начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Новоизлюпените юристи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Новоизлюпените юристи

Мнениеот AcTivE » 08 Окт 2008, 00:20

В момента съм първи курс право в НБУ. Имам претенции да работя правната професия след като завърша магистърското си образование и премина държавния изпит. Искам да попитам как стои въпросът с намирането на работа, стажовете, заплащането и изграждането на кариера. Знам, че след 5 години нещата може би ще са до някаква степен различни, но желая съвет от някой минал по този път. Извинете, че бях лаконичен в молбата си, уверен съм, че успяхте да я разтълкувате. Моля темата да не се превръща в университетски спорове и адвокат николов да се въздаржи да се разпише и в тази тема. :lol:

П.С. Ако случайно е имало подобна тема, моля да ме упътите с връзка към нея и ако ръководството на форума реши, че темата се повтаря има моето съгласие за нейното изтриване.
AcTivE
Младши потребител

Re: Новоизлюпените юристи

Мнениеот donna » 08 Окт 2008, 00:30

Подобни теми е имало много , но това е без значение ,от значение е само това ,че човек когато иска нещо го постига .Успех :D
donna
Старши потребител

Мнениеот monstera » 08 Окт 2008, 08:38

....Лошото е че се мислите за нещо много вазно и ,че хората имат нужда от Вас ама Вашто време отдавна отмина и сте на никому ненужни.*** .Всяка година от институтите бълват юристи-артисти и си мислят , че са хванали "господ за шлифера" ... .
monstera
Младши потребител

Мнениеот system » 08 Окт 2008, 08:51

Уважаеми AcTivE, засега наблегнете на уроците. Прав сте, че докато завършите, много неща могат да се променят. Тогава ще преценявате своите възможности за започване на работа и за кариера.
Няколко съвета във връзка с учението: 1. задължително научете поне един западен език, ако вече не сте го усвоили (желателно е да са два западни); 2. като се съсредоточите на тясно специализираните предмети, не пренебрегвайте общотеоретичните, а също и "съпътстващите" правото дисциплини - психология, философия, логика, реторика (ако изучавате такъв предмет); 3. повече време в библиотеката ще Ви е само от полза.
Успех и от мен.
system
Активен потребител

Мнениеот monstera » 08 Окт 2008, 09:07

:lol: :lol: :lol: :lol: ами ..ДА 2 западни езика и стани направо екскурзоводка и там далаверата не е малка, а и тая психология да не е като ходенето на аутопсий и за нея още 6 г. пък и от нея повече пари ще изкараш , тя в момента е хит ...
monstera
Младши потребител

Мнениеот punisher » 08 Окт 2008, 09:28

а и тая психология да не е като ходенето на аутопсий и за нея още 6 г. пък и от нея повече пари ще изкараш , тя в момента е хит ...

Да ти кажа monstera и психология завърших след правото и ми е само от полза,обаче тя не е за всеки.Нямам намерение само с психология да се занимавам,но не се изкарват повече пари и като че ли правото е повече хит от психологията.Само че от нея можеш да "поизпаткаш",защото в един момент започваш да изследваш вътрешното несъзнавано и обективирането му във външно изразеното ,както и мотива дори тогава,когато чистиш.А пък ,когато това е съчетано и с адвокатски сюрпризи от клиенти,става направо супер изперкване.
punisher
Потребител

Мнениеот monstera » 08 Окт 2008, 09:38

твое си мнение... 92г. беше икономика - хит, после беше правото , а сега психологията
monstera
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 08 Окт 2008, 10:44

monstera,
Смяташ ли че знаенето на два западни езика пречи?
Винаги съм смятал че единственото образование което никога не е излишно са езиците.
SashkoS
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 08 Окт 2008, 12:14

Човек трябва да разчита основно на себе си и на своите собствени възможности; да вярва и уважава своята личност; да се обича; общувайки с другите хора /а то е задължително в юридическата професия/, трябва да се вслушва абсолютно винаги основно във вътрешния си глас.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Melly » 08 Окт 2008, 14:54

Вие нямяте ли си работа, Monstera?
Оставам с убеждението, че сте житейски незрял, а и с не дотам блестящи знания, формиращи културата на даден индивид.

