начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Не печелиш, не плащаш принципа и адвокатите в БГ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Не печелиш, не плащаш принципа и адвокатите в БГ

Мнениеот sunrise » 23 Ное 2009, 11:06

Това ми напомня на "Играеш -печелиш".
Първо не си правете изводи по филмите.
Второ,адвокат,който Ви гарантира спечелване на делотото в повечето случаи ще е мошенник. Как ще е сигурен ,че Вие не криете някой факт от него, с какво разполага ответната страна и т.н.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Ное 2009, 11:09

То и сега може да се работи на процент - процент от материалния интерес.

Но задължително трябва да се плати предварително и изцяло уговореният хонорар.

Иначе имам цял гардероб с такива дела - уговорени, но незаплатени.

Изобщо адвокатските услуги са по принцип за по-богати и по-информирани клиенти. Когато те натисне проблема - никога не мислиш за цената и разходите.

Но дори и най-бедните си плащат поне 500 лева за водене на делото.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот donchev » 23 Ное 2009, 11:14

Законът за адвокатурата забранява резултативните хонорари. Но има и друга, много по важна обективна пречка - народопсихологията на хората населяваща тия географски ширини. Докато не се бръкне в джоба на нашенеца той не разбира от ред, дисциплина и норми.
donchev
Потребител

Мнениеот Julyan » 23 Ное 2009, 11:28

Не отричам резонността на предложението при спечелена игра да получиш повече, но не може и да не се плати абсолютно нищо при започване на играта, нещо все пак следва да се заложи на масата.
Julyan
Потребител

Мнениеот laridii » 23 Ное 2009, 12:29

В България няма как да работим на този принцип, поради няколко основателни причини:
1. В много от делата изобщо няма материален елемент или ако има то той не е голям. В Америка работят "про-боно", но само в определени случаи. Например за нивата от два декара на баба Тонка в Горно нанадолнище, чиято пазарна цена е 1000 лв., никой няма да работи "про-боно".
2. Нашето правораздаване не е достатъчно бързо и дори адвокат да си свърши работата, краят на делото може да дойде след години, а междувременно адвокатът какво ще яде?
3. Адвокатът може и да е блестящ, ама ако клиентът не му предостави необходимата информация ... каруцата отива в реката.
4. Какво според Вас пази адвокатът от не коректни клиенти. Аз например имам пресен пример, в който се занимавах с едно "бедно дете" и още "по-бедната му майка", което не беше получавало издръжка от баща си 5 години. Договорката беше така нареченото "про-боно", дожаля ми за тях, едни такива мили хрисми хорица, изтормозени и нещастни бяха. Подготвих документите за Софийски ЧСИ, следях месеци наред неговото разследване за имуществото на бащата, после направихме прехвърляне в провинцията, защото таткото само там се оказа, че има имущество, веднъж ходих до въпросния град, изнесохме на публична продан въпросния имот и детето си получи неплащаните издръжки. Разбира се за мен не са се сетили и до днеска. Не че сумата е голямо и съм допряла до нея, неуважението ме дразни!
laridii
Потребител

Мнениеот rts » 23 Ное 2009, 13:18

Молете се Г-н Георгиев Западният Ви инвеститор да не Ви е спестил някой факт или "измамниците" да не Ви сервират неочаквани документи, че Ви отидоха усилията ...
В идеята има резон, но не на 100 % - та ето какво има предвид:
На адвоката се дължи най-малкото минималното заплащане по Тарифата, а при спечелване - бонус, който може и да е % от цената на иска.
Само който не се е парил от клиент, който премълчава "дреболии", нямащи според него значение за делото, само той може да се хване на такава въдичка: да води абсолютно безплатно исково дело, че и изпълнително и да чака след X години да бъде възнаграден - ако, разбира се му е казано своевременно всичко и не се сервират "нови" доказателства по въпроса.
rts
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 23 Ное 2009, 13:48

