- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Религиозните свободи
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Религиозните свободи
Изключително безсмислена тема!
Г-н Йорданов, как може да дискутирате такива елементарни неща?
Това, което визирате, се знае от всеки уважаващ се, средноинтелигентен човек.
От тази тема разбрах само едно, а именно, че сте добър в цитирането на новини и статии, но не сте добър в разбирането им.
Желая Ви успехи и весели празници.
Г-н Йорданов, как може да дискутирате такива елементарни неща?
Това, което визирате, се знае от всеки уважаващ се, средноинтелигентен човек.
От тази тема разбрах само едно, а именно, че сте добър в цитирането на новини и статии, но не сте добър в разбирането им.
Желая Ви успехи и весели празници.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Anonymous написа:"'Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание“ - констатация, която отразява фактическото положение в страната, нито е императив ...
Конституцията не е място за констатации. Освен това, твърдението, че традиционната религия в Република България е източноправославното вероизповедание, е вярно само за част от българските граждани, а не по принцип. Също така, то се отнася и за определен исторически период от време, а не по принцип, тъй като, що се касае до болшинството в България то не винаги е било преобладаващо християнско. ... И след като става въпрос кои са повече, очевидно, проблемът се свежда до това дали по отношение на религиозното определение в една правова държава е допустимо да се налага волята на мнозинството. Тази воля, както може и да знаете, в правната литература се среща и като диктатура на мнозинството. Защото, при такова положение, наистина излиза, че спрямо религиозните малцинства в България се осъществява своеобразен, но систематически, диктат и както виждате цитираното проучване го потвърждава с емпирични резултати. Това са констатациите
maxilian.free.bg
- kostadin_yordanov
- Потребител
kostadin_yordanov написа:Така че, независимо каква е лично Вашата религиозна принадлежност, моля да разгледаме въпроса с оглед и на предстоящите конституционни промени
Само да попитам - са какво констиуционният текст относно това, че православното християнство е традиционната религия, ограничава религиозната свобода? Текстът има изцяло декларативен характер и не поражда права и задължения в ничия лична или имуществена сфера, поради което и не накърнява религиозните права и свободи на хората.
Господине, посочете случаи в България, при които се ограничават правата и свободите на изповядващите други религиии в България
Малко са страните по света, където на 200 м съжителстват мирно и кротко мюсюлманска джамия, еврейска синагога, православен храм и католическа църква. Говоря за района около "Халите" и ЦУМ в София - там има джамия, синагога, църквата "Св. Неделя" и католическата църква на бул. "Тодор Александров".
Засрамете се, господине, българите по принцип са атеистични по душа, в редките изключения, когато има искрено вярващи хора, те са малко или се губят в тълпата и не се забелязват, нито създават конфликти.
Такива като Вас създават напрежението.
И да попитам - какви са тези предстоящи конституционни промени, че съм ги пропуснал нещо.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:... констиуционният текст относно това, че православното християнство е традиционната религия ... Текстът има изцяло декларативен характер ...
... българите по принцип са атеистични по душа ...
- kostadin_yordanov
- Потребител
kostadin_yordanov написа:kalahan2008 написа:... констиуционният текст относно това, че православното християнство е традиционната религия ... Текстът има изцяло декларативен характер ...
... българите по принцип са атеистични по душа ...
Е
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
А г-н Йорданов как ще коментирате това?
Съгласно гръцката конституция държавна религия в страната е източноправославното християнство.
Цитирам чл.3
1. Преобладаваща религия в Гърция е религията на Източната православна църква на Христос. ......
Та... това значи ли, че Гърция, която е член на НАТО и ЕС мноооооого преди нас е страна, която дискриминира другите религии?
Защо името на тази страна не фигурира никъде?
Аз ще Ви отговоря защо. Защото г-н Йорданов, тези изследвания се правят в полза на тези, които си плащат. Ето за това. България е с ХИЛЯДИ пъти по-толерантна от стотици страни по света към различните общности и религии, именно за това е много благоприятна за оказване на влияние от радикални ислямисти, които плащат огромни суми пари, за да създават етнически напрежения, с цел насаждане на исляма в традиционно християнски държави.
Съгласно гръцката конституция държавна религия в страната е източноправославното християнство.