Нямаме допирни точки, за да коментирам мненията Ви.

........

Към AcTivE:

Пожелавам Ви да се влюбите в правото!
Попивайте всичко, осмисляйте го през собствената призма, научете се да обосновавате мненията си и ще успеете.
Но, ГАРАНЦИЯТА ЗА УСПЕПА е ТРУД и ПОСТОЯНСТВО :wink:

Смело напред!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот genius75 » 08 Окт 2008, 16:06

Абе, професията ни не е само цветя и рози.
Има доста ядове, да не кажа че основно са ядовете.
Понякога дори "забравят" да ти платят.
Но това за езиците е актуално винаги, щото има
вече много чужди компании, които търсят юристи с език.
Пък и в Европейските структури (скоро мина конкурса) също
търсят юристи, знаещи поне един чужд език, освен френския.
Така, че - Дерзай! Учи!
genius75
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 08 Окт 2008, 22:21

monstera написа: а и тая психология да не е като ходенето на аутопсий и за нея още 6 г. пък и от нея повече пари ще изкараш , тя в момента е хит ...

:shock: :shock:
Какво й е "хитовото" на психологията? 99% от практикуващите психология са HR без големи възможности за растеж или работят в разни детски градини за мизерни пари. A HR, както всички знаем, може да стане всеки с почти всякаква диплома -икономисти, стопанско управление...дори и филология и социология :shock:
За разлика от юристите много голям е процентът на дипломираните психолози, които не работят по специалността си (аз например :wink: )
Какво се изказвате неподготвен и Вие пък :?
punisher - това за мотивите и обективирането е временно - малко като болестта на адв. Николов :wink: Рано или късно човек се научава да балансира между субективното и обективното...ако ли пък не успее - причината не е в психологията като наука :wink:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот IvoZdravkov » 08 Окт 2008, 22:37

Ако се върнем на въпроса за реализацията и бъдещето...Който, каквото и да каже сега, надали ще е приложимо и меродавно след 5-7 години.Така че засега съветвам step by step...
IvoZdravkov
Младши потребител

Мнениеот invisible_ » 09 Окт 2008, 08:27

Здравей ACTIVE, не искам да те разочаровам, но положението на юристите в България въобще не е цветущо. Аз съм завършила БСУ, сега ми предстои практико-теоритичен изпит. Работя в агенция за недвижими имоти и взимам 400 лв.- това е голям смях. Всяка сутрин се ровя в jobs.bg и търся нещо подходящо или поне да е по-високо заплащането, но уви явно все избирам неподходящи обяви. Наскоро кандидатствах за районен мениджър на една небанкова финансова институция и там ми казаха, че съм била твърде малка- само на 25 год. Нямала съм да се справя. И така вече осъзнах, че явно съм с големи очаквания. А ко до Нова година не си намеря подходяща работа- такава, която да ми харесва да я работя може би ще замина в чужбина. Това е от мен.
invisible_
Младши потребител

Мнениеот laridii » 09 Окт 2008, 13:54

Ей, невидимата, недей да убиваш ентусиазма на първокурсника, заради твоите неудачи. Работа има много, ако ти се работи и разбира се, ако те бива "на сухо" няма да останеш. Колкото до заплащането, то расте порпорционално с придобития опит, просто упорство му е майката. Пък и като не си положила теоритико-практически какво точно искаш, те тия дето дават заплатите в хиляди, за съжеление не ни чакат на входа на университета.
Завършил право с добър английски и добра компютърна грамотност, дори и в малките градчета ще намери работа.
Истина е обаче, че и тази работа не е за всеки, макар много хора водени от някакви имагинерни големи пари да се насочват именно към правото, макар да им върви математиката. Но пък с юридическо образование човек може да се насочи към толкова други сфери: банки, човешки ресурси, търговия, администрация, дипломация :D, така че дерзай!
laridii
Потребител

Мнениеот AcTivE » 16 Апр 2009, 14:50

Благодарен съм за съветите на всички! Искам единст[*]вено да попитам действително ли е твърдението, че заради това, че не уча в СУ, а в НБУ ще бъда разглеждан като "второ" качество студент, ще имам проблем с намирането на стаж и няма да бъда допускан до определени конкурси? В кой курс е най-удачно да се започне стаж, къде и като какво? Благодаря предварително за отговорите.