до ларидий:напълно вярно и точно отразява отношението на клиента към адвоката. Дори има още какво да се каже.
Има поговорка,която не е като за тук,но е вярна:"направи добро,изяж ла.но." Някой клиент про боно ми разказват патили адвокати,че мислят,че и таксите са за сметка на адвоката. Защото адвоката е имал честта да му е позволил клиента да се занимае с неговия случай и е нужно да се възмезди това благоволение на клиента ...та така.
При такива нрави "по-добре врабче в ръцете,отколкото орел в небето."
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот razli4na » 23 Ное 2009, 13:49

Какво значи "не печелиш, не плащаш"?
Плаща се за РАБОТА, а не за РЕЗУЛТАТ. Работата на адвоката си струва пари, независимо от крайния изход на делото.
Ако не сте доволен от изхода, там вече е приложима разпоредбата на чл. 36 от ЗА относно "...процент върху определен интерес с оглед изхода на делото". Т. е. този процент няма да се плати /евентуално/, но всеки клиент си дължи поне минимума определен в Наредба № 1 за МАВ.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 23 Ное 2009, 14:04

Що, бе?!? прав е човекът :wink: ! може и така, да! давате 2000 лв., може и повече, разбира се... :D , а като се спИчели делото, още 5000 лв. :lol:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 23 Ное 2009, 14:46

Кори, вярвам не се намира нещо неразбрано след любезното съдействие на колегите.
Благодаря ти, че посети този сайт. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот korry » 23 Ное 2009, 15:40

dgeorgiev,
Значи няма законова пречка да потърся и предложа на адвокат заплащане на този принцип, така ли да разбирам? (стига той да е съгласен) Ако е така - супер.
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Да осъдиш България - БЕЗЦЕННО!
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот voltron » 23 Ное 2009, 15:44

Няма... Нали си безработен с много свободно време, ако обиколиш всички кантори в града може и да изкочи нещо :lol: .
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот usra_ovcova » 23 Ное 2009, 16:05

korry написа:dgeorgiev,
Значи няма законова пречка да потърся и предложа на адвокат заплащане на този принцип, така ли да разбирам? (стига той да е съгласен) Ако е така - супер.

Кори,нали мина вече делото в АС-Ямбол? То е в групата "бегали".
За пред ВАС какво би предложил като вариант,например?
Тази съд е в София и е последна инстанция за въпросното дело-за ПАМ.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот donchev » 23 Ное 2009, 17:08

Самата идея за първоначално платен минимум, а впоследствие допълнително доплащане при спечелване на делото биха накарали 99 % от клиентите да изчезнат с мръсна газ. Да се допуска пораженческо мислене още в самото начало плаши и не е добра тактика.
donchev
Потребител

Мнениеот dgeorgiev » 23 Ное 2009, 18:43

До korry.
Да, няма пречка, но с уговорките, които вече направиха моите колеги. Струва си ако материалния интерес е по-висок. При размера на обезщетенията които се присъждат в България и материалния интерес в масовият случаи няма как. В САЩ за счупена ръка присъждат обезщетение, с което пострадалия (и адвоката му) ще си поживеят годинка-две. Затова там има адвокати, които само с това се занимават - да обикалят болниците за да търсят пострадали при различни инциденти, с които да разпишат success fee agreement. В огромна част от случаите до съд въобще не се стига, защото ответниците (ако са фирми или по-заможни граждани)предпочитат да стигнат до извънсъдебно споразумение (разбирай платят си), което ще им струва по-малко от обезщетенията по една присъда. Това си е чиста проба изнудване, но работи добре и за двете страни. Тук случаите в които може да се използва тази схема не са много. Не и при тези равнища на обезщетения и не при тези адвокатски хонорари.
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот korry » 23 Ное 2009, 20:59

За ВАС ще съм самичък, освен това ще насъскам ЕКомисията да съди българия (да не се налага аз да я съдя :D ) плюс жалба до НСъбрание. Но първо нека прочета мотивите за отказа да ми отменят ПАМ-а.