Цитирам чл.3
1. Преобладаваща религия в Гърция е религията на Източната православна църква на Христос. ......
Та... това значи ли, че Гърция, която е член на НАТО и ЕС мноооооого преди нас е страна, която дискриминира другите религии?
Защо името на тази страна не фигурира никъде?
Аз ще Ви отговоря защо. Защото г-н Йорданов, тези изследвания се правят в полза на тези, които си плащат. Ето за това. България е с ХИЛЯДИ пъти по-толерантна от стотици страни по света към различните общности и религии, именно за това е много благоприятна за оказване на влияние от радикални ислямисти, които плащат огромни суми пари, за да създават етнически напрежения, с цел насаждане на исляма в традиционно християнски държави.
-
DEKAH написа:А г-н Йорданов как ще коментирате това?
...
Ето как бих го коментирал:
... Дипломацията на Византия много по-умело започва да съчетава своите акции с парадимпломатически средства. Сред тях на предно място са изгодите от търговията с Византия, както и разпространението на християнството и църковното влияние. ...
Георги Стефанов, 2006, Външна политика. Дипломация, издателство „СИЕЛА“, стр. 396
, но не искам да политизирам темата и затова ще се въздържа
maxilian.free.bg
- kostadin_yordanov
- Потребител
Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
Ами сега какво ще правим с тези, които говорят турски,руски, македонски
И това ли ще наречете диктат на мнозинството?
В изказванията Ви,г-н Йорданов, има толкова неточности и непознаване на основни понятия,които не ми се занимава да пояснявам, защото ми се струва излишно...
Това вече е правилното решение!
В изказванията Ви,г-н Йорданов, има толкова неточности и непознаване на основни понятия,които не ми се занимава да пояснявам, защото ми се струва излишно...
kostadin_yordanov написа: но не искам да политизирам темата и затова ще се въздържа
Това вече е правилното решение!
- Гост
Anonymous написа:Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
...
http://bg.wikipedia.org/wiki/Език_(езикознание)
http://bg.wikipedia.org/wiki/Религия
maxilian.free.bg
- kostadin_yordanov
- Потребител
kostadin_yordanov написа:Anonymous написа:
Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
...
http://bg.wikipedia.org/wiki/Език_(езикознание)
http://bg.wikipedia.org/wiki/Религия
Е и какво ми доказвате с тези определения на това що е религия и що е език - благодаря, но имам представа, колкото и обща да е тя
- Гост
Гост, той г-н Йорданов нищо не се опитва да Ви каже. Лекичко му се губи причинно-следствената връзка в живота като цяло.
Във форума има 2-3 потребителя, които си пускат линкове към нещо, което са прочели в пресата и се надяват да "сондират" общественото мнение.
Има и други, които са намерили удобна трибуна за изява, на която да покажат всичките си възможни недоволства от системата, правителството, държавата....
Ще им свикнете.
Във форума има 2-3 потребителя, които си пускат линкове към нещо, което са прочели в пресата и се надяват да "сондират" общественото мнение.
Има и други, които са намерили удобна трибуна за изява, на която да покажат всичките си възможни недоволства от системата, правителството, държавата....
Ще им свикнете.
-
заключвам темата. не я изтривам, защото потребителите са си направили труда да изложат виждането си по въпроса. ако някой, различен от автора държи да я доразвива, да пише на ПМ.
едит: отключена по молба на korry
едит: отключена по молба на korry
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
По-въпроса за Гърция, все пак, обърнете внимание, че и там са с такова ниво на управленски ограничения като в България
, а що се касае до социалната враждебност в религиозно отношение Гърция дори е по-зле от нас -- стр.22 >> Social Hostilities Index
full report PDF (72 pages, 8MB), стр.15 >> Government Restrictions on Religion
http://pewforum.org/docs/?DocID=491
, а що се касае до социалната враждебност в религиозно отношение Гърция дори е по-зле от нас -- стр.22 >> Social Hostilities Index
maxilian.free.bg
- kostadin_yordanov
- Потребител
Аз съм атеист и съм против този член в Конституцията на Р България.
Против съм всякакви позовавания на Библии, Корани, Господ-Бог-Аллах, Буда, Зевс и други подобни да се мешат и натрапват в една светска държава.
Смешно е да се защитава национална-историческа идентичност с подобен член.
Аз съм Българин. Изпитвал съм съмнение в произхода си. Най-вече от физиономиите които виждам в турските сериали които са точно копие на физиономиите срещани в родния Ямболски вилает
И лично съм разпитвал всичките баби и дядовци за наличие на евентуален турски произход - такъв няма(или се отрича, което не ми се вярва) В диалекта на баба и дядо има остатъци от падежни форми присъщи на славянските езици(както и много турски заемки естествено)
Бидейки безбожник, аз уважавам религиозните хора. Моето лично мнение, кореспондиращо с личния ми опит и досег до силно вярващи е, че религията е емоционално преживяване донякъде сходно с любовта. В определен момент от живота си на човек му се случва да се влюби, случва му се да повярва в Исус или да сънува Мохамед (или да разбере че Бог няма)
Религията навремето е представлявала система от правила за поведение, които ако ги следваш те очаква душевно спокойствие и равновесие, както и разбирателство с околните. За съжаление тези системи, поради присъщото им качество да са ВЯРА, лесно се подават на противоречиви тълкувания и манипулации за да се управлява едно НЕОБРАЗОВАНО племе-народ, в полза на нечий частен властнически стремеж. Религията е догма спускана отгорое, която задължава да я следваш, подтискаща стремежа към разсъждения, любознателност и образование. Така бедния народ се оказва вярващ, но необразован и следователно лесно манипулируем.
Съвременното образование дава достатъчно информация относно воденето на разумен, рационален и ефективен живот без необходимост от Библия или Коран. Моята Библия е Уикипедия
Освен това следвайки простото правило на Кант (Критика на чистия разум) че не трябва да правиш на другите това, което не искаш те да ти сторят на тебе е напълно достатъчно в общия случай, тъй като съм се уверил че хората имаме едни и същи инстинкти и желания.
Тоест правилото Не убивай, не е задължително да е спусната отгоре божия воля, а един разумен обществен консенус че повечето хора не желаем да бъдем убити и следователно ние самите следва да се въздържаме от убийства ит така нататък и така нататък по същия начин и с другите "божии" заповеди.
В днешно време подвластни на религиите стават хора които са преживели сериозен стрес, а религиозността им помага да се справят с него. Друго обяснение е да са хора, на които по психо-конституция им е присъща религиозната емоционална необходимост на вярата. А третата причина е ниско образование, но все пак наличие на нужда от морално нравствен наръчник.
Знам че поста ми е всъщност един Манифест на Безбожие, но така аргументирам и защо ме дразни наличието на този член в Конституцията.
Много правилно един от предните се изказа че Конституцията не е място за запис на исторически факти, които между впрочем са релевантни само за част от разнообразното население на юрисдикцията й.
Държа да отбележа че търсейки идентичност и Българщина е крайно глупаво да се позоваваме на религия. Така казваме че Волжките българи, които са били предимно мюсюлмани не са истинските българи. Докато истината е че до 1940 г населението на днешните Татарстан, Бактрия и други в този регион СА НАСТОЯВАЛИ да бъдат наричани БЪЛГАРИ.
Идеята за това кои сме и какви сме и защо правим държави, и каква е идеята зад тези държави няма ама нищо общо с някаква религия.
И за да бъда максимално ясен и относно политическия аспект на темата - ДПС е противоконституционна ЕТНИЧЕСКО-РЕЛИГИОЗНА партия, която спекулира с налагането на тъждество между ислям и принадлежност към турския етнос. Успеха й се дължи на политиката на БЪЛГАРИЯ за пренебрегване на БЪЛГАРИТЕ мохамедани, а пък ако случайно им се обръща внимание веднага проличава старанието да се покръстят в "правата" вяра. Което си е огледален образ на провежданаата от Турция политика чрез ДПС т.е. да си българин значи да си християнин.(което е Висша глупост дори при наличието на доводи че българите били насилствено ислямизирани навремето) Само че Турция много по-сериозно инвестира в това население за да забрави българския произход.
така че махнете тоя глупав член, махнете ДПС и открийте какво е да си Българин (или български гражданин от турски, еврейски, гагаузки и т н произход)
не мога да се въздържа и да изразя възмущението си върху напъните на Светите Отчета да се докопат до децата ни.
