- Дата и час: 28 Ное 2024, 22:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Програми в помощ на юристи (и не само)
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
35 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Програми в помощ на юристи (и не само)
Всеки знае колко четене е паднало, пада и ще пада. Отърваване няма. А зрението е много важно.
Затова съветвам колегите да не си мъчат излишно очите, а да ползват ИТ нововъведенията.
За българския език има една много добра програма - Speechlab. Подава й се текст, който тя "прочита" на глас. Мисля, че се разпространява безплатно.
За английски език също има много такива, ползвал съм ги, за да си уча лекциите и резултатът наистина
е впечатляващ - повече научено с по-малко натоварване.
Другата, която пак е написана от авторите на Speechlab е Ita Est - софтуер за корекция и проверка на текст
в Microsoft Office. Много по-добра е от вградения коректор на Microsoft.
Затова съветвам колегите да не си мъчат излишно очите, а да ползват ИТ нововъведенията.
За българския език има една много добра програма - Speechlab. Подава й се текст, който тя "прочита" на глас. Мисля, че се разпространява безплатно.
За английски език също има много такива, ползвал съм ги, за да си уча лекциите и резултатът наистина
е впечатляващ - повече научено с по-малко натоварване.
Другата, която пак е написана от авторите на Speechlab е Ita Est - софтуер за корекция и проверка на текст
в Microsoft Office. Много по-добра е от вградения коректор на Microsoft.
-
teogeo - Активен потребител
Re: Програми в помощ на юристи (и не само)
Ми ако ша треа да прочета Коментара на Мръчков, кво правим? Как ще влезне в програмата. Да сканирам ли, олее ша трябва да си режа вените от мъка Не, мерси. Ти на лекциите четене ли му викаш
- advokat__nikolov
advokat__nikolov написа:Ми ако ша треа да прочета Коментара на Мръчков, кво правим? Как ще влезне в програмата. Да сканирам ли, олее ша трябва да си режа вените от мъка Не, мерси. Ти на лекциите четене ли му викаш
Ами моите винаги се качваха онлайн. Ако някой няма компютър (???), мързи го и е скаран с компютрите, или каквато и да е друга причина - ползва си учебници / записки.
-
Значи вече и неграмотните ще могат да завършат право Браво, целта на последните 20 години най-сетне е постигната
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
gudio написа::idea: Значи вече и неграмотните ще могат да завършат право Браво, целта на последните 20 години най-сетне е постигната
Те и преди можеха. Новото е, че така поне ще са научили нещо
-
teogeo написа:gudio написа: Значи вече и неграмотните ще могат да завършат право Браво, целта на последните 20 години най-сетне е постигната
Те и преди можеха. Новото е, че така поне ще са научили нещо
Те и двамата сте прави да го ева ...
- inspectora
- Активен потребител
Извинете, че се намесвам, но тези програми са разработени за незрящи потребители (най- вече). В тази връзка не малко слепи хора се насочват да изучават право- това е една от малкото специалности и евентуални професии, които могат да изучават и практикуват. Навремето са ползвали магнетофони(е и брайл), сега- да живее научно- техническият прогрес.
alea jasta est
- jasta13
- Младши потребител
jasta13 написа:Извинете, че се намесвам, но тези програми са разработени за незрящи потребители (най- вече). В тази връзка не малко слепи хора се насочват да изучават право- това е една от малкото специалности и евентуални професии, които могат да изучават и практикуват. Навремето са ползвали магнетофони(е и брайл), сега- да живее научно- техническият прогрес.
Ооо майко мила, каква била жестоката истина за тая програма
- advokat__nikolov
advokat__nikolov написа:Ооо майко мила, каква била жестоката истина за тая програма
Дообре де, изпросих си го , с даскалското си звучене . Исках да кажа, че не само на "и неграмотните", помага аудио възпроизвеждането.
alea jasta est
- jasta13
- Младши потребител
jasta13 написа:advokat__nikolov написа:Ооо майко мила, каква била жестоката истина за тая програма
Дообре де, изпросих си го , с даскалското си звучене . Исках да кажа, че не само на "и неграмотните", помага аудио възпроизвеждането.
Оставете майтапите. Програмата може да помогне много и на зрящите/грамотните. Понякога е нужно да се "прочете" голяма по обем информация, на която зрението не може да издържи, а и да може - нужно ли е да
го товарите?
-
Веднага си я дръпнах /ейййййй, любопитството какво беше направило с котката / Това чудо не мога да го издържа /за тест си пуснах "Търговски сделки" на Герджиков/ - гласът Гергана /за Бг/ чете толкова дразнещо, че, ако нямаш зрителни проблеми, които оправдават използавнато на програмата, то може да си докараш нервни и речеви Все пак, благодаря за информацията, не знаех за подобни програми.
П.П. Към старата школа с четенето си ми е най-добре.