Обаче изглежда бая съм го измъчил съда хаха
Делото което мина с мен (щото те гледат по две дела на едно заседание, едните чакат другите) вече има решение - адм дело 222, а моето адм дело 220 още му се чудят. Явно още време им трябва да решат как да ми отхвърлят жалбата като "неоснователна" (а може и да се чудят как да я уважат, знам ли) Силно се надявам да има решение преди обявената дата - 9ти дек

а сега да ви сервирам и откритията си днес!
бях наел пред две години адвокат да ме представя по дело. Днес видях, че същия адвокат е правил ООД-то на майката на ответната страна. Делото го спечелих наполовина, според мен направо го загубих. Толкоз ми е неприятно, че даже още не мога да набера куража да ви разкажа адвоката, делото, казуса и така нататък (но и това ще стане) Едва ли може да има чак такъв конфликт на интереси за един малък град във факта че април месец някъв адвокат прави оод на няква майка. А след 6 месеца тръгва да съди сина й (по моя поръчка) Аз точно от такива скрити роднино-някакви връзки се опасявах когато избирах адвокат. Всичко от делото ми е пред очите вкл грешките които направих и за които не бях адекватно посъветван. Лъжите, които казаха ответната страна плюс един свидетел. Не съм доволен!

Най-добре сам!
И тая тема съм я подхванал не да търся адвокат за ВАС (минимум 150 лв - други неимерими искове, дела по АПК)
А да разбера дали може да се пробвам да създам сайт за подаване на жалби онлайн, работеща на този принцип - трудово право, катастрофи, бити.
Честно казано не очаквам точно аз да го направя този сайт - давам идея - който мисли че има хляб - нека я направи. Аз съм виждал такива сайтове в УК и съм се чувствал доста добре като гражданин, знаейки че а ми се случи нещо, а съм подал жалба в сайта. И пари не ми трябват за да се защитя.
ИЗкл тъпо е да те прееб-ат, и понеже си беден тъй де си останеш. Бит и еб-ан.
Сайта излъган.ком мисля че прави някакво адвокатстване, не знам дали печели от това - трябва да му видя бизнес модела.
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот hidden » 23 Ное 2009, 22:00

В България идеята е неприложима на практика все още. Може би след 10-20-30г. ще стигнем американците :)
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот korry » 27 Ное 2009, 20:30

Ето бг адвокати в действие, но в УК:

http://www.levenes.co.uk/bulgarian

Без думи, без коментар!
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот voltron » 27 Ное 2009, 21:58

Ето бг адвокати в действие, но в УК:

http://www.levenes.co.uk/bulgarian

Без думи, без коментар!

Еми пусни некой от тях да те представлява пред ECHR. И без това с тази забрана за пътуване как мислиш да ходиш до Страсбург. Може и пред български съд да пробваш да ги пуснеш.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот sisi19 » 27 Ное 2009, 23:41

Ето някой отговори на вашите въпроси.

УТВЪРДИЛ:
...............................
ВАСЯ ИЛИЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НБПП
УКАЗАНИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА АДВОКАТИ, ОКАЗАЛИ ПРАВНА ПОМОЩ

