- Дата и час: 29 Ное 2024, 12:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Новоизлюпените юристи
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
65 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Новоизлюпените юристи
В момента съм първи курс право в НБУ. Имам претенции да работя правната професия след като завърша магистърското си образование и премина държавния изпит. Искам да попитам как стои въпросът с намирането на работа, стажовете, заплащането и изграждането на кариера. Знам, че след 5 години нещата може би ще са до някаква степен различни, но желая съвет от някой минал по този път. Извинете, че бях лаконичен в молбата си, уверен съм, че успяхте да я разтълкувате. Моля темата да не се превръща в университетски спорове и адвокат николов да се въздаржи да се разпише и в тази тема.
П.С. Ако случайно е имало подобна тема, моля да ме упътите с връзка към нея и ако ръководството на форума реши, че темата се повтаря има моето съгласие за нейното изтриване.
П.С. Ако случайно е имало подобна тема, моля да ме упътите с връзка към нея и ако ръководството на форума реши, че темата се повтаря има моето съгласие за нейното изтриване.
- AcTivE
- Младши потребител
Re: Новоизлюпените юристи
Подобни теми е имало много , но това е без значение ,от значение е само това ,че човек когато иска нещо го постига .Успех
- donna
- Старши потребител
....Лошото е че се мислите за нещо много вазно и ,че хората имат нужда от Вас ама Вашто време отдавна отмина и сте на никому ненужни.*** .Всяка година от институтите бълват юристи-артисти и си мислят , че са хванали "господ за шлифера" ... .
- monstera
- Младши потребител
Уважаеми AcTivE, засега наблегнете на уроците. Прав сте, че докато завършите, много неща могат да се променят. Тогава ще преценявате своите възможности за започване на работа и за кариера.
Няколко съвета във връзка с учението: 1. задължително научете поне един западен език, ако вече не сте го усвоили (желателно е да са два западни); 2. като се съсредоточите на тясно специализираните предмети, не пренебрегвайте общотеоретичните, а също и "съпътстващите" правото дисциплини - психология, философия, логика, реторика (ако изучавате такъв предмет); 3. повече време в библиотеката ще Ви е само от полза.
Успех и от мен.
Няколко съвета във връзка с учението: 1. задължително научете поне един западен език, ако вече не сте го усвоили (желателно е да са два западни); 2. като се съсредоточите на тясно специализираните предмети, не пренебрегвайте общотеоретичните, а също и "съпътстващите" правото дисциплини - психология, философия, логика, реторика (ако изучавате такъв предмет); 3. повече време в библиотеката ще Ви е само от полза.
Успех и от мен.
- system
- Активен потребител
ами ..ДА 2 западни езика и стани направо екскурзоводка и там далаверата не е малка, а и тая психология да не е като ходенето на аутопсий и за нея още 6 г. пък и от нея повече пари ще изкараш , тя в момента е хит ...
- monstera
- Младши потребител
а и тая психология да не е като ходенето на аутопсий и за нея още 6 г. пък и от нея повече пари ще изкараш , тя в момента е хит ...
Да ти кажа monstera и психология завърших след правото и ми е само от полза,обаче тя не е за всеки.Нямам намерение само с психология да се занимавам,но не се изкарват повече пари и като че ли правото е повече хит от психологията.Само че от нея можеш да "поизпаткаш",защото в един момент започваш да изследваш вътрешното несъзнавано и обективирането му във външно изразеното ,както и мотива дори тогава,когато чистиш.А пък ,когато това е съчетано и с адвокатски сюрпризи от клиенти,става направо супер изперкване.
- punisher
- Потребител
твое си мнение... 92г. беше икономика - хит, после беше правото , а сега психологията
- monstera
- Младши потребител
monstera,
Смяташ ли че знаенето на два западни езика пречи?
Винаги съм смятал че единственото образование което никога не е излишно са езиците.
Смяташ ли че знаенето на два западни езика пречи?
Винаги съм смятал че единственото образование което никога не е излишно са езиците.