-
lexy21 - Активен потребител
Зависи от начина на възприемане - различен при различните хора. Руските (още от преди да станат съветски) другари имат поговорка "Рука умнее, чем голова", подлежаща естествено на двусмислено тълкуване , но имаща предвид, че е редно да си записваш, дори когато слушаш (лекции). Важи само за грамотни - създават се някакви връзки в мозъка, после като си погледнеш записките и нещата бързо изплуват в акъла. При нас обаче имаше проф.Лозанов, по неговата система насън да си пуснеш лекциите, подсъзнателно ги възприемаш, спейки Вярно, прилагаше се само за учене на чужди езици, но доста успешно. Значи => не само не е нужно да можеш да четеш, но защо да си губиш времето със слушане през деня, който можеш да уплътниш с къде-къде по-приятни занимания. Лягаш си, пускаш компютъра да ти "чете" учебника и се събуждаш... юрист
-
gudio написа:Лягаш си, пускаш компютъра да ти "чете" учебника и се събуждаш... юрист
В тая връзка искам да попитам дали може да ме насочите към космонавтска и медицинска литература /имам два компютъра в къщи, та за довечера да ги пусна и двата - няма губим време я /
- inspectora
- Активен потребител
Първо консултация тук: http://lozanov.hit.bg/, щото с аматьорски опити да не се изправиш утре пред съда и да пледираш в стил "In dubitantibus et ignorantibus suspice luem"
-
Програмата е чудесна за незрящи или хора с голям процент увредено зрение. С лош привкус си спомням една случка - преди доста години, в университета, в I и II курс, в другия поток, имаше едно момче, зрението му беше увредено до степен, че ходеше с бастун... много интелигентно, с чудесно чувство за хумор и те изпълва с удоволствие всякакъв разговор с него. Не знам на какъв принцип е кандидатствал и е бил приет, но знам, че имаше 10 пъти повече мозък от 10 от нас. И страшно желание да се развива и да учи...пак 10 пъти повече от 10 от нас... Живееше в Студентски град с майка си, която му помагаше. На общите лекции на двата потока /само тогава съм го засичала/, обикновено в 272 или 292, винаги сядаше на първия ред и пускаше диктофона... Докато не му забраниха /преподаветел, чието име ще спестя, но няма да забравя заради начина, по който го направи/ Не го видях повече след II курс.
-
А превод от латински прави ли тая нова програма, че някои имаме нужда!?
Нистина, тъжна е тази история за това момче...
Лекси, ти успя ли да я свалиш тая програма?
Нистина, тъжна е тази история за това момче...
Лекси, ти успя ли да я свалиш тая програма?
- nk7702n
- Старши потребител
Защо криете името на преподавателя
Иначе - с Google translate констатирах, че не става, затова (въпреки, че мястото му е в "изрази на латински език"): In dubitantibus et ignorantibus suspice luem = (своб.) при съмнение или незнание подозирай сифилис Съвет към млади лекари (като inspectora) - каква диагноза да поставят...
Иначе - с Google translate констатирах, че не става, затова (въпреки, че мястото му е в "изрази на латински език"): In dubitantibus et ignorantibus suspice luem = (своб.) при съмнение или незнание подозирай сифилис Съвет към млади лекари (като inspectora) - каква диагноза да поставят...
-
nk7702n написа: Лекси, ти успя ли да я свалиш тая програма?
Да, не става за това, което те интересува.
gudio написа:Защо криете името на преподавателя
Защото намирам, че анонимни /каквото би било моето, в случая/ и недоказани /каквото се явява простото ми форумно твърдение/ изявления ще рефлектират върху имиджа на признат професионалист. В този форум пише поне един колега от моя випуск /за когото знам/, ако прецени, че е уместно - нека той да го сподели. Ако е присъствал на въпросната лекция, няма начин да не си спомни, когато прочете това.
-
lexy21 написа::lol: Веднага си я дръпнах /ейййййй, любопитството какво беше направило с котката / Това чудо не мога да го издържа /за тест си пуснах "Търговски сделки" на Герджиков/ - гласът Гергана /за Бг/ чете толкова дразнещо, че, ако нямаш зрителни проблеми, които оправдават използавнато на програмата, то може да си докараш нервни и речеви Все пак, благодаря за информацията, не знаех за подобни програми.
Lexy, има си настройки за качеството на звука. Ако караш на 8KHz самплиране, моно (с цел да се събере повече информация на по-малко пространство - за някой стар модел mp3 плеър, например) - да, ще звучи дрезгаво и дразнещо.
Но идеята също не е лоша и за хора, които пътуват до работа - записва се текстът на wav/mp3 файл и се качва на плеъра. И докато шофирате / се возите - слушате.
-
gudio написа: Лягаш си, пускаш компютъра да ти "чете" учебника и се събуждаш... юрист
Гудьо, подобни метаморфози са нищо в днешно време. Аз съм чувал за един случай, е-еее там - по шопско.
Учи там един левент за ВИФ-аджия, а завършва... министър на вътрешните работи и половин юрист
-
35 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|