- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заем, липса на договор.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Заем, липса на договор.
Преди 2год. ФЛ ми превежда по банков път солидна сума пари.Нямаме никакви писмени уговорки относно целта на превода.Сега той твърди, че сумата е заем и претендира да ги върна.Сумата получена от мен е от кредит на негово име, който мога да докажа, че изплащам до момента.Кредита е обезпечен с имот на моите родители.Въпросът е: има ли шанс той да докаже, че тази сума е дължима от мен към него?
- alemgr
- Нов потребител
Re: Заем, липса на договор.
alemgr написа:..... има ли шанс той да докаже, че тази сума е дължима от мен към него?
Според зависи как ще се сложат фактите, и по-важно какво ще се докаже по делото, но има голям шанс да докаже именно неформален договор за заем.
Свържете се с адвокат, защото тук дребните камъчета обръщат и най-солидната кола ( не всеки превод на средства крие облигационно отношение по чл. 240 и сл. ЗЗД).
- Гост.
- Старши потребител
alemgr написа:Сумата получена от мен е от кредит на негово име, който мога да докажа, че изплащам до момента.
Ако можете да го докажете, тогава няма от какво да се притеснявате, но при всички положения без адвокат няма да се справите ...
П.П.: Този човек или нещо не разбира, че да тръгне да прави такива неща /при положение, че кредита го плащате Вие и можете да го докажете/, или просто знае, че няма да можете да докажете, че сте изплащали кредита ... Да си мислите, че можете да докажете този факт и действително да успеете да го докажете пред съда, са две съвсем различни неща обаче ... /сещам се за няколко възможни варианта, при които няма как да докажете, че сте плащали кредита, но пък има двойно повече, при които би трябвало да успеете - много зависи как точно сте изплащали чуждия кредит ... /.
Успех!
- inspectora
- Активен потребител
alemgr написа:Преди 2год. ФЛ ми превежда по банков път солидна сума пари.Нямаме никакви писмени уговорки относно целта на превода.Сега той твърди, че сумата е заем и претендира да ги върна.Сумата получена от мен е от кредит на негово име, който мога да докажа, че изплащам до момента.Кредита е обезпечен с имот на моите родители.Въпросът е: има ли шанс той да докаже, че тази сума е дължима от мен към него?
Изключена е тази възможност ако в банковото бордеро не е посочено ,че основанието за плащане е плащане по договор за заем.
-
Pause - Активен потребител
Pause написа:alemgr написа:Преди 2год. ФЛ ми превежда по банков път солидна сума пари.Нямаме никакви писмени уговорки относно целта на превода.Сега той твърди, че сумата е заем и претендира да ги върна.Сумата получена от мен е от кредит на негово име, който мога да докажа, че изплащам до момента.Кредита е обезпечен с имот на моите родители.Въпросът е: има ли шанс той да докаже, че тази сума е дължима от мен към него?
Изключена е тази възможност ако в банковото бордеро не е посочено ,че основанието за плащане е плащане по договор за заем.
Pause, за неоснователно обогатяване да си чувал някога?
- inspectora
- Активен потребител
inspectora пределно ми е ясно,точно кратко и ясно на питането.
-
Искрено благодаря за отговорите.Естествено, че без адвокат няма да се справя и търся.Направих справка в банката за внасяните суми и там ми отговориха, че се пазят всички вносни бележки, където единствено фигурира моя подпис.Възможен ли е запор на мое имущество, имайки в предвид фактите или е по преценка на съдия след иск от негова страна?
- alemgr
- Нов потребител
alemgr написа:Искрено благодаря за отговорите.Естествено, че без адвокат няма да се справя и търся.Направих справка в банката за внасяните суми и там ми отговориха, че се пазят всички вносни бележки, където единствено фигурира моя подпис.Възможен ли е запор на мое имущество, имайки в предвид фактите или е по преценка на съдия след иск от негова страна?
Да ,факта на извършеното от вас плащане се доказва с бордерата и положения ви подпис.Твърденията за да се превърнат във факти от хитруващия длъжник следва да го докаже с документ удостоверяващ това.И ако нещата се закучат работата идва на кантар.Той ви осъжда да му платите вноските с лихвите,а вие с бордерата обратен иск Чл.55 ЗЗД си получавате своето.
-
Pause, не ме разбра какво питам, но както и да е ... зарежи ... не ми се обяснява - оправяйте се ...
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:Pause, не ме разбра какво питам, но както и да е ... зарежи ... не ми се обяснява - оправяйте се ...
Напротив,правната страна на института неоснователно обогатяване вероятно за това питате с оглед обстоятелствата по темата и въпроса.За останалото нямам гадателски способности.
-
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|