Star_doznatel написа:Не знам дали го е писал англичанин или българин, но е вярно. За съжаление
За nk7702n - явно в бързината да вземеш отношение по всичко в този фарум не вникваш в текста. Говоря за декриминализация, за намаляне срока на наказанията, в това число и размера на глобите /но не тук, а в една друга тема/. Просто става въпрос за прагматизъм. Смятам, че един 66 е достатъчен. На кого му е необходимо престъпника да е на свобода /и размера на глобите да е голям/- на гражданите, на съдиите, на прокурорите, на дознателите и полицаите - отговорете ми - май пропуснах един вероятен отговор.
Прав си, че понякога се впускам в няколко посоки и в няколко различни теми едновременно и си раздвоявам или разтроявам вниманието. Може и да съм пропуснала или недоразбрала нещо от съжденията ти, още повече щом споменаваш и за друга тема в този смисъл. За глобите и намаляване на размера им - окей, примерно едно деяние проникване в чуждо МПС, без причинени вреди е прекалено да се санкционира по чл. 78а с глоба от 1000 лева, която най - вероятно безработният извършител скоро няма да плати. Не съм съгласна обаче, че е достатъчен чл.66, пробацията в някои случаи си е по - добрият вариант / от гледна точка на защитата, а и на правата на самите подзащитни/ Иначе, нека да се намали срокът на наказанията, нямам нищо против.
Допълвам се. Приемането на изменения в НК и НПК е сериозна работа и трябва да се извършва при спазване на основните принципи и цели на налагане на наказания на осъдените лица . Чл. 36 от НК съдържа целите на налаганите наказания и те не са единствено възмездие за извършените престъпления, а :
Чл. 36. (1) Наказанието се налага с цел: 1) да се поправи и превъзпита осъденият към спазване законите и добрите нрави, 2) да се въздействува предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления и 3) да се въздействува възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.
(2) Наказанието не може да има за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото достойнство.
Точно това имах в предвид при споменаването на т.н. " обвинителен уклон" поради естеството на работата ви. Прагматизмът в насока финанси не би следвало да е единственото ръководно начало.