Привет на всички съфорумци,
От доста време не съм писал във форума, макар често да го посещавам и чета с удоволствие. Със съжаление установих, че някой участници към, които крепях и крепя почит и уважение са преустановили присъствие тук. Разбира се радвам се, че други към, които храня същите чувства продължават активно участие.
Относно темата, която представям, счетох, че би се „вързала” по-добре в този раздел, отколкото в някои от останалите. Та по същество:
До преди една-две години монополистите /енерго дружествата/ начисляваха суми за изминал период в явно противоречие със ЗЗП, по което има константна съдебна практика и решения на ВКС (Вярвам, че на юристите тук им е ясно това).
Обаче от есента на 2013 г. ДКЕВР прие едни правила /ПИКЕЕ/, които със силата на нормативен акт и т.н., и алабала... отвориха ръцете на монополистите!? Ще вметна, че се срещат съдебни актове, които сочат, че така съществуващите ПИКЕЕ също поставят в неравнопоставеност монополистите с клиентите, но това е друга тема.
Та, в чл.48, ал.1 от ПИКЕЕ е посочен един срок от 90 дни, който е обект на настоящия пост, за това ще цитирам (пейстна) текста на този член. „Чл. 48. (1) При липса на средство за търговско измерване, както и в случаите, когато при метрологичната проверка се установи, че средството за търговско измерване не измерва или измерва с грешка извън допустимата, операторът на съответната мрежа изчислява количеството електрическа енергия за период от датата на констатиране на неправилното/неточното измерване или неизмерване, до датата на монтажа на средството за търговско измерване или до предходната извършена проверка на средството за търговско измерване, но не по-дълъг от 90 (деветдесет) дни, както следва:...” Какво правят монополистите? Начисляват каквото начисляват, произволно и по формули извън реалната физика (закон на Ом) винаги за изминал период от 90 дни.
Ето каво мисля аз: Този срок от 90 дни е с ограничаваща функция. Тоест дори последната проверка /или/ монтаж на СТИ. да е от преди 90 дни, то тези начисления не могат да бъдат за целият такъв от датата на монтажа/проверката/ а следва да се ограничи до тези 90 дни. Друг момент, който считам за неправилен е: когато не е известна датата на възникване на неправилно измерване от СТИ. монополистите винаги „праскат” начисленията си за пълния 90-дневен период без да се обосноват и да си направят труда да установят от кога е възникнало неправилното измерване. Последното ми намирисва на „неравнопоставеност”
Ще се радвам ако поразсъждаваме по поставената от мен тема.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"90 дни" енерго-монополи
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|