По мое мнение възрастта на включване в някаква религия, изучаване, посвещаване и прочее би трябвало да е равна на възрастта приета за започване на полов живот. Обществото което пази децата от емоционалните рискове(и тези с агресия) на секса, е длъжно да ги предпази от емоционалното влияние на религиите. До тази възраст само общо сексуално образование и ОБЩО религиозно образование(тоест не преимуществено ислямско или християнско)
надявам се да съм бил макс изчерпателен по темата от атеистична гледна точка
Против съм всякакви позовавания на Библии, Корани, Господ-Бог-Аллах, Буда, Зевс и други подобни да се мешат и натрапват в една светска държава.
Смешно е да се защитава национална-историческа идентичност с подобен член.
Аз съм Българин. Изпитвал съм съмнение в произхода си. Най-вече от физиономиите които виждам в турските сериали които са точно копие на физиономиите срещани в родния Ямболски вилает
И лично съм разпитвал всичките баби и дядовци за наличие на евентуален турски произход - такъв няма(или се отрича, което не ми се вярва) В диалекта на баба и дядо има остатъци от падежни форми присъщи на славянските езици(както и много турски заемки естествено)
Бидейки безбожник, аз уважавам религиозните хора. Моето лично мнение, кореспондиращо с личния ми опит и досег до силно вярващи е, че религията е емоционално преживяване донякъде сходно с любовта. В определен момент от живота си на човек му се случва да се влюби, случва му се да повярва в Исус или да сънува Мохамед (или да разбере че Бог няма)
Религията навремето е представлявала система от правила за поведение, които ако ги следваш те очаква душевно спокойствие и равновесие, както и разбирателство с околните. За съжаление тези системи, поради присъщото им качество да са ВЯРА, лесно се подават на противоречиви тълкувания и манипулации за да се управлява едно НЕОБРАЗОВАНО племе-народ, в полза на нечий частен властнически стремеж. Религията е догма спускана отгорое, която задължава да я следваш, подтискаща стремежа към разсъждения, любознателност и образование. Така бедния народ се оказва вярващ, но необразован и следователно лесно манипулируем.
Съвременното образование дава достатъчно информация относно воденето на разумен, рационален и ефективен живот без необходимост от Библия или Коран. Моята Библия е Уикипедия
Освен това следвайки простото правило на Кант (Критика на чистия разум) че не трябва да правиш на другите това, което не искаш те да ти сторят на тебе е напълно достатъчно в общия случай, тъй като съм се уверил че хората имаме едни и същи инстинкти и желания.
Тоест правилото Не убивай, не е задължително да е спусната отгоре божия воля, а един разумен обществен консенус че повечето хора не желаем да бъдем убити и следователно ние самите следва да се въздържаме от убийства ит така нататък и така нататък по същия начин и с другите "божии" заповеди.
В днешно време подвластни на религиите стават хора които са преживели сериозен стрес, а религиозността им помага да се справят с него. Друго обяснение е да са хора, на които по психо-конституция им е присъща религиозната емоционална необходимост на вярата. А третата причина е ниско образование, но все пак наличие на нужда от морално нравствен наръчник.
Знам че поста ми е всъщност един Манифест на Безбожие, но така аргументирам и защо ме дразни наличието на този член в Конституцията.
Много правилно един от предните се изказа че Конституцията не е място за запис на исторически факти, които между впрочем са релевантни само за част от разнообразното население на юрисдикцията й.
Държа да отбележа че търсейки идентичност и Българщина е крайно глупаво да се позоваваме на религия. Така казваме че Волжките българи, които са били предимно мюсюлмани не са истинските българи. Докато истината е че до 1940 г населението на днешните Татарстан, Бактрия и други в този регион СА НАСТОЯВАЛИ да бъдат наричани БЪЛГАРИ.
Идеята за това кои сме и какви сме и защо правим държави, и каква е идеята зад тези държави няма ама нищо общо с някаква религия.