- SashkoS
- Потребител
Човек трябва да разчита основно на себе си и на своите собствени възможности; да вярва и уважава своята личност; да се обича; общувайки с другите хора /а то е задължително в юридическата професия/, трябва да се вслушва абсолютно винаги основно във вътрешния си глас.
- katerinakuch
- Активен потребител
Вие нямяте ли си работа, Monstera?
Оставам с убеждението, че сте житейски незрял, а и с не дотам блестящи знания, формиращи културата на даден индивид.
Нямаме допирни точки, за да коментирам мненията Ви.
........
Към AcTivE:
Пожелавам Ви да се влюбите в правото!
Попивайте всичко, осмисляйте го през собствената призма, научете се да обосновавате мненията си и ще успеете.
Но, ГАРАНЦИЯТА ЗА УСПЕПА е ТРУД и ПОСТОЯНСТВО
Смело напред!
Оставам с убеждението, че сте житейски незрял, а и с не дотам блестящи знания, формиращи културата на даден индивид.
Нямаме допирни точки, за да коментирам мненията Ви.
........
Към AcTivE:
Пожелавам Ви да се влюбите в правото!
Попивайте всичко, осмисляйте го през собствената призма, научете се да обосновавате мненията си и ще успеете.
Но, ГАРАНЦИЯТА ЗА УСПЕПА е ТРУД и ПОСТОЯНСТВО
Смело напред!
-
Melly - Старши потребител
Абе, професията ни не е само цветя и рози.
Има доста ядове, да не кажа че основно са ядовете.
Понякога дори "забравят" да ти платят.
Но това за езиците е актуално винаги, щото има
вече много чужди компании, които търсят юристи с език.
Пък и в Европейските структури (скоро мина конкурса) също
търсят юристи, знаещи поне един чужд език, освен френския.
Така, че - Дерзай! Учи!
Има доста ядове, да не кажа че основно са ядовете.
Понякога дори "забравят" да ти платят.
Но това за езиците е актуално винаги, щото има
вече много чужди компании, които търсят юристи с език.
Пък и в Европейските структури (скоро мина конкурса) също
търсят юристи, знаещи поне един чужд език, освен френския.
Така, че - Дерзай! Учи!
- genius75
- Потребител
monstera написа: а и тая психология да не е като ходенето на аутопсий и за нея още 6 г. пък и от нея повече пари ще изкараш , тя в момента е хит ...
Какво й е "хитовото" на психологията? 99% от практикуващите психология са HR без големи възможности за растеж или работят в разни детски градини за мизерни пари. A HR, както всички знаем, може да стане всеки с почти всякаква диплома -икономисти, стопанско управление...дори и филология и социология
За разлика от юристите много голям е процентът на дипломираните психолози, които не работят по специалността си (аз например )
Какво се изказвате неподготвен и Вие пък
punisher - това за мотивите и обективирането е временно - малко като болестта на адв. Николов Рано или късно човек се научава да балансира между субективното и обективното...ако ли пък не успее - причината не е в психологията като наука
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Ако се върнем на въпроса за реализацията и бъдещето...Който, каквото и да каже сега, надали ще е приложимо и меродавно след 5-7 години.Така че засега съветвам step by step...
- IvoZdravkov
- Младши потребител
Здравей ACTIVE, не искам да те разочаровам, но положението на юристите в България въобще не е цветущо. Аз съм завършила БСУ, сега ми предстои практико-теоритичен изпит. Работя в агенция за недвижими имоти и взимам 400 лв.- това е голям смях. Всяка сутрин се ровя в jobs.bg и търся нещо подходящо или поне да е по-високо заплащането, но уви явно все избирам неподходящи обяви. Наскоро кандидатствах за районен мениджър на една небанкова финансова институция и там ми казаха, че съм била твърде малка- само на 25 год. Нямала съм да се справя. И така вече осъзнах, че явно съм с големи очаквания. А ко до Нова година не си намеря подходяща работа- такава, която да ми харесва да я работя може би ще замина в чужбина. Това е от мен.
- invisible_
- Младши потребител
Ей, невидимата, недей да убиваш ентусиазма на първокурсника, заради твоите неудачи. Работа има много, ако ти се работи и разбира се, ако те бива "на сухо" няма да останеш. Колкото до заплащането, то расте порпорционално с придобития опит, просто упорство му е майката. Пък и като не си положила теоритико-практически какво точно искаш, те тия дето дават заплатите в хиляди, за съжеление не ни чакат на входа на университета.
Завършил право с добър английски и добра компютърна грамотност, дори и в малките градчета ще намери работа.
Истина е обаче, че и тази работа не е за всеки, макар много хора водени от някакви имагинерни големи пари да се насочват именно към правото, макар да им върви математиката. Но пък с юридическо образование човек може да се насочи към толкова други сфери: банки, човешки ресурси, търговия, администрация, дипломация , така че дерзай!
Завършил право с добър английски и добра компютърна грамотност, дори и в малките градчета ще намери работа.
Истина е обаче, че и тази работа не е за всеки, макар много хора водени от някакви имагинерни големи пари да се насочват именно към правото, макар да им върви математиката. Но пък с юридическо образование човек може да се насочи към толкова други сфери: банки, човешки ресурси, търговия, администрация, дипломация , така че дерзай!
- laridii
- Потребител
Благодарен съм за съветите на всички! Искам единст[*]вено да попитам действително ли е твърдението, че заради това, че не уча в СУ, а в НБУ ще бъда разглеждан като "второ" качество студент, ще имам проблем с намирането на стаж и няма да бъда допускан до определени конкурси? В кой курс е най-удачно да се започне стаж, къде и като какво? Благодаря предварително за отговорите.
П.С. Сега видях новопубликуваната тема на колежката, може би там трябваше да задам въпроса си
П.С. Сега видях новопубликуваната тема на колежката, може би там трябваше да задам въпроса си
- AcTivE
- Младши потребител
Колега, ако бях на Ваше място и се върна във времето когато бях 1 курс, бих зарязал правото, университета и бих си намерил нормален занаят.
Юридическата работа е малко гнусна и неблагодарна. По цял ден киснеш на компютъра, дебелееш, късаш си нервите. В другия случай киснеш на опашки и се разправяш с изнервени деловодителки, които стават още по-изнервени ако се налага да ти обяснят нещо - на теб, юристЪТ да ти обяснят нещо те - нещо от тяхното сиво ежедневие, за което ти не си учил в университета.
Българинът няма елементарна правна култура и отказва да ползва юридически услуги. Предпочита да се изръси на автотенекеджията, плочкаджията, водопроводчика, козметичката или който и да е друг калъф, но отказва услугите на юристите-всезнайковци, докато не му опре ножа до кокала, но тогава вече е късно за него, а на теб не ти остава нищо друго, освен да му вземеш и ти парите за това, че е тъп. Многото пари, които имат адвокатите ги забравете - тези адвокати не са много. Идете в съда, разгледайте и си направете извод какво изкарват. Поне две години заплатата Ви ще е по-малка от тази на един таксиджия. В следващите две години ще изкарвате колкото един циганин-майстор, плочкаджия. По-нататък вече зависи от самия Вас, но колкото и да изкарвате - слънце рядко ще виждате.
Работя юридическа работа от две години. Преди 6 месеца ми се наложи да започна да работя втора работа. Започнах да правя сайтове в свободното си време. В момента имам един куп сайтове и от тях без да правя нищо изкарвам колкото от юридическата си професия, на която работя по 9 часа на ден и в която съм вложил над 8 години труд. Ако започна да правя уеб страници за адвокати, нотариуси, ЧСИ-та и малки фирми, в следващите 2-3 години ще изкарвам 4-5 пъти повече отколкото като адвокат - пари, които мога да инвестирам. Работата ще ми бъде лесна, приятна и няма да нося отговорности за сума ти пари. Няма да ме преследват безброй срокове, които ако пропусна някой ще се чуди дали да налапа дулото. Няма да кисна на опашка в Агенцията по вписвания или в Търговския регистър. Ще имам време за приятелката си и да си изпера стелките на колата. Ще имам пари за зъболекар, ще са ми платени осигуровките, ще се движа повече и най-важното - ще спра успокоителните.
