Днес получих моя нотариален акт като Купувач по сделка за покупко-продажба на земя изповядана пред Нотариус Петър Абаджиев - Нови Пазар.
Поисках да получа оригиналния документ за собственост на Продавача /в случая майка ми/. Документът представлява Решение на съда за делба и касае собствеността на много други съделители. Нотариусът категорично отказа да предаде документа , защото трябвало да го съхранява в архива си в оригинал.
Аз купих целия дял собственост на майка ми, но документът е ценен с това че е общ за много съделители /някои от които все още не са продали земята си/ и аз исках да го получа защото не се знае в какви ръце ще попадне.
Има ли право Нотариусът да задържа този оригинал? Той твърди че е задължен да го съхранява и не пожела да си направи заверено копие. Собственик съм и на други имоти и винаги съм получавала документите за собственост на Продавача в оригинал, които съхранявам. Какво може да се случи и защо Нотариусът страшно много настоя да има този оригинал? Като казвам страшно много имам впредвид невероятна арогантност от което личеше че искаше да се пребори за документа на всяка цена.
Тъй като Нотариусът може да архивира както оригинал така и заверено копие на документа за собстваност на Продавач, а и няма декларация в която той да се подписва че е получил за съхранение оригинала, то каква е гаранцията че той ще го съхранява ?
Да пази Господ.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Архив на Нотариус - съхранява ли ориг. актове на Продавачи
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Архив на Нотариус - съхранява ли ориг. актове на Продава
Направо си го искайте оригинала, няма право да Ви откаже, винаги се връщат оригиналните документи, а за Нотариуса остава заверено копие.
- nk7702n
- Старши потребител
Моля посъветвайте към кого да се отнеса за да го принудят да го предаде.
Той се държа арогантно което за него си е струвало от гледна точка на постигнатия резултат.
Няма как да го взема защото това значи да се стигне до бой.
Също така той винаги може да каже че е взел копие и оригиналът го няма защото ми го е дал.
Т.е. той може да твърди това още от утре.
Прочетох това:
Чл. 80б. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) (1) Министърът на правосъдието упражнява контрол върху дейността на всеки нотариус за изпълнение на закона и устава на Нотариалната камара.
(2) Проверка на дейността по ал. 1 се назначава със заповед на министъра на правосъдието по служебен почин, по повод на сигнал или жалба на заинтересувано лице, както и по предложение на Съвета на нотариусите. Заповедта не подлежи на обжалване.
Да разбирам ли че това е начинът ?
Той се държа арогантно което за него си е струвало от гледна точка на постигнатия резултат.
Няма как да го взема защото това значи да се стигне до бой.
Също така той винаги може да каже че е взел копие и оригиналът го няма защото ми го е дал.
Т.е. той може да твърди това още от утре.
Прочетох това:
Чл. 80б. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) (1) Министърът на правосъдието упражнява контрол върху дейността на всеки нотариус за изпълнение на закона и устава на Нотариалната камара.
(2) Проверка на дейността по ал. 1 се назначава със заповед на министъра на правосъдието по служебен почин, по повод на сигнал или жалба на заинтересувано лице, както и по предложение на Съвета на нотариусите. Заповедта не подлежи на обжалване.
Да разбирам ли че това е начинът ?
- kali333
- Нов потребител
Не са Ви активирани ЛС, затова не можете да получавате отговори на своите ЛС.
Да, всъщност може да си подадете жалба и до Нотариалната камара, която образува дисциплинарно производство при констатирани нарушения на Закона или Устава на Камарата.
Да, всъщност може да си подадете жалба и до Нотариалната камара, която образува дисциплинарно производство при констатирани нарушения на Закона или Устава на Камарата.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря за Вашите учтиви отговори.
Също така моля Нотариус ПЕТЪР АБАДЖИЕВ да не се излага повече и утре да се свърже с мен до 12 ч за да уредим това недоразумение и да си получа незабавно оригиналите.
Също така моля Нотариус ПЕТЪР АБАДЖИЕВ да не се излага повече и утре да се свърже с мен до 12 ч за да уредим това недоразумение и да си получа незабавно оригиналите.
- kali333
- Нов потребител
Цялото това притеснение ми се вижда малко пресилено- делът на майка ви вече не е в нейния патримониум, защото се е разпоредила с него и е ок. оригинала на ДДД да остане в съответните книги на нотариуса.
И сам по себе си този договор изобщо не е ценен- всеки от останалите съделите има екземпляр в оригинал.
Мисля, че прибързвате с таралеженето.
И сам по себе си този договор изобщо не е ценен- всеки от останалите съделите има екземпляр в оригинал.
Мисля, че прибързвате с таралеженето.
- Гост.
- Старши потребител
Добре е че сте естествен /а в публичното пространство, но съделителите са ми родственици и съм загрижена за това как се съхраняват документи за тяхната собственост. Особено когато някой страхотно се натиска да гепи оригиналите като превишава правата си. Да взема оригиналите е превантивна мярка , като ще се въздържа да пиша твърдения от какво се опасявам
Последна промяна kali333 на 29 Юни 2011, 00:16, променена общо 1 път
- kali333
- Нов потребител
Каква съм не е предмет на тази дискусия.
По въпроса с притесненията- нямате основание, както и за манипулативните твърдения, отправени в темата. Документите се съхраняват по описания, в нарочна наредба, начин.
Майка ви вече не е собственик на имота- на вас за какво ви е? Ако се плъзна по плоскостта, на която стъпвате, веднага бих могла да обрисувам поне едно противоправно деяние.
А родствениците ви, отново повтарям, имат оригинал на този документ ( напомням, че вие дори не сте от кръга на лицата, които са страни по него).
Нямам общо с гилдията им- да избегнем недомлъвките по този въпрос. И още нещо- ако смятате, че някой нотариус чете този форум- в дълбока заблуда сте.
По въпроса с притесненията- нямате основание, както и за манипулативните твърдения, отправени в темата. Документите се съхраняват по описания, в нарочна наредба, начин.
Майка ви вече не е собственик на имота- на вас за какво ви е? Ако се плъзна по плоскостта, на която стъпвате, веднага бих могла да обрисувам поне едно противоправно деяние.
А родствениците ви, отново повтарям, имат оригинал на този документ ( напомням, че вие дори не сте от кръга на лицата, които са страни по него).
Нямам общо с гилдията им- да избегнем недомлъвките по този въпрос. И още нещо- ако смятате, че някой нотариус чете този форум- в дълбока заблуда сте.
- Гост.
- Старши потребител
Остава да цитирате и текст в който е определено Нотариусите да съхраняват тези оригинали:)
- kali333
- Нов потребител
Случая има положително развитие. Подадох жалба до Министъра на правосъдието и до Нотариалната камара.
Министърът на правосъдието също препрати жалбата до Нотариалната камара.
На свое редовно заседание Нотариалната камара реши , че Нотариус ПЕТЪР АБАДЖИЕВ в район Нови пазар няма право да задържи в архива си оригиналните документи на продавач по сделка с недвижим имот.
За решението и двете страни бяха уведомени с официално писмо от нотариалната камара.
Нотариусът бе задължен да предаде документите на мен - купувач по сделката , ако бъде сезиран от мен.
Посетих кантората му. Нотариусът отсъстваше. Помощник-нотариусът не можа да намери въпросните оригинални документи в архива. Разговаря с нотариуса и трябваше да чакам 1 час за да може той да дойде лично в кантората, а с неговото идване се появиха и документите ми. Изчаках появата му и получих документите.
Ето това представляват някои нотариуси!!! Правете си изводите.
Много съм благодарна на Институциите, че отделиха време и внимание за един не особено значим случай, който обаче бе важен за мен като обикновен гражданин.
Министърът на правосъдието също препрати жалбата до Нотариалната камара.
На свое редовно заседание Нотариалната камара реши , че Нотариус ПЕТЪР АБАДЖИЕВ в район Нови пазар няма право да задържи в архива си оригиналните документи на продавач по сделка с недвижим имот.
За решението и двете страни бяха уведомени с официално писмо от нотариалната камара.
Нотариусът бе задължен да предаде документите на мен - купувач по сделката , ако бъде сезиран от мен.
Посетих кантората му. Нотариусът отсъстваше. Помощник-нотариусът не можа да намери въпросните оригинални документи в архива. Разговаря с нотариуса и трябваше да чакам 1 час за да може той да дойде лично в кантората, а с неговото идване се появиха и документите ми. Изчаках появата му и получих документите.
Ето това представляват някои нотариуси!!! Правете си изводите.
Много съм благодарна на Институциите, че отделиха време и внимание за един не особено значим случай, който обаче бе важен за мен като обикновен гражданин.
- kalina333
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|