- Дата и час: 28 Ное 2024, 15:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Аз съм сценарист и пиша един сценарий ...
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Аз съм сценарист и пиша един сценарий ...
Здравейте,
Аз съм сценарист и в момента пиша един сценарий, в който главният герой /протагонистът/ влиза в затвора за умишлено убийство. Той не го извършва, но неговите врагове стрелят и поставят върху оръжието фалшив отпечатък на нашия човек. Осъждат го за убийството и той прекарва няколко години в затвора.
След време иска преразглеждане на делото.
Първият ми въпрос е може ли в България да искаш преразглеждане на дело след няколко години? Или ако е минало на всички инстанции, край?
Вторият е - може ли след време да искаш преразглеждане и нов анализ на доказателствата. Идеята ми е героят да смени отпечатъците с други, прониквайки в архива на едно районно, където се пазят доказателствата от неговото дело? Или вече описани веднъж - това е?
И трето - ако доказателствата изчезнат, след години - може ли да се иска присъдата да отпадне?
Ако ми дадете и идеи от истински случаи какво може да направи моя персонаж, за да излезе "навън", ще съм ви благодарен!
Благодаря много предварително! Пиша във форума, тъй като проектът ми още няма финансиране и не мога да си позволя консултант.
Аз съм сценарист и в момента пиша един сценарий, в който главният герой /протагонистът/ влиза в затвора за умишлено убийство. Той не го извършва, но неговите врагове стрелят и поставят върху оръжието фалшив отпечатък на нашия човек. Осъждат го за убийството и той прекарва няколко години в затвора.
Първият ми въпрос е може ли в България да искаш преразглеждане на дело след няколко години? Или ако е минало на всички инстанции, край?
Вторият е - може ли след време да искаш преразглеждане и нов анализ на доказателствата. Идеята ми е героят да смени отпечатъците с други, прониквайки в архива на едно районно, където се пазят доказателствата от неговото дело? Или вече описани веднъж - това е?
И трето - ако доказателствата изчезнат, след години - може ли да се иска присъдата да отпадне?
Ако ми дадете и идеи от истински случаи какво може да направи моя персонаж, за да излезе "навън", ще съм ви благодарен!
Благодаря много предварително! Пиша във форума, тъй като проектът ми още няма финансиране и не мога да си позволя консултант.
- bogobogo
- Младши потребител
Re: За обжалване присъда убийство
Гледам, че темата се чете, а никой не пише, та реших да се престраша първа:
Успех, имаше още една подобна тема от миналата година, където се развиваше сюжет на роман, може да поровите и из нея, за да ви хрумнат още идеи.
bogobogo написа:Здравейте,
Такова нещо, да се надяваме, в нашата правова държава няма как да се случи - не може да бъде осъден за убийство само и единствено въз основа на един негов отпечатък, намерен върху оръжието. Трябва и мотив, и подкрепящи доказателства и още доста неща. Ако нашият човек много е загазил, може освен отпечатъка да има и самопризнание на вината, но пак самото самопризнание не е достатъчно за осъдителна присъда, трябват ви още доказателства.
Може, ако са възникнали нови обстоятелства, които не са били известни към момента на постановяване на присъдата. Може да се пробва и в Страсбург
Вторият е - може ли след време да искаш преразглеждане и нов анализ на доказателствата. Това ще стане при искането за ревизия на присъдата, но ще трябва да се представят и нововъзникнали или новостанали известни доказателства. Идеята ми е героят да смени отпечатъците с други, прониквайки в архива на едно районно, където се пазят доказателствата от неговото дело - не се пазят в районното, а в съда, постановил присъдата? Или вече описани веднъж - това е? [color=#FF0080]Веднъж описани, номерират се, прошнуроват се и няма излизане от папката на делото, поне не и по официален начин. [/color]
И трето - ако доказателствата изчезнат, след години - може ли да се иска присъдата да отпадне? Няма как. Не и на основание "изчезнали доказателства".
Полицейските хроники и сайтовете на съдилищата с публични случаи. Ако имате малко понятие от наказателноправна материя, ще можете да се ориентирате. Прочетете и НПК и НК за ваша информация, там пише още куп полезни неща, като например кога е задължителен защитник (може някой "гаден адвокат" да е проспал случая и клиента да е тикнат в затвора заради това).