Юридическата работа е малко гнусна и неблагодарна. По цял ден киснеш на компютъра, дебелееш, късаш си нервите. В другия случай киснеш на опашки и се разправяш с изнервени деловодителки, които стават още по-изнервени ако се налага да ти обяснят нещо - на теб, юристЪТ да ти обяснят нещо те - нещо от тяхното сиво ежедневие, за което ти не си учил в университета.
Българинът няма елементарна правна култура и отказва да ползва юридически услуги. Предпочита да се изръси на автотенекеджията, плочкаджията, водопроводчика, козметичката или който и да е друг калъф, но отказва услугите на юристите-всезнайковци, докато не му опре ножа до кокала, но тогава вече е късно за него, а на теб не ти остава нищо друго, освен да му вземеш и ти парите за това, че е тъп. Многото пари, които имат адвокатите ги забравете - тези адвокати не са много. Идете в съда, разгледайте и си направете извод какво изкарват. Поне две години заплатата Ви ще е по-малка от тази на един таксиджия. В следващите две години ще изкарвате колкото един циганин-майстор, плочкаджия. По-нататък вече зависи от самия Вас, но колкото и да изкарвате - слънце рядко ще виждате.
Работя юридическа работа от две години. Преди 6 месеца ми се наложи да започна да работя втора работа. Започнах да правя сайтове в свободното си време. В момента имам един куп сайтове и от тях без да правя нищо изкарвам колкото от юридическата си професия, на която работя по 9 часа на ден и в която съм вложил над 8 години труд. Ако започна да правя уеб страници за адвокати, нотариуси, ЧСИ-та и малки фирми, в следващите 2-3 години ще изкарвам 4-5 пъти повече отколкото като адвокат - пари, които мога да инвестирам. Работата ще ми бъде лесна, приятна и няма да нося отговорности за сума ти пари. Няма да ме преследват безброй срокове, които ако пропусна някой ще се чуди дали да налапа дулото. Няма да кисна на опашка в Агенцията по вписвания или в Търговския регистър. Ще имам време за приятелката си и да си изпера стелките на колата. Ще имам пари за зъболекар, ще са ми платени осигуровките, ще се движа повече и най-важното - ще спра успокоителните.
http://www.lawsbg.com
-
Trapped - Потребител
Тъжно... но е истина.
Колега, с най- добри намерения- един съвет!
Взимайте отпуск, или каквото там е възможно,/ знам да сте млад човек/, приятелката и нейде, където няма телефони, мобилни, нет, преносими...
Ужасно помагат дори само три дни. Не са много, но и клиентелата няма да потъне без вас- и това от опит.
Колега, с най- добри намерения- един съвет!
Взимайте отпуск, или каквото там е възможно,/ знам да сте млад човек/, приятелката и нейде, където няма телефони, мобилни, нет, преносими...
Ужасно помагат дори само три дни. Не са много, но и клиентелата няма да потъне без вас- и това от опит.
- Гост.
- Старши потребител
Джапанките в сака - хайде на море...
Имаше такъв предизборен лозунг.
Впрочем, сериозно ако трябва да сме - аз си търся персонал, но на принципа - вземи оборота и не питай за парсата.
Ако някой го боли или сърби за работа (или за скатаване) да се обади - след Разпятие Исусово на мобилен телефон - (впрочем ще помисля пак), телефона е валиден до петък сутрин.
Имаше такъв предизборен лозунг.
Впрочем, сериозно ако трябва да сме - аз си търся персонал, но на принципа - вземи оборота и не питай за парсата.
Ако някой го боли или сърби за работа (или за скатаване) да се обади - след Разпятие Исусово на мобилен телефон - (впрочем ще помисля пак), телефона е валиден до петък сутрин.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Аз също съм студен колега,но в СУ.И аз съм мислил по този въпрос,но се надявам че и за нас ще се намери едно местенце на правната арена,но ще поживеем и ще видим...успех ти пожелавам.
- webtranslations
- Нов потребител
65 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|