не положи заветната клетва? Тя, лично, изпълни ли всички изисквания, за да положи клетвата? С какво е виновна, при все, че се яви на уреченото място и време, но полагането бе осуетено от Чарли... и все в този смисъл.( т`ва вече го писах някъде назад в темата).

Така е,бейб,няма спор.Не е виновна тя.
poli_g написа:но за да породи правни последици изявлението се следва писмена форма (

Смятам,че е по-различно от прекратяването на пр.отношението.Тя не е всъпила,няма какво да прекратява.Върху това имаше консенсус.Въпросът е до основанието за отмяна на първото решение. Не смятам,че трябва да е в писмена форма изявлението,за да има основание да бъде отменено старото Р.,което ще остане без предмет и няма защо да го има.
С оглед доказването-да,както би било и редно,предвид официалността,която се следва на такова високо държавно ниво.А не да се изказУва по телевизията и т.н. подобни. Сега,ако има правни норми,които да преджидат,че щом Х не желае вече да има вземане-даване с посъпване на работа в КС,следва да подаде писмено изявление за това в НС-друг въпрос.

Що се отнася до суверена-предполагам,че е в летаргия щото няма пари за оръжие.Но пък в казармите,предполагам,има пре-достатъчно за всички желаещи.Така щото доматите през зимата са едни крастивичави...дори и да цепнешш по главата някой от онези-няма желаните последици в цялост.Пък и цените ще скочат вярвам.А пък като вземеш автомата-веднага се създава и заетост за населението,особено значима с оглед икономическата сичуейшън-ще заработят военните заводи,ще се произвеждат патрони за хората,гранати,както и други забранени боеприпаси.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Дек 2012, 14:50

svettoslav написа:...Така щото доматите през зимата са едни крастивичави...дори и да цепнешш по главата някой от онези-няма желаните последици в цялост.Пък и цените ще скочат вярвам...

То ги били давали без пари, дори с изречени върху им клетвени пожелания. И с безплатна торбичка. Една баба така си скиприла 5-6 килца.
Но да не подхващаме темата, че ... Шъ ни трие сол Поли за латекса :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот averbisadverbera » 04 Дек 2012, 16:19

Съдиите се освобождават само на основание чл. 148, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 11 от Закона за Конституционен съд.

Венета Марковска с явяването си на церемонията е декларирала желанието си за встъпване в длъжност и намерението си да изпълнява своите функции, да започне добросъвестно :lol: изпълнението на задълженията си. Налице е и влязъл в сила акт за избирането й . Тук не може да се търси аналогия ( нито “аналогия на закона и правните норми” - analogia legis , нито “аналогия в правото” - analogia iuris) с чл. 328, ал. 12 от Кодекса на труда и да се разчита на понятието "обективна невъзможност" поради неполагане на клетва и невстъпване в длъжност. Нито може да се разчита, нито може да се позовава някой ( колкото и да е удобно това на определени хора) на Параграф 2 от ДР на Правилника на Народното събрание, на Параграф 22 от романа на Джоузеф Хелър, на англо-саксонското прецедентно право, за да се открива нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание през 2012 г. :shock:
Питали радио Ереван:
- Какъв е най-краткия виц за Цачева и Фидосова ?
Радиото се замислило и по-късно отговорило:
- Вицът е: Народните представители, юристите Цачева и Фидосова влязоха в правен спор ...!
След като чули най-краткия виц за Цачева и Фидосова от Народното събрание позвънили в редакцията:
- Народното събрание на България настоява за извинение от радиото заради разпространяването на информация, противоречаща на обществения му престиж!
Отговорът на Радиото:
- Радио "Ереван" се извинява за израза, че народните представители, юристите Цачева и Фидосова влязоха в правен спор, с който се разпространява неточна информация! Не са нито едното, нито другото! :D
averbisadverbera
Потребител

Мнениеот neutralen » 04 Дек 2012, 17:34

Най-краткия "политически" виц:
- А бе...
- А де !
neutralen
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Дек 2012, 18:12

averbisadverbera написа:Съдиите се освобождават само на основание чл. 148, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 11 от Закона за Конституционен съд.

Венета Марковска с явяването си на церемонията е декларирала желанието си за встъпване в длъжност и намерението си да изпълнява своите функции, да започне добросъвестно :lol: изпълнението на задълженията си. Налице е и влязъл в сила акт за избирането й .

По-скоро довършен опит.
Иначе как бързо си променяш възгледите.По-горе надълго и на широко се аргументираш колко значима била клетвата,какво става със състава на КС когато тя е опорочена(била нищожна или пък при липса на такава) и т.н.
А сега изведнъж-не е проблем клетвата.Долавям противоречийце.

Сега само не ми излизай със сентенции,мъдрости,слова и постулати на твоите приятели Софокъл,Антрофокъл,Цифокъл,законите на Рудин,правилото на Франс-Цачева,на Хамураби или на ФилОсоф-Фидософ...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Дек 2012, 18:49

Въпреки всичко,редно е да отдадем почит на положилите клетва магистрати(законно или полузаконно или както и да е там законно...).

Поздравяваме ги всички с тази хубава българска народна песен,олицетворяваща освен друго,и липсата на дискриминационно отношение,както и възгледи,а също и единството на нацията,за която пък и президента има своета конституционна роля.

П.П.Обаче Вицето Марги Попова как ги засенчи тия дни само,а? Кво ли вика ,горкана :? -покрай мусу президо,мене ме забравиха тука моите вице-избиратели,а пък аз,горкана, толкова съм важна!Не съм ли си заслужила и аз заплатата?Я чакай сега аз да се покажа по тиливизиятъ,пък шъ видити вий кака ви Марги ко можи и ко ни можи...

http://www.google.bg/url?url=http://vbo ... 81XGj9dwFg

П.П. Само едно искам аз да видя : Цецка Цачева как върти гьобека с моите приятели-контролирани и калкулирани избиратели от оркестъра на Хамураби :lol: Този в средата с бутилката е на сестра ми брат й !- Е,па, да са пОфала и язе малко :lol: Свири на няклко вида инструменти
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Дек 2012, 20:03

Ето, Обама каза, че България е една модернизираща се страна ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот averbisadverbera » 04 Дек 2012, 22:44

svettoslav написа:По-горе надълго и на широко се аргументираш колко значима била клетвата,какво става със състава на КС когато тя е опорочена(била нищожна или пък при липса на такава) и т.н.
А сега изведнъж-не е проблем клетвата.Долавям противоречийце.

Какво е долавям? Barba crescit, caput nescit - Брадата ти порасна, а умът (на "svettoslav") - никакъв. Beati pauperes spiritu, quoniam ipsorum est regnum caelorum. Circus et panem! :lol:
averbisadverbera
Потребител

Мнениеот averbisadverbera » 04 Дек 2012, 23:13

emilgrigorov написа:Ето, Обама каза, че България е една модернизираща се страна ...

Да, това е една модернизираща се страна, с единия крак в Европа, а с другия – в Средния Изток. И е само ориенталски "блясък", мизерия и интрига.
„В царството на тиквите кратуната е цар.“ - Стоян Михайловски (1856 — 1927), български писател. :lol:
averbisadverbera
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Дек 2012, 07:08

Всъщност, до колко е допустимо както даването на оценка за суверенна държава, така и поведението "хепи, хепи :lol: " на представителите на тази суверенна държава :lol:
... И тази семантични еволюции, и таз тънка червена разграничителна линия между "развиваща се" и "модернизираща се" :lol: :lol: :lol:
Та ето за тази репутация говоря, но тя се вижда отвън :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии