начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имам ли право да не предоставя лична карта

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам ли право да не предоставя лична карта

Мнениеот blizare » 06 Фев 2013, 00:41

имам ли право да НЕ предоставя личната си карта при поискване от полицай ако не съм извършил престъпление.
Пример вървя си спира ме полицай и ми иска лична карта. Мога ли да откажа ?
blizare
Нов потребител

Re: Имам ли право да не предоставя лична карта

Мнениеот kalahan2008 » 06 Фев 2013, 01:13

Закон за МВР:
Чл. 61. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:
1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;
2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;
3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;
4. на контролен пункт, организиран от полицията;
5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон.
(2) Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.

Закон за българските лични документи:
Чл. 6. Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Фев 2013, 13:40

Можете но ще бъдете санкционирам за това.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Фев 2013, 15:34

Не виждам причина да не предоставите документ за самоличност.
Но ако искате да тествате търпението на полицаите, можете да разтегнете проверката доста ... :)
Примерно:
1. Искайте доказателство, че полицая е "компетентно длъжностно лице". Това че е в униформа съвсем не е достатъчно.
2. Заинтересувайте се по коя точно алинея от чл. 61 ви се проверяват документите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот blizare » 07 Фев 2013, 15:56

В англия, америка, Мога да не предоставя лична карта АКО не съм извършил престъпление. За каквато и да било проверка.
blizare
Нов потребител

Мнениеот m_angelov » 07 Фев 2013, 16:24

Това дали сме извършили престъпление или не го определя друг. Субективно погледнато не всеки би се счел за виновен за определено деяние макар и да го е извършил. Така, че по добре да си изпълним гражданското задължение и да представяме документ за самоличност при необходимост. А при условие, че полицаите злоупотребяват с това си право можете да ги поразиграте по начина които излага TheOldMan
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 07 Фев 2013, 21:07

,
Последна промяна doc03 на 07 Фев 2013, 21:36, променена общо 1 път
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот probcho » 07 Фев 2013, 21:13

TheOldMan написа:Не виждам причина да не предоставите документ за самоличност.
Но ако искате да тествате търпението на полицаите, можете да разтегнете проверката доста ... :)
Примерно:
1. Искайте доказателство, че полицая е "компетентно длъжностно лице". Това че е в униформа съвсем не е достатъчно.
2. Заинтересувайте се по коя точно алинея от чл. 61 ви се проверяват документите.

Счита ли се за "предоставяне на документа за самоличност", ако го държа в ръката си, без да го предавам в ръцете на проверяващият?
probcho
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 07 Фев 2013, 21:27

Съгласно буквата на закона документа не е ваш, а на държавата. Нямате право да го продавате, да го подарявате, да го унищожавате... щото не е ваш. Та в тоя ред на мисли ако представител на държавата си "поиска своето", нямате причина да му откажете предаването.
Братушките ползват едно устройство, което ще ми е много интересно да видя как ще подействса на тукашните полицаи. Става въпрос за това:
Изображение
Погледнато буквално... предали сте документите в ръцете на полицая, но фактически той не може да ги отнесе нанякъде... не може и да ги задържи, без да задържи и вас :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Общи дискусии