И за да бъда максимално ясен и относно политическия аспект на темата - ДПС е противоконституционна ЕТНИЧЕСКО-РЕЛИГИОЗНА партия, която спекулира с налагането на тъждество между ислям и принадлежност към турския етнос. Успеха й се дължи на политиката на БЪЛГАРИЯ за пренебрегване на БЪЛГАРИТЕ мохамедани, а пък ако случайно им се обръща внимание веднага проличава старанието да се покръстят в "правата" вяра. Което си е огледален образ на провежданаата от Турция политика чрез ДПС т.е. да си българин значи да си християнин.(което е Висша глупост дори при наличието на доводи че българите били насилствено ислямизирани навремето) Само че Турция много по-сериозно инвестира в това население за да забрави българския произход.
така че махнете тоя глупав член, махнете ДПС и открийте какво е да си Българин (или български гражданин от турски, еврейски, гагаузки и т н произход)
не мога да се въздържа и да изразя възмущението си върху напъните на Светите Отчета да се докопат до децата ни.
По мое мнение възрастта на включване в някаква религия, изучаване, посвещаване и прочее би трябвало да е равна на възрастта приета за започване на полов живот. Обществото което пази децата от емоционалните рискове(и тези с агресия) на секса, е длъжно да ги предпази от емоционалното влияние на религиите. До тази възраст само общо сексуално образование и ОБЩО религиозно образование(тоест не преимуществено ислямско или християнско)
надявам се да съм бил макс изчерпателен по темата от атеистична гледна точка
- korry
- Потребител
и едно допълнение: от всички религии съм се отказал, ама от българския език и кирилицата не можете да ме откажете
от бългаско гражданство бих се отказал, но не и от езика и етноса
от бългаско гражданство бих се отказал, но не и от езика и етноса
- korry
- Потребител
Аве ти не си атеист, а прост комунист
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
и затова ли трябваше да я отключа? за да ни обясниш, какво е религия... щото ние сме тъпи твое право е да си атеист, както наше е да сме религиозни. не ни давай оценки и не ни слагай етикети.
пак ще го кажа. факт е, че православието е традиционната ни религия. факт... не твърдение или нечие желание... факт.
пак ще го кажа. факт е, че православието е традиционната ни религия. факт... не твърдение или нечие желание... факт.
-
факт е, че православието е традиционна религия за мнозинството българи от хиляда години насам.
този исторически факт е добре документиран и не подлежи на съмнение, нито ще бъде забравен от Историческата наука.
никой не оспорва това.
ама какво правят исторически факти в Конституцията?
дай тогава да напишем
чл. 117 Българската държава води началото си от Дунавска България, основана от хан Аспарух през 7 век от н.е.
чл. 118 Българския народ е преобладаващо наследник на народа на хан Кубрат, смесен със славянски племена
вярвайте си, в който си искате ама не ми го натрапвайте в моята Конституция
единствената дума която има място в моята Конституция е думата религия
думата християнство няма никакво място там.
този исторически факт е добре документиран и не подлежи на съмнение, нито ще бъде забравен от Историческата наука.
никой не оспорва това.
ама какво правят исторически факти в Конституцията?
дай тогава да напишем
чл. 117 Българската държава води началото си от Дунавска България, основана от хан Аспарух през 7 век от н.е.
чл. 118 Българския народ е преобладаващо наследник на народа на хан Кубрат, смесен със славянски племена
вярвайте си, в който си искате ама не ми го натрапвайте в моята Конституция
единствената дума която има място в моята Конституция е думата религия
думата християнство няма никакво място там.
- korry
- Потребител
аз съм пряк потомък на Авитохол
"...дойдоха болхите /чети прабългарите/ и създадоха кастата на брахманите /брамините/..." брамините, както е известно, са духовните водачи в древна а и в съвременна Индия. така че... много религии има в нашата история. православието, обаче, има особена заслуга за оцеляването ни като държава и да, мястото му е в конституцията.
"...дойдоха болхите /чети прабългарите/ и създадоха кастата на брахманите /брамините/..." брамините, както е известно, са духовните водачи в древна а и в съвременна Индия. така че... много религии има в нашата история. православието, обаче, има особена заслуга за оцеляването ни като държава и да, мястото му е в конституцията.
-
Като става въпрос за история, нека припомня, че за да се наложи християнството в България е бил изклан елита на тогавашната ни държава -- 52-а велики български боили с целите им родове -- родители, братя, сестри и т.н., деца и дечицата на техните деца
maxilian.free.bg
- kostadin_yordanov
- Потребител
|
|