Успех, имаше още една подобна тема от миналата година, където се развиваше сюжет на роман, може да поровите и из нея, за да ви хрумнат още идеи.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Много, много - благодаря! Запазвам си правото да попитам пак нещо, като стъпя на базата на този отговор!
- bogobogo
- Младши потребител
Разбира се, отворен съм за още идеи.
- bogobogo
- Младши потребител
borovinka написа:Полицейските хроники и сайтовете на съдилищата с публични случаи. Ако имате малко понятие от наказателноправна материя, ще можете да се ориентирате. Прочетете и НПК и НК за ваша информация, там пише още куп полезни неща, като например кога е задължителен защитник (може някой "гаден адвокат" да е проспал случая и клиента да е тикнат в затвора заради това).
Трудна работа,колега.Все едно аз да чета как се прави космически кораб ....и да си строя такъв у нас.
bogobogo написа:Пиша във форума, тъй като проектът ми още няма финансиране и не мога да си позволя консултант.
Това е истината.Иначе няма шансове да има разум в нещата.
Дори да вземеш "Под прикритие"-доста смях и там от правна страна,в най-общ план.
Освен неподходящия актьор за главен герой,който ..дори изказът му е като на ученичка...и с тия наизустени фрази.....онзи още се недоизказaл и нашия-хоп! -отговор.... никакъв артистизъм...
И как го разпитаха тоя "агент"...дето уж никой никъде не знаеше за него... явно не е бил агент под прикритие по смисъла на НПК-т.е "продукт на СРС"....
Смях в залата.И там са ги консултирали юристи..Боже Божеееееее,мъка голяма, Боже!
А в единия от епизодите съдията чете присъдите...10 години "ЗАТВОР",20 години "ЗАТВОР",30 Г. ЗАТВОР
Къв затвор,бе,приятел? А затворническо общежитие няма ли???
Единствено чистия екшън бе на сносно ниво, НО... при главен герой-ученичка и "агент по НПК" ....смях не само в залата,ами и дооооста извън нея.
П.П.Това е оф-топика,за което не разбирам защо се квалифицира като такова.Явно е трудно да се анализира връзката с темата...то не че има каквато и да е лесна работа,но...
Последна промяна svettoslav на 27 Сеп 2013, 09:58, променена общо 1 път
- svettoslav
- Активен потребител
Ха ха - така е. Трябва нещата да са издържани от гледна точка на външната материя. Иначе става недостоверно и неубедително.
- bogobogo
- Младши потребител
svettoslav написа:borovinka написа:Полицейските хроники и сайтовете на съдилищата с публични случаи. Ако имате малко понятие от наказателноправна материя, ще можете да се ориентирате. Прочетете и НПК и НК за ваша информация, там пише още куп полезни неща, като например кога е задължителен защитник (може някой "гаден адвокат" да е проспал случая и клиента да е тикнат в затвора заради това).
Трудна работа,колега.Все едно аз да чета как се прави космически кораб ....и да си строя такъв у нас.bogobogo написа:Пиша във форума, тъй като проектът ми още няма финансиране и не мога да си позволя консултант.
Защо? Не виждам пречка да си купиш един наръчник за строене на космически кораби (или самолетчета) и да си сглобиш цял кораб-макетче у вас. Човекът в крайна сметка за това и пита - той не казва: "Как да се защитавам по процес за убийство сам", а иска идеи как героят в негов сценарен проект да се измъкне от подобна ситуация. Същото като строене на макети на космически кораби е - крайният резултат прилича на истински, но няма същите функции като него. А и говорим за художествена измислица, където е допустима доза фантазия Зависи от пишещия как ще измъкне героя си от затвора - може да е някое "Бягство от затвора", може да го отвлекат извънземни... във фантастиката случаи много и на практика полето на фантазията не е ограничено.
П.С. БГ-сериали не следя, крими - БГ-сериали още по-малко. Като цяло фразите в БГ сериалите ме дразнят с помпозността и прекалената си сценарност - точно това, което казваш - говорят наизуст и им личи, никакви наченки на актьорска игра няма.
А и като се говори за правна материя винаги ми е смешно, щото никога не е изкусурено както трябва (нали родният зрител трябва поне на филм да се лъже, че всичко е розово и съдът постановява едни присъди от 30 г. ЛОС за убийство, което на практика се случва веднъж на 20 г. юриспруденция в България, а и процесите на филм траят някакви си 30 минути, а в действителност могат да се проточат 10 и повече години.
На кандидат-сценаристът препоръчвам да се порови из интернет за знаковите дела в съдебната ни система - в сайтовете на съдилищата има качени решения с мотиви и то доста подробно е описано всичко - Белнейски, студентът от Варна, момичето от Варна, убито по поръчка на леля си и т.н. Като прочете и малко НК и НПК, може да му хрумнат идеи за развитие на сюжетната линия.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Re: Аз съм сценарист и пиша един сценарий ...
Здравейте пак,
Аз прочетох НПК. Доста се зарових, но естествено, както и вие ще ми кажете, то не става с прочитане на едно нещо, защото то има връзка с друго. Затова сте и вие, които сте професионалисти в тази сфера.
Имам нов въпрос. В крайна сметка имам вариант да не е минало много време в сценария от момента, в който главният герой е осъден. Интересува ме - колко време максимум може да минава между обжалванията на отделните инстанции? И кои са те в последователност?
Също така. Пазят ли се доказателствените средства по време на обжалванията или може да бъдат върнати, унищожени или присвоени, след като са заведени и е минало първото дело - на една инстанция?
Благодаря Ви предварително! Като напиша серията, ще Ви го разкажа накратко, за да кажете как Ви се струва.
Аз прочетох НПК. Доста се зарових, но естествено, както и вие ще ми кажете, то не става с прочитане на едно нещо, защото то има връзка с друго. Затова сте и вие, които сте професионалисти в тази сфера.
Имам нов въпрос. В крайна сметка имам вариант да не е минало много време в сценария от момента, в който главният герой е осъден. Интересува ме - колко време максимум може да минава между обжалванията на отделните инстанции? И кои са те в последователност?
Също така. Пазят ли се доказателствените средства по време на обжалванията или може да бъдат върнати, унищожени или присвоени, след като са заведени и е минало първото дело - на една инстанция?
Благодаря Ви предварително! Като напиша серията, ще Ви го разкажа накратко, за да кажете как Ви се струва.
- bogobogo
- Младши потребител
И още две неща, дано не ставам много досаден:
1. Може ли да се изисква втора експертиза на доказателствените средства. Например отново да се снеме отпечатък от оръжие и да се направи второ сравнение?
2. И един въпрос, който обаче е свързан с криминологията7 Колко време един отпечатък може да остане върху определена повърхност - в случая оръжие - ловна карабина?
1. Може ли да се изисква втора експертиза на доказателствените средства. Например отново да се снеме отпечатък от оръжие и да се направи второ сравнение?
2. И един въпрос, който обаче е свързан с криминологията7 Колко време един отпечатък може да остане върху определена повърхност - в случая оръжие - ловна карабина?
- bogobogo
- Младши потребител
Относно доказателствата и доказателствените средства (има разлика) ето нещо което дадох като инфо на един друг форумец (отн. веществените доказателства - гилзи, амуници и тн. което вероятно би Ви свършило работа): В деловодството на съответния съд се води книга за веществените доказателства на електронен и на хартиен носител. В тази книга се съдържа информация за съхраняването на веществените доказателства по наказателни дела и тяхното движение. Веществените доказателства се описват подробно в книгата, като се означават видът, марката, фабричният номер, броят, метражът, теглото и степента на износеност, когато това е от значение.Веществените доказателства, с изключение на парите и другите ценности, се съхраняват от деловодството в специални помещения или обезопасени шкафове и не могат да се ползват за цели извън процеса. Взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите остават за съхранение в съответната полицейска служба, в която са били предадени по време на досъдебното производство. Когато делото се предава от един орган на друг, веществените доказателства се предават заедно с него. Веществените доказателства се проверяват всяка година от комисия, назначена със заповед на административния ръководител. Комисията проверява налице ли са всички веществени доказателства, правилно ли се съхраняват и има ли доказателства, по отношение на които не е направено разпореждане на съда или разпореждането не е изпълнено. Комисията изготвя протокол за проверката, който се съхранява в служба „Съдебно деловодство“ като приложение към книгата за веществени доказателства. Веществените доказателства, за които е разпоредено връщане на собственика или предоставяне на друга институция, се предават с протокол.
Относно инстанциите - Първа, Въззив и Касация (у нас производството е триинстанционно). Съдилищата които (ама май не сте си прочел НПК съвсем добре а?) в чл. 35 се казва кому съд кои дела са подсъдни. На кратко Районен съд разглежда като първа инстанция всички дела които не са подсъдни на Окръжен съд. А на Окръжен съд като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления по чл. 95 - 110, 115, 116, 118, 119, 123, 124, чл. 131, ал. 2, т. 1 и 2, чл. 142, чл. 149, ал. 5, чл. 152, ал. 4, чл. 196а, 199,203,чл. 206, ал. 4, чл. 212, ал. 5, чл. 213а, ал. 3 и 4, чл. 214, ал. 2, чл. 219, 224, 225б, 225в, 242, 243 – 246, 248 - 250, 252 - 260, 277а - 278д, 282 - 283б, 287а, 301 - 307а, 319а - 319е, чл. 330, ал. 2 и 3, чл. 333, 334, 340 - 342, чл. 343, ал. 1, буква "в", ал. 3, буква "б" и ал. 4, чл. 349, ал. 2 и 3, чл. 350, ал. 2, чл. 354а, ал. 1 и 2, чл. 354б, чл. 356е - 356и, чл. 357 - 360 и чл. 407 - 419а от Наказателния кодекс, освен подсъдните на специализирания наказателен съд по чл. 411а. Вижте вашето престъпление на кое съотвества но да кажем че по интересните престъпления са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция. Наказателните дела, решени от районния съд, се разглеждат от окръжния съд като въззивна инстанция, а решените от окръжния съд като първа инстанция - от апелативния съд като въззивна инстанция. Последна инстанция се (касационна) се явява ВКС. Хубаво е да погледнете какви са правомощията на отделните инстанции да не стане някой фал
Относно сроковете - Ей тука е забавно - според чл. 6 на ЕКЗПЧ всички дела трябва да се решават в "разумен" срок Колко е тоя срок - смее ли човек да пита, а и да пита има ли кой да му каже :Р Потърсете решения на съда в страсбург в които държавата ни е осъдена за нерешаване в разумен срок и ще извлечете някаква представа но иначе - тва болни адвокати, тва свидетели на сейшелите, тва експертизи, тва какво ли не - относително понятие е това нещо разумен срок. Иначе : Жалбата и протестът срещу присъдата се подават в петнадесетдневен срок от обявяването на присъдата. Ако има грешки се връща на страната, която я е подала и се дава 7-дневен срок за отстраняване на грешките .. и тн и тн ..