П.С. Сега видях новопубликуваната тема на колежката, може би там трябваше да задам въпроса си :oops:
AcTivE
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 16 Апр 2009, 16:31

Колега, ако бях на Ваше място и се върна във времето когато бях 1 курс, бих зарязал правото, университета и бих си намерил нормален занаят.

Юридическата работа е малко гнусна и неблагодарна. По цял ден киснеш на компютъра, дебелееш, късаш си нервите. В другия случай киснеш на опашки и се разправяш с изнервени деловодителки, които стават още по-изнервени ако се налага да ти обяснят нещо - на теб, юристЪТ да ти обяснят нещо те - нещо от тяхното сиво ежедневие, за което ти не си учил в университета.

Българинът няма елементарна правна култура и отказва да ползва юридически услуги. Предпочита да се изръси на автотенекеджията, плочкаджията, водопроводчика, козметичката или който и да е друг калъф, но отказва услугите на юристите-всезнайковци, докато не му опре ножа до кокала, но тогава вече е късно за него, а на теб не ти остава нищо друго, освен да му вземеш и ти парите за това, че е тъп. Многото пари, които имат адвокатите ги забравете - тези адвокати не са много. Идете в съда, разгледайте и си направете извод какво изкарват. Поне две години заплатата Ви ще е по-малка от тази на един таксиджия. В следващите две години ще изкарвате колкото един циганин-майстор, плочкаджия. По-нататък вече зависи от самия Вас, но колкото и да изкарвате - слънце рядко ще виждате.

Работя юридическа работа от две години. Преди 6 месеца ми се наложи да започна да работя втора работа. Започнах да правя сайтове в свободното си време. В момента имам един куп сайтове и от тях без да правя нищо изкарвам колкото от юридическата си професия, на която работя по 9 часа на ден и в която съм вложил над 8 години труд. Ако започна да правя уеб страници за адвокати, нотариуси, ЧСИ-та и малки фирми, в следващите 2-3 години ще изкарвам 4-5 пъти повече отколкото като адвокат - пари, които мога да инвестирам. Работата ще ми бъде лесна, приятна и няма да нося отговорности за сума ти пари. Няма да ме преследват безброй срокове, които ако пропусна някой ще се чуди дали да налапа дулото. Няма да кисна на опашка в Агенцията по вписвания или в Търговския регистър. Ще имам време за приятелката си и да си изпера стелките на колата. Ще имам пари за зъболекар, ще са ми платени осигуровките, ще се движа повече и най-важното - ще спра успокоителните.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Апр 2009, 18:25

:roll: Тъжно... но е истина.

Колега, с най- добри намерения- един съвет!
Взимайте отпуск, или каквото там е възможно,/ знам да сте млад човек/, приятелката и нейде, където няма телефони, мобилни, нет, преносими...
Ужасно помагат дори само три дни. Не са много, но и клиентелата няма да потъне без вас- и това от опит.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Апр 2009, 21:25

Джапанките в сака - хайде на море...

Имаше такъв предизборен лозунг.

Впрочем, сериозно ако трябва да сме - аз си търся персонал, но на принципа - вземи оборота и не питай за парсата.

Ако някой го боли или сърби за работа (или за скатаване) да се обади - след Разпятие Исусово на мобилен телефон - (впрочем ще помисля пак), телефона е валиден до петък сутрин.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот webtranslations » 10 Юни 2009, 17:21

Аз също съм студен колега,но в СУ.И аз съм мислил по този въпрос,но се надявам че и за нас ще се намери едно местенце на правната арена,но ще поживеем и ще видим...успех ти пожелавам.
webtranslations
Нов потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии