Здравей те,
Може ли някой да ми каже как се изчислява изразходваната топлоенергия в МВтч, като на пример:
Единиците отчетени от топломерите на апартамент са 100 изразходвани за месеца. Как да ги изчисля и да разбера колко топлинна енергия е изразходвано в МВтч.
Благодаря
- Дата и час: 25 Ное 2024, 04:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изчисления за изразходвана топлинна енергия
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изчисления за изразходвана топлинна енергия
Консумираната енергия в мегаватчаси ги измерва само общия топломер в абонатната станция. След това общата енергия се дели на подоотчетните абонати, съобразно отчетените мерни единици по уредите за дялово разпределение. Получения резултат е в мерни единици "мегаватчас"
- fbr65
- Потребител
Благодаря за отговора, но може ли да ми дадете хипотетичен пример с числа, примерно на 5 етажна сграда по три апартамента на етаж, с изразходвани 100 единици на даден апартамент.Ще ми е по лесно да ви разбера.
- sisi19
- Потребител
Примерно, на общия ви топломер е отчетена изразходвана топлоенергия 60 мегаватчаса. На пет апартамента са отчтени по 80 мерни единици, на други 5 апартамента по 100 мерни единици, и на останалите 5 апартамента по 120 мерни единици. Общия брой мерни единици са 1500. Като разделим 60 мегаватчаса на 1500 получваме че 1 мерна единица е равна на 0,04 мегавтчаса. И така, тези които са имали по 80 мерни единици ще платят по 3,2 мегаватчаса, тези които са имали 100 мерни единици ще платят по 4 мегаватчаса, а останалите по 120 мерни единици 4,8 мегаватчаса. Естествено, в тези сметки не са включени корекциите, във връзка с общите части.
- fbr65
- Потребител
Всеобща заблуда е че уредите за дялово разпределение отчитат абсолютна консумация. Те дават само процентна такава. Колко "струва" една единица се разбира чак след отчитане на всички уреди за дялово разпределение и на общия топломер.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря ви за отговорите
- sisi19
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|