РАЗДЕЛ І
ОБЩИ УСЛОВИЯ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА

1. Процесуално представителство в ДОСЪДЕБНАТА ФАЗА /ДФ/.
За предоставена правна помощ при процесуално-следствени действия /ПСД/ в ДОСЪДЕБНАТА ФАЗА, при определяне размера на възнаграждението, да се има предвид следното:
Когато ПСД са извършени в един ден, следва да се определи възнаграждение в размер около средното от посоченото в Наредбата за заплащането на правната помощ (НЗПП) минимално и максимално такова.
Когато отделните ПСД са извършени в различни дни, възнаграждението се определя над средното.
Когато ДФ приключва със споразумение, както и когато адвокатът е участвал при разглеждане на мерки за процесуална принуда и/или разпит пред съдия, възнаграждението е максималното, определено в наредбата.
При прилагане на чл. 14 от НЗПП, във връзка с чл. 9, ал. 1 от НЗПП, възнаграждението се увеличава с до 50 % от определеното, независимо от броя на представляваните лица. Т.е., ако за мярка за процесуална принуда по чл. 14 от НЗПП е определено възнаграждение в размер на 100 лв. и е налице хипотезата на чл. 9, ал. 1 от НЗПП увеличението с общо до 50 % ще се определи върху сумата от 100 лв., т.е. общо за предоставената правна помощ - 150 лв.
Следва да се има предвид, че чл. 9, ал. 1 от НЗПП при процесуално представителство се прилага само във връзка с чл. 14 от НЗПП.
При прилагане на отделните разпоредби от Раздел ІІІ и ІV от НЗПП във връзка с чл. 9, ал. 2 НЗПП, възнаграждението се увеличава с до 50 % от възнаграждението за всяко едно лице, както е посочено в РАЗДЕЛ ІІ от настоящите указания.
При прилагане на отделните разпоредби от Раздел ІІІ и ІV от НЗПП във връзка с чл. 9, ал. 3 НЗПП, възнаграждението се увеличава с до 50 % от максимално предвидения размер, както е посочено в Раздел ІІ от указанията.
При прилагане на чл.10, ал. 1 от НЗПП се определя процент от възнаграждението, предвидено за вида правна помощ, както е посочено в РАЗДЕЛ ІІ от указанията.
Чл. 10, ал. 2 от НЗПП се прилага в случаите, когато адвокатът не е назначен и не е участвал като процесуален представител в производството, като се определя възнаграждение в размер на 50 лв.

2. Процесуално представителство в СЪДЕБНА ФАЗА/СФ/.

При процесуално представителство в СФ, експертът определя възнаграждение към максималния размер, като се ръководи от броя на проведени съдебни заседания, от постигнат резултат по делото и представените доказателства.
Когато адвокатът е участвал в едно съдебно заседание, възнаграждението се определя около средното посочено в наредбата, като експертът се ръководи от постигнатия резултат.
При явяване пред Върховен касационен съд, възнаграждението се определя между средното и максималното, предвидено в наредбата.
РАЗДЕЛ ІІ
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА
А. ПРОЦЕСУАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО ПО НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА

1. Правна квалификация по чл. 15 от НЗПП.

По дела, по които за престъплението се предвижда наказание пробация или глоба, възнаграждението е:
1.1. за досъдебната фаза - от 50 до 100 лв. (среден размер 80 лв./макс. 100 лв.)
1.1.1 В хипотезата на чл. 15, т. 1, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с 50%, т.е при максимален размер от 100 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 50 лева.
1.1.2. В хипотезата на чл. 15, т. 1, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване на материалите, без извършване на ПСД - 40 лв.
- при извършени едно или повече ПСД - 70 лв.
1.2. за всяка съдебна инстанция - от 60 до 120 лв. (среден размер - 80 лв./максимален - 120 лв.)
За явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 80 лв., а за две и повече се определя максималният размер.
1.2.1 В хипотезата на чл. 15, т. 2, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с 50%, т.е при максимален размер от 120 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 60 лева.
1.2.2. В хипотезата на чл. 15, т. 2, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване материалите по делото, без явяване в зала - 50 лв.
- при явяване в едно или повече заседания - 80 лв.

2. Правна квалификация по чл. 16 от НЗПП.

По дела, при които за престъплението се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода, възнаграждението е:
2.1. за досъдебната фаза - от 75 до 150 лв. (среден размер 120 лв./макс. 150 лв.)
2.1.1 В хипотезата на чл. 16, т. 1, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с 40%, т.е. при максимален размер от 150 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 60 лева.
2.1.2. В хипотезата на чл. 16, т. 1, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване на материалите, без извършване на ПСД - 40 лв.
- при извършени едно или повече ПСД - 80 лв.
2.2. за всяка съдебна инстанция - от 100 до 200 лв. (среден размер 150 лв./макс. 200 лв.)
За явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 150 лв., а за две и повече се определя към максималния размер.
2.2.1 В хипотезата на чл. 16, т. 2, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с 40%, т.е. при максимален размер от 200 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 80 лева.
2.2.2. В хипотезата на чл. 16, т. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване материалите по делото, без явяване в зала - 50 лв.
- при явяване в едно или повече заседания от 80 лв. до 100 лв., според броя на заседанията.

3. Правна квалификация по чл. 17 от НЗПП.

По дела, при които за престъплението се предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода, възнаграждението е:
3.1. за досъдебната фаза - от 100 до 200 лв. (среден размер 150 лв./макс. 200 лв.)
3.1.1 В хипотезата на чл. 17, т. 1, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с 40 %, т.е при максимален размер от 200 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 80 лева.
3.1.2. В хипотезата на чл. 17, т. 1, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване на материалите, без извършване на ПСД - 60 лв.
- при извършени едно или повече ПСД - 100 лв.
3.2. за всяка съдебна инстанция - от 150 до 300 лв. (среден размер 250 лв/макс. 300 лв.)
За явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 250 лв., а за две и повече се определя максималният размер.
3.2.1. В хипотезата на чл. 17, т. 2, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с около 35 %, т.е при максимален размер от 300 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 100 лева.
3.2.2. В хипотезата на чл. 17, т. 2, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване материалите по делото, без явяване в зала - 60 лв.
- при явяване в едно или повече заседания – от 140 лв. до 200 лв.

4. Правна квалификация по чл. 18 от НЗПП.

По дела, при които за престъплението се предвижда наказание до 15 години лишаване от свобода, възнаграждението е:
4.1. за досъдебната фаза - от 150 до 230 лв. (среден размер 190 лв./макс. 230 лв.)
4.1.1 В хипотезата на чл. 18, т. 1, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с около 35%, т.е при максимален размер от 230 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 80 лева.
4.1.2. В хипотезата на чл. 18, т. 1, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване на материалите, без извършване на ПСД - 60 лв.
- при извършени едно или повече ПСД - 100 лв.
4.2. за всяка съдебна инстанция - от 250 до 500 лв. (среден размер 400 лв./макс. 500 лв.)
За явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 400 лв., а за две и повече се определя максималният размер.
4.2.1. В хипотезата на чл. 18, т. 2, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с около 25 %, т.е при максимален размер от 500 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 125 лева.
4.2.2. В хипотезата на чл. 18, т. 2, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване материалите по делото, без явяване в зала - 80 лв.
- при явяване в едно или повече заседания, в зависимост от броя на заседанията между 150 лв. и 250 лв.

5. Правна квалификация по чл. 19 от НЗПП.

По дела, при които за престъплението се предвижда наказание над 15 години лишаване от свобода, възнаграждението е:
5.1. за досъдебната фаза - от 200 до 400 лв. (среден размер 300 лв./макс. 400 лв.)
5.1.1 В хипотезата на чл. 19, т. 1, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с около 25%, т.е при максимален размер от 400 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 100 лева.
5.1.2. В хипотезата на чл. 19, т. 1, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване на материалите, без извършване на ПСД - 80 лв.
- при извършени едно или повече ПСД - 150 лв.
5.2. за всяка съдебна инстанция - от 400 до 800 лв. (среден размер 600 лв./макс.800 лв.)
За явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 600 лв., а за две и повече се определя максималният размер.
5.2.1. В хипотезата на чл. 19, т. 2, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с около 20 %, т.е при максимален размер от 800 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 160 лева.
5.2.2. В хипотезата на чл. 19, т. 2, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване материалите по делото, без явяване в зала - 100 лв.
- при явяване в едно или повече заседания- в зависимост от броя на заседанията между 200 лв. и 300 лв.

6. Правна квалификация по чл. 20 от НЗПП.

По дела, при които за престъплението се предвижда наказание доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, възнаграждението е:
6.1. за досъдебната фаза - от 300 до 500 лв. (среден размер 400 лв./макс. 500 лв.)
6.1.1 В хипотезата на чл. 20, т. 1, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с около 20%, т.е при максимален размер от 500 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 100 лева.
6.1.2. В хипотезата на чл. 20, т. 1, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- за проучване на материалите, без извършване на ПСД - 80 лв.
- при извършени едно или повече ПСД - 150 лв.до 200 лв.
6.2. за всяка съдебна инстанция - от 500 до 1000 лв. (среден размер 700 лв./макс. 1000 лв.)
За явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 700 лв., а за две и повече се определя максималният размер.
6.2.1. В хипотезата на чл. 20, т. 2, във връзка с чл. 9, ал. 2 от НЗПП при процесуално представителство на две или повече лица, размерът се увеличава с около 15 %, т.е при максимален размер от 1000 лева за едно лице, за второто и следващото се определят на всяко по 150 лева.
6.2.2. В хипотезата на чл. 20, т. 2, във връзка с чл.10, ал. 1 от НЗПП:
- при проучване материалите по делото, без явяване в зала - 200 лв.
- при явяване в едно или повече заседания, в зависимост от броя на заседанията между 250 лв. и 350 лв.

7. Правна квалификация по чл. 21 от НЗПП.

При разглеждане на мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда, когато адвокатът не е назначен за осъществяване на правна помощ за цялото досъдебно или съдебно производство, възнаграждението е от 80 до 120 лв. За първа инстанция възнаграждението е в размер на 120 лв., а за следваща инстанция – 100 лв.

8. Правна квалификация по чл. 22а от НЗПП - от 50 до 100 лв. (среден размер 80 лв./макс. 100 лв.).

9. Правна квалификация по чл. 22б от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).

10. Правна квалификация по чл. 22в от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).

11. Правна квалификация по чл. 22д от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).

12. Правна квалификация по чл. 22е от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).

При предвидено възнаграждение в размер от 50 до 100 лв. с прилагане на чл. 10, ал. 1 от НЗПП, се определя следното възнаграждение:
- за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 40 лв.;
- за две и повече – 80 лв.

При предвидено възнаграждение в размер от 80 до 120 лв. с прилагане на чл. 10, ал. 1 от НЗПП, се определя следното възнаграждение:
- за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 60 лв.;
- за две и повече – 100 лв.

При прилагане на чл. 9, ал. 2 от НЗПП възнаграждението е в размер на 50 % от определеното за едно лице по предвидения по-горе начин.

Б. ПРОЦЕСУАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО ПО ГРАЖДАНСКИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ДЕЛА

13. Правна квалификация по чл. 23 от НЗПП.

Възнагражденията на адвоката, определен да осъществява правна помощ за една инстанция по граждански дела, са:

13.1. за трудови дела - от 50 до 100 лв. (среден размер 80 лв./макс. 100 лв.)
13.2. за прекратяване на брак - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.)
13.3. за бащинство и оспорване на бащинство - от 100 до 150 лв. (среден размер 120 лв./макс. 150 лв.)
13.4. за други неоценяеми искове - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.)
13.5. за охранителни производства и производства за обезпечение на доказателства - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.)
13.6. за дела за издръжка - от 50 до 100 лв.(среден размер 80 лв./макс. 100 лв.)

При предвидено възнаграждение в размер от 50 до 100 лв. с прилагане на чл. 10, ал. 1 от НЗПП, се определя следното възнаграждение:
- за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 40 лв.;
- за две и повече – 80 лв.

При предвидено възнаграждение в размер от 80 до 120 лв. с прилагане на чл. 10, ал. 1 от НЗПП, се определя следното възнаграждение:
- за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 60 лв.;

При предвидено възнаграждение в размер от 100 до 150 лв. с прилагане на чл. 10, ал. 1 от НЗПП, се определя следното възнаграждение:
- за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 80 лв.
- за две и повече – 120 лв.

При прилагане на чл. 9, ал. 2 от НЗПП възнаграждението е в размер на 50 % от определеното за едно лице по предвидения по-горе начин.

14. Правна квалификация по чл. 24 от НЗПП.

По административни дела възнаграждението за една инстанция е от 100 до 200 лв. (среден размер 150 лв./макс. 200 лв.)
При прилагане на чл. 10, ал. 1 от НЗПП, се определя следното възнаграждение:
- за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 100 лв.;
- за две и повече – 140 лв.

15. Правна квалификация по чл. 25 от НЗПП.

За защита по дела с определен материален интерес възнаграждението е от 100 до 300 лв. и се определя съобразно материалния интерес, както следва:
15.1. при интерес до 1000 лв. - 100 лв.
15.2. при интерес от 1000 лв. до 5000 лв. - 150 лв.
15.3. при интерес от 5000 до 10 000 лв. - 200 лв.
15.4. при интерес над 10 000 лева - 300 лв.
15.5. при делбено производство с приключила първа фаза в едно съдебно заседание - 100 лв., а при участие в две или повече заседания -150 лв.
15.6. при делбено производство с приключили две фази - 300 лв.

При прилагане на чл. 10, ал. 1 от НЗПП, се определя следното възнаграждение:
- По т. 15.1. - за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 40 лв., а за две и повече – 80 лв.
- По т. 15.2. - за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 50 лв., а за две и повече – 90 лв.
- По т. 15.3. - за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 60 лв., а за две и повече – 100 лв.
- По т. 15.4. - за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 70 лв., а за две и повече – 110 лв.
- По т. 15.5. – за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 50 лв., а за две и повече – 80 лв.

16. Правна квалификация по чл. 25а от НЗПП.
По чл. 25а, ал. 1 от НЗПП - възнаграждението е от 50 до 100 лв. (среден размер 80 лв./макс. 100 лв.)
По чл. 25а, ал. 2 от НЗПП - възнаграждението е от 50 до 100 лв. (среден размер 80 лв./макс. 100 лв.)
По чл. 25а, ал. 3 от НЗПП:
- само за получаване на документи и книжа по дела – 50 лв.;
- за изготвяне на жалби и възражения възнаграждението е в размер на от 80 до 100 лв.;
- в случаите на получаване на документи и книжа и изготвяне на жалби или възражения възнаграждението е в размер на 120 лв.

17. Правна квалификация по чл. 26 от НЗПП.

За защита по бързи производства, заповедно производство и производства за обезпечение на бъдещ иск възнаграждението е от 50 до 150 лв. (среден размер 100 лв./макс. 150 лв.).

18. Правна квалификация по чл. 27 от НЗПП.

За представителство в изпълнително производство възнаграждението е от 50 до 100 лв. (среден размер 80 лв./макс. 100 лв.).

В. ПРОЦЕСУАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО И ЗАЩИТА ПО СПЕЦИАЛНО УРЕДЕНИ ПРОИЗВОДСТВА

19. Правна квалификация по чл. 27а от НЗПП - от 100 до 150 лв. (среден размер 120 лв./макс. 150 лв.).
20. Правна квалификация по чл. 27б от НЗПП - от 100 до 150 лв. (среден размер 120 лв./макс. 150 лв.).
21. Правна квалификация по чл. 27в от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).
22. Правна квалификация по чл. 27г от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).
23. Правна квалификация по чл. 27д от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).
24. Правна квалификация по чл. 27е от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).
25. Правна квалификация по чл. 27ж от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).
26. Правна квалификация по чл. 27з от НЗПП - от 80 до 120 лв. (среден размер 100 лв./макс. 120 лв.).

При предвидено възнаграждение в размер от 100 до 150 лв. с прилагане на чл. 10, ал. 1 от НЗПП, се определя следното възнаграждение:
- за явяване в едно съдебно заседание се определя възнаграждение в размер на 80 лв.
- за две и повече – 120 лв.

Настоящите указания влизат в сила, считано от 07.09.2009 год.
sisi19
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии