Аз съм ученик от МГ Варна и в петък един интересен казус събуди интереса ми.
Със съучениците ми често посещаваме намиращия се в близост супермаркет CBA. Може да се каже че през голямото междучасие се струпваме доста хора там, тъй като сме 2 гимназии.
Всичко беше наред, докато последния петък при опит за влизане в магазина пътят ни беше препречен от две момчета от персонала, с думите, че поради наредба от шефа не можем да влезем. В същото време всеки, който не беше ученик, беше пропускан без проблеми. Ясно ми беше, че дори и момчетата не знаеха или не бяха добре информирани защо трябва да го правят, но изпълняваха заповеди.
Тъй като никак не обичам да ми бъдат отнемани права заради нечии прищевки, се разрових малко из вашия сайт.
На страницата за дискриминация намерих следните извадки:
Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
Раздел III.
Защита при упражняването на други права
Чл. 37. Не се допуска отказ от предоставяне на стоки или услуги, както и предоставянето на стоки или услуги от по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия, на основата на признаците по чл. 4, ал. 1.
1. Според закон от Република България ние сме ученици.
2. Ние сме в определен възрастов диапазон.
3. Ние имаме незавършено образование.
Намерих тези 3 признака от Член 4., според които би могло да се каже, че има дискриминация.
Според Член 37. те нямат право да отказват предлагането на стока на определени лица, без уважителна причина. (например ако крадем, но дори и така да е, не може заради единични случаи да отказват правото на всички от нас)
Моля ви за съвет, прав ли съм в разсъжденията си, изпускам ли нещо?
Какво може да се предприеме по въпроса?
Благодаря Ви предварително за отделеното време.
(Ако считате че темата има по добро място сред разделите, моля преместете я.)