Относно инстанциите - Първа, Въззив и Касация (у нас производството е триинстанционно). Съдилищата които (ама май не сте си прочел НПК съвсем добре а?) в чл. 35 се казва кому съд кои дела са подсъдни. На кратко Районен съд разглежда като първа инстанция всички дела които не са подсъдни на Окръжен съд. А на Окръжен съд като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления по чл. 95 - 110, 115, 116, 118, 119, 123, 124, чл. 131, ал. 2, т. 1 и 2, чл. 142, чл. 149, ал. 5, чл. 152, ал. 4, чл. 196а, 199,203,чл. 206, ал. 4, чл. 212, ал. 5, чл. 213а, ал. 3 и 4, чл. 214, ал. 2, чл. 219, 224, 225б, 225в, 242, 243 – 246, 248 - 250, 252 - 260, 277а - 278д, 282 - 283б, 287а, 301 - 307а, 319а - 319е, чл. 330, ал. 2 и 3, чл. 333, 334, 340 - 342, чл. 343, ал. 1, буква "в", ал. 3, буква "б" и ал. 4, чл. 349, ал. 2 и 3, чл. 350, ал. 2, чл. 354а, ал. 1 и 2, чл. 354б, чл. 356е - 356и, чл. 357 - 360 и чл. 407 - 419а от Наказателния кодекс, освен подсъдните на специализирания наказателен съд по чл. 411а. Вижте вашето престъпление на кое съотвества но да кажем че по интересните престъпления са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция. Наказателните дела, решени от районния съд, се разглеждат от окръжния съд като въззивна инстанция, а решените от окръжния съд като първа инстанция - от апелативния съд като въззивна инстанция. Последна инстанция се (касационна) се явява ВКС. Хубаво е да погледнете какви са правомощията на отделните инстанции да не стане някой фал
Относно сроковете - Ей тука е забавно - според чл. 6 на ЕКЗПЧ всички дела трябва да се решават в "разумен" срок Колко е тоя срок - смее ли човек да пита, а и да пита има ли кой да му каже :Р Потърсете решения на съда в страсбург в които държавата ни е осъдена за нерешаване в разумен срок и ще извлечете някаква представа но иначе - тва болни адвокати, тва свидетели на сейшелите, тва експертизи, тва какво ли не - относително понятие е това нещо разумен срок. Иначе : Жалбата и протестът срещу присъдата се подават в петнадесетдневен срок от обявяването на присъдата. Ако има грешки се връща на страната, която я е подала и се дава 7-дневен срок за отстраняване на грешките .. и тн и тн ..
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
За криминалистиката че е интересно - Това върху което сте избрал да има отпечатъци е кофти понеже металът не попива потомасния секрет "наслоен" върху пръстите ни и съответно отпечатъците които оставяме върху такава повърхност може да не останат за дълго там. Предполагам doc може да ви помогне повече но ето няколко начина за снемане (има го в един сайт това), а нямам учебника на проф. Беленски пред себе си или едни по стари на академията където е обяснено доста добре така че тр. да се задоволите с това: За проявяване на отпечатъци се използват физически и химически методи и средства, според цвета на следовъзприемащата повърхност и давността на следите.Проявяването с прахове е най-разпространения метод. Трябва да има контраст между повърхността върху която е отпечатъка и праха, които се използва (бял, черен, цветен, флуоресциращ). Праховете, които се използват са – алуминиев прах, флуоресцентни прахове, магнитни прахове, бронз, манганов или цинков окис, графит, трижелезен четириокис и др.
За опушване се използват – камфорови кристали, които при горене дават фини сажди, колофон, полистирол и др. Опушването се прилага за стари следи (от преди 15-20 дни), върху метални, стъклени или порцеланови предмети. При опушването се разгражда пото-мастното вещество. С йодни пари се проявяват следи върху хартия, дърво, пластмаси, метал, като при този метод се проявяват латентни следи. Парите се абсорбират и химически реагират с пото-мастния секрет, от което се получава жълтеникаво изображение.
Химически методи се прилагат когато потомастното вещество е абсорбирано от обекта, върху който е следата – хартия, текстил и др. Използват се : 1.) разтвор на сребърен нитрат – материала се потапя в него и след това се поставя между два чисти листа хартия. После образеца се облъчва с кварцова лампа и следите се фотографират (за хартия, дърво и др.); 2.) нинхидрин на прах, разтворен в алкохол. Разтвора се нанася върху обекта или той се потапя в него (за порести материали – хартия, текстил). Нинхидрина взаимодейства с аминокиселините и се получава оцветяване. Метода е приложим за много стари отпечатъци (10 години); 3.) разтвор на алоксан – действа аналогично на нинхидрина. При осветяване с УВ лъчи се получава малиново-червена луминисценция. Проявяването при тези методи става бавно – за 24 до 48 часа.
- най-съвременен метод е с радиоактивни изотопи. С цел да не се повреди носителя, проявените следи се фотографират (за последното не пише точно какъв е методът)
За опушване се използват – камфорови кристали, които при горене дават фини сажди, колофон, полистирол и др. Опушването се прилага за стари следи (от преди 15-20 дни), върху метални, стъклени или порцеланови предмети. При опушването се разгражда пото-мастното вещество. С йодни пари се проявяват следи върху хартия, дърво, пластмаси, метал, като при този метод се проявяват латентни следи. Парите се абсорбират и химически реагират с пото-мастния секрет, от което се получава жълтеникаво изображение.
Химически методи се прилагат когато потомастното вещество е абсорбирано от обекта, върху който е следата – хартия, текстил и др. Използват се : 1.) разтвор на сребърен нитрат – материала се потапя в него и след това се поставя между два чисти листа хартия. После образеца се облъчва с кварцова лампа и следите се фотографират (за хартия, дърво и др.); 2.) нинхидрин на прах, разтворен в алкохол. Разтвора се нанася върху обекта или той се потапя в него (за порести материали – хартия, текстил). Нинхидрина взаимодейства с аминокиселините и се получава оцветяване. Метода е приложим за много стари отпечатъци (10 години); 3.) разтвор на алоксан – действа аналогично на нинхидрина. При осветяване с УВ лъчи се получава малиново-червена луминисценция. Проявяването при тези методи става бавно – за 24 до 48 часа.
- най-съвременен метод е с радиоактивни изотопи. С цел да не се повреди носителя, проявените следи се фотографират (за последното не пише точно какъв е методът)
- bludniq_sin
- Потребител
Много, много благодаря! Помогнахте ми много! Единствено не ми стана ясно колко време може да остане отпечатъкът върху метал, но както сте написали, няма да е дълго - защото няма как да поеме течността. Тоест - няма да може да оцелее например няколко месеца?
- bogobogo
- Младши потребител
Няколко ме сеца ми се виждат доста за пръстов отпечатък върху метал. Не знаем сюжета, но може покрай оръжието някъде да си измислите и нещо което има попивателна способност и там да се запази отпечатъка (тук дори ако е много наложително може да има художествена измислица ако няма начин). Сетих се нещо което навремето ми направи впечатление и се шегувахме с колежките - оказало се е че жените, когато са в цикъл оставят по нетрайни, и "по-слаби" пръстови отпечатъци (не ме питайте защо). Ако има как да го вмъкнете може да е интересен момент в книгата (филма). И ако ви помогнем може някъде в резюмето или не знам къде точно да споменете една добра дума за анонимните си консултанти
- bludniq_sin
- Потребител
borovinka написа:bogobogo написа:Първият ми въпрос е може ли в България да искаш преразглеждане на дело след няколко години? Или ако е минало на всички инстанции, край?
Може, ако са възникнали нови обстоятелства, които не са били известни към момента на постановяване на присъдата. Може да се пробва и в Страсбург
Насочете се към това,
ако смятате да се придържате към сценария.
errare humanum est
-
nikolov__ - Младши потребител
Ако проектът се реализира, специално ще попитам за имената Ви и поне ще изпишем благодарности. Както и към форума! Това с женските отпечатъци е много интересно.
- bogobogo
- Младши потребител
Почти съм готов.
Излезе ми последно нещо:
Може ли моят човек - осъденият - да иска обиск на друго лице, за което смята, че го е наредило в престъплението? Да речем представя нелегални снимки на това, че той разполага с отпечатъка му? Или пък разказва, че преди време си го е дал. Така може ли да получи искането за претърсване на друго лице? Или при какви обстоятелства може да се случи?
Излезе ми последно нещо:
Може ли моят човек - осъденият - да иска обиск на друго лице, за което смята, че го е наредило в престъплението? Да речем представя нелегални снимки на това, че той разполага с отпечатъка му? Или пък разказва, че преди време си го е дал. Така може ли да получи искането за претърсване на друго лице? Или при какви обстоятелства може да се случи?
- bogobogo
- Младши потребител
Чл. 161. (1) В досъдебното производство претърсване и изземване се извършват с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд или от първоинстанционния съд, в района на който се извършва действието, по искане на прокурора.
(2) В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешението по ал. 1, като протоколът за извършеното действие по разследването се представя от наблюдаващия прокурор за одобряване от съдията незабавно, но не по-късно от 24 часа.
(3) В съдебното производство претърсване и изземване се извършват по решение на съда, който разглежда делото.
Важно е да разберем като казвате осъдения - нали имате предвид преди присъдата да е влязла в законна сила - така че до тогава имаме подсъдим. Т.ест преди да са минали трите съдебни инстанции (презюмираме че той не би изпуснал и не би бездействал в сроковете за обжалване на присъда) лицето е подсъдим. Осъден става, когато осъдителна присъда влезе в законна сила (това също е хубаво да си го отбележите за да сте коректен с терминологията)
Чл. 160. (1) Когато има достатъчно основание да се предполага, че в някое помещение или лице се намират предмети, книжа или компютърни информационни системи, съдържащи информационни данни, които могат да имат значение за делото, се извършва претърсване за откриването и изземването им.
Полицейските подозрения и догадки не са достатъчни – достатъчното основание за предположение трябва да е базирано на факти, които биха могли да накарат разумен човек да повярва, че полицията ще намери доказателства за престъпление.Органите, които ще извършат претърсването и изземването трябва да са предварително наясно какви предмети, документи или компютърни системи, съдържащи данни търсят. Разследващите органи са ограничени да извършат претърсване само в местата, за които имат разрешение и ако искането им търсените от тях данни или документи им бъдат посочени доброволно, бъде изпълнено, те нямат право да извършват допълнителни действия по претърсване и ако извършат такива протоколите от това действие ще бъдат невалидни и няма да могат да бъдат годно доказателствено средство в съда.
Вижте в НПК чл. 160 и следващите относно това как точно се провежда това мероприятие. Подсъдимия може да поиска да поговори с прокурора и да го светне за това къде какво има
(2) В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешението по ал. 1, като протоколът за извършеното действие по разследването се представя от наблюдаващия прокурор за одобряване от съдията незабавно, но не по-късно от 24 часа.
(3) В съдебното производство претърсване и изземване се извършват по решение на съда, който разглежда делото.
Важно е да разберем като казвате осъдения - нали имате предвид преди присъдата да е влязла в законна сила - така че до тогава имаме подсъдим. Т.ест преди да са минали трите съдебни инстанции (презюмираме че той не би изпуснал и не би бездействал в сроковете за обжалване на присъда) лицето е подсъдим. Осъден става, когато осъдителна присъда влезе в законна сила (това също е хубаво да си го отбележите за да сте коректен с терминологията)
Чл. 160. (1) Когато има достатъчно основание да се предполага, че в някое помещение или лице се намират предмети, книжа или компютърни информационни системи, съдържащи информационни данни, които могат да имат значение за делото, се извършва претърсване за откриването и изземването им.
Полицейските подозрения и догадки не са достатъчни – достатъчното основание за предположение трябва да е базирано на факти, които биха могли да накарат разумен човек да повярва, че полицията ще намери доказателства за престъпление.Органите, които ще извършат претърсването и изземването трябва да са предварително наясно какви предмети, документи или компютърни системи, съдържащи данни търсят. Разследващите органи са ограничени да извършат претърсване само в местата, за които имат разрешение и ако искането им търсените от тях данни или документи им бъдат посочени доброволно, бъде изпълнено, те нямат право да извършват допълнителни действия по претърсване и ако извършат такива протоколите от това действие ще бъдат невалидни и няма да могат да бъдат годно доказателствено средство в съда.
Вижте в НПК чл. 160 и следващите относно това как точно се провежда това мероприятие. Подсъдимия може да поиска да поговори с прокурора и да го светне за това къде какво има
- bludniq_sin
- Потребител
Много благодаря отново! Идеално!
Приемам забележката, че наричам протагониста осъден! Да, реално не е още, а и накрая не е такъв!
Отново благодарности!
Приемам забележката, че наричам протагониста осъден! Да, реално не е още, а и накрая не е такъв!
Отново благодарности!
bludniq_sin написа:Чл. 161. (1) В досъдебното производство претърсване и изземване се извършват с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд или от първоинстанционния съд, в района на който се извършва действието, по искане на прокурора.
- bogobogo
- Младши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|