начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос относно държанието на верига супермаркети към клиенти

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно държанието на верига супермаркети към клиенти

Мнениеот stgram » 04 Юни 2012, 00:46

Здравейте!
Аз съм ученик от МГ Варна и в петък един интересен казус събуди интереса ми.
Със съучениците ми често посещаваме намиращия се в близост супермаркет CBA. Може да се каже че през голямото междучасие се струпваме доста хора там, тъй като сме 2 гимназии.

Всичко беше наред, докато последния петък при опит за влизане в магазина пътят ни беше препречен от две момчета от персонала, с думите, че поради наредба от шефа не можем да влезем. В същото време всеки, който не беше ученик, беше пропускан без проблеми. Ясно ми беше, че дори и момчетата не знаеха или не бяха добре информирани защо трябва да го правят, но изпълняваха заповеди.

Тъй като никак не обичам да ми бъдат отнемани права заради нечии прищевки, се разрових малко из вашия сайт.
На страницата за дискриминация намерих следните извадки:
Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Раздел III.
Защита при упражняването на други права
Чл. 37. Не се допуска отказ от предоставяне на стоки или услуги, както и предоставянето на стоки или услуги от по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия, на основата на признаците по чл. 4, ал. 1.

1. Според закон от Република България ние сме ученици.
2. Ние сме в определен възрастов диапазон.
3. Ние имаме незавършено образование.
Намерих тези 3 признака от Член 4., според които би могло да се каже, че има дискриминация.
Според Член 37. те нямат право да отказват предлагането на стока на определени лица, без уважителна причина. (например ако крадем, но дори и така да е, не може заради единични случаи да отказват правото на всички от нас)

Моля ви за съвет, прав ли съм в разсъжденията си, изпускам ли нещо?
Какво може да се предприеме по въпроса?

Благодаря Ви предварително за отделеното време.

(Ако считате че темата има по добро място сред разделите, моля преместете я.)
stgram
Нов потребител

Re: Въпрос относно държанието на верига супермаркети към кли

Мнениеот portokal » 04 Юни 2012, 14:23

Въпросът ми хареса, но не се сещам за отговор. 8)
Не знам дали някъде е уредено (защитата на потребителите? :oops: ) кой и на какви основания може да не бъде допускан в един търговски обект. Нямам и време да търся.
Ако не - от изброените признаци, по които се дискриминира, май само "лично положение" ми се вижда що-годе подходящ, и то - само защото не знам какво точно трябва да значи. ;)
Но въпросът е готин.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот stgram » 06 Юни 2012, 01:26

Благодаря за комплимента.
Ако има едно нещо от което изключително много да се дразня, то това е да ме сравняват с някои мои връстници.
Все едно, ако вие заемате длъжността адвокат, аз веднага да заключа, че вие сте мошеник и продажник.
Да, има тинейджъри които крадат, бият, мамят, но аз държа да се различавам от тях.

Не мисля че проблемът на супермаркета трябва да е и наш проблем, ако имат липсваща стока, да си гледат камерите, да викат полиция. Един да хванат, всички ще спрат, това е принципът.
Също така ние сме 2 елитни гимназии, не сме някакви хлапета хванати от гората.

Въпросът ми по конкретно беше:
1. Имат ли право да ни ограничават по този начин? (Чрез лишението от правото за предоставяне на стока, но само на определени лица по признак?

2. Какво може да се предприеме срещу въпросния супермаркет?

Днес за втори път отидох, бях грубо спрян от други 2 момчета, които ми се тръскаха и отказваха да разговарят с мен по нормален начин.
Може ли да се подаде жалба, предполагам към комисията за защита на потребителите или към комисията за дискриминация? Евентуално да се подаде сигнал към медиите, че да се разгласи историята?
Аз никак не обичам да ми бъдат потъпквани правата, и имам желание правдата да възтържествува.
Родителите на един мой съученик са адвокати, така че и това го имаме.
Моля ви най-вече за конкретен отговор, искам да бъдат взети действия.
stgram
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Юни 2012, 02:22

Нямам идея за основанието поради което препятстват влизането ви в търговския обект. Доколкото ми е известно няма и запрет от такова естество ( изключвам продажбата на цигари и алкохол, защото е неотносима към питането).
Един практичен съвет- всяко село си има поп, та в този ред влезте в сайта им http://www.cba.bg/contacts и ще се ориентирате как да депозирате мнение, препоръка или друго, вкл. данни за контакт с по-висшестоящ( кой знае, дали това ограничение не е въпрос на еднолично решение- когато не е оповестено публично, вероятността да е самоволно е голяма).
Едва след като и това не даде резултат- може да се ориентирате към КЗП, КЗД. Все ще се измисли основание.

п.п. докторе, частна, частна, ама е обществено място.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stgram » 06 Юни 2012, 10:33

Всъщност, понеже сме в България, явно и със марката CBA е станало нещо и в момента има 2 различни вериги CBA, въпросната е http://www.cbaamg.com/.
Ще се опитам да контактувам с тях, но не вярвам да има ползотворен резултат, като знам колко добра е комуникацията мениджмънт - персонал.

Това за алкохола мисля, че пак е тяхна отговорност. Все едно да сложа кашон с близалки на площада и да се карам на децата защо вземат, нали, моя отговорност е опазването на стоките. Повтарям, има поне 20 камери в този магазин, единствено пестят от пари и не наемат охранител да ги следи.

Ако има употреба на алкохол, това е интересен случай, понеже се явява "продажба" на алкохол, придружена с кражба на стока. Може би е отговорност на супермаркета да държи алкохола зад стъклени решетки, както и самите цигари са в заключени контейнери?

Дали това ще е дискриминация или просто си пазиш "къщата" ?

Все пак, това не е къща, а супермаркет с извършвана публична дейност, тоест има за основна цел да обслужва потребителите. Мисля че какъвто и проблем да има, саморазправата не е решение, тъй като си имаме орган за целта:
Полицията е държавна структура, част от изпълнителната власт, която се грижи за опазването на обществения ред, противодействие на престъпността, оказване на съдействие на гражданите, държавните органи и обществените организации при осъществяване на законните им права и интереси.
stgram
Нов потребител

Назад към Общи дискусии