начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Подготвя ли се нов удар по бг адвокатура ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подготвя ли се нов удар по бг адвокатура ?

Мнениеот elora » 29 Юни 2010, 14:43

Здравейте колеги,
Както всички добре знаем, от години българската адвокатура е с все по-окастрени "крила". Дейността ни бива иззета от нотариуси, счетоводители и счетоводни фирми, както и от всякакви търговски дружества, вписващи в предмета на дейността си правни услуги (това пък се допускаше от съдилищата, а сега и от ТР без дори да се изисква диплома за завършено юридическо образование!, а те после наемат юристи на безценица). Куцо, кьораво и сакато извършва правна дейност, която по дефиниция е адвокатска, която пък от своя страна е конституционно гарантирана дейност, в ЗАЩИТА правата, свободите и законните интереси на гражданите и ЮЛ. Но сега правната помощ е една най-обикновена търговска дейност, осъществявана по различни критерии и при различни отговорности - тези по ЗА за адвокатите и други - за търговските дружества и ФЛ, упражняващи такава дейност. Т.е. поставени сме пред една въпиюща неравнопоставеност и по отношение на отговорността и задълженията, и по отношение на хонорарите. Адвокатските съвети по никакъв начин не отстояват интересите на гилдията като цяло. ЗА в много отношения е едно недоносче, което се нуждае от сериозен ремонт и попълване на празноти. В момента се подготвя ЗИДЗА, но промените касаят само чуждестранните адвокати.

Поредният "хит", който прочетох е, че се подготвят законодателни промени, според които достъп до личните данните в Търговския регистър да имат само МВР, нотариуси, съдебни изпълнители. Отново адвокатите сме "последна дупка на кавала", а като че ли вече не ни и броят... Нито уважение, нито нормални условия на работа, нито единна защита на интересите ни... Като че ли професията "адвокат" съществува все още у нас само заради необходимата синхронизация с правото на ЕС.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=329848

Уважаеми колеги,
Не зная вие как възприемате това поредно "изхвърляне от машинката", но аз се чувствам най-малкото обидена от това, че на нас отново не се оказва доверие и не се предвижда ние също да имаме достъп до всички данни в ТР чрез ЕП. Да не говорим, че тези данни могат да ни бъдат необходими, за да свършиме работата си по даден казус.

Настана време ние да поемеме нещата в собствените си ръце и да отстояваме професията. Настана време да се обединиме. И всеки да носи отговорността си.
elora
Младши потребител

Re: Подготвя ли се нов удар по бг адвокатура ?

Мнениеот 7777777 » 29 Юни 2010, 14:58

А кой Ви излъга, че "свършимЕ, поемемЕ и обединимЕ" имат нещо общо с българския език, който се изучава в началния курс?
7777777
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Юни 2010, 15:21

Като пропусна язвителната забележка на колегата по-горе, не разбирам защо, колега Елора, считате да е налице, едва ли не, дискриминационно отношение към гилдията.
За да не съм многословна, моля, посочете нормата, която ни дава право на достъп до тези данни? :) ( защото са лични по смисъла на ЗЗЛД)
Убедена съм, че няма да успеете, :) но все пак.

п.п. По отношение облагите, които ползваме всички от ел. сайт на ТР - и до днес смятам, че не е законосъобразно.

п.п.п. чистя тафтологията, че сега ще ме насмете колегата. :P
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lucius_seneca » 29 Юни 2010, 15:38

"Със стари тухли нова къща не се прави".Повечето от членовете на ръководните органи на Адвокатурата живеят още в комунизма.Мислят като по комунистическо време и обикновенно казват: "амо то от нас нищо не зависи, защото никой не ни пита"... :roll: :?
Колко пъти сте видяли по средствата за масово осведомяване членове на Висшия адвокатски съвет да заемат активна позиция и да се ангажират активно с мнение в полза на съсловието ...Този факт говори сам по себе си за тях... :(
Добре, че Даниела Доковска има определана активна позиция, която се чува от време на време, другите са едни дребни мушици, които гледат да не си развалят хаира с излишни конфликти в "полза роду"...

Ще мине време докато родените в робство измрат и в ръководните органи бъдат избрани активи, динамични, свободолюбиви и отстояващи интересите на съсловието колеги. :cry:
Вчера разбрах от колежка, че се взимат "хонорари" от 20 лева за подаване на ГФО с електронен подпис от "адвокати"....Такива субекти не мога да ги нарека колеги, те отдавна са се самоизключили от адвокатурата посредством исканите от тях "хонорари"... Когато сам не цениш образованието си и си нямаш самоуважение няма как странични хора/клиенти да оценят образованието и вложения интелектуален труд и да те уважават...
Когато вземеш приличен хонорар и колеги разберат част от тях започва да ги гризе червеят на зависта...
lucius_seneca
Младши потребител

Мнениеот elora » 29 Юни 2010, 16:32

Благодаря, колеги, за отношението по темата.
poli_g, Любимата ми тема ЗЗЛД и как КЗЛД ни пази личните данни и особено ЕГН, по което Иван Иванов Иванов се различава от Иван Иванов Иванов. Но да не сменяме темата.
Да, няма такава норма, но се подготвя да има и тя изключва адвокатите, ако изнесето във в. "Стандарт" е вярно. Това, а и много други неща, ме карат да чувствам дискриминация.
Споделям мнението, че не трябва безконтролно ЛД в ТР да се виждат от всички, но нима адвокатската тайна нищо не означава, че да бъдем изключени от приложното поле на тази бъдеща норма ? Но ТР е само капка в морето на безбройните проблеми при упражняването на професията. А в София те са доста осезаеми, проблемите на САК са красноречив пример. Споделям мнението на колегата Янев от САКhttp://www.advokati-sofia.com/index.php?ul=4&nd=11.

Колкото до изземването на дейност от счетоводители, ето пресен пример в ТР, на който попаднах съвсем случайно - ЕИК 130214819. Г1 е със заявител съставителя на финансов отчет, който е различен от управителя на д-вото. Няма приложено никакво пълномощно, при изискуемо изрично такова с нотариална заверка на подписа. Приложена е декларация на приносител, като подписа са съставителя на ФО е подпечатан с печата на д-вото. Миналата година ГФО е подаден от адвокат с изрично пълномощно, дори колежката се е попрестарала с приложените документи.

Масова е практиката съставителите на ФО да заявяват обявяване с пълномощни от 2005 год. за представителство пред НАП, НОИ и т.н., които са всичко друго, но не и изрични по смисъла на ЗТР, но поради претоварването, ДЛР недоглеждат.

Все пак ТР винаги е бил публичен, както и данните в него. Но както и в съда, системата трябва да отразява кой е влизал и какво е правил в него. А възможността всеки да направи проверка е своеобразен коректив на практиката на ТР и на промяна в законодателството.
Ето и пример за такъв коректив: http://ezines.zakonnik.net/2009/buletin/br_023/st_001.html

ПС Колеги, моля ви изказвайте се по същество, нека не разводняваме темата със заяждане, както това е сторил колегата 7777777, все пак това е форум на юристи, а не на лингвисти.
elora
Младши потребител

Мнениеот vodolej » 29 Юни 2010, 17:42

Уважаеми господа адвокати,
Вие сте интилигентни хора и би трявало да знаете защо не ви се гласува исканото доверие.Вашите „знакови“колеги работещи за и с бандитите ви създават такъв имидж.Когато те започнат да работят спазвайки всички закони и етични правила може би ще ви се гласува от правителството и по-вече доверие.За пари не плачете – яко се гушите. :shock:
vodolej
Младши потребител

Мнениеот elora » 29 Юни 2010, 17:55

Ето точно тези негативи не искам да търпя. Не искам колегите ми, които са качествени и отговорни професионалисти да ги търпят.
Всеки отговаря за собствените си действия.
Моля, не слагайте хората под един знаменател, пък били те и адвокати.

ПС vodolej погледнах мненията Ви във форума - по доста въпроси сте ползвали БЕЗПЛАТНИ съвети, а твърдите, че адвокатите сме се нагушили с доста пари. Интересно твърдение от "клиент" като Вас, който гледа да получи услуга без да плати.
elora
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Юни 2010, 18:57

Извинете ме за спама, но само информативно:
Вчера разбрах от колежка, че се взимат "хонорари" от 20 лева за подаване на ГФО с електронен подпис от "адвокати"....Такива субекти не мога да ги нарека колеги, те отдавна са се самоизключили от адвокатурата посредством исканите от тях "хонорари"...

След като обединиха информационните масиви на НАП и ТР лъснаха фирмите без публикувани отчети. Лошо, наистина така щото това са грешни 2000лв., но всяка жаба( без обиден елемент, просто по почин приказката с коня), като е решила да става търговец да си обгрижва работата и дейността, лично или чрез трето упълномощено лице, както е законно.

НАП имат достъп до масивите на АВ, предполагам, не съм убедена, не съм ровила- който има знанията да сподели, но от скоро отпочна и гонитба( разбирай санкциониране) на ФЛ, продали повече от един имот за последните 12м.( независима ик. дейност, необложена с ДДС)- глоби, начисляване на данък и прочее.

След като приключат данъчните с фирмите, следват счетита, и накрая, разбира се( доколкото ми е известно на мен)- идва ред на свободните професии. Адвокатът е най- уязвим. Защо ли?- Цялата система в съдилищата е в ел. вид (дела, страни, проц. представители- въпрос на елементарна справка, която съдът няма правна възможност /според съдия, с когото съм говорила по темата/, да откаже, е предмет на делото, пълномощно и записан хонорар).

Мислите ли, че и масивите на ТР няма да бъдат проверени, когато се прави справка за счетоводител, респективно адвокат?

п.п. Колега, благодаря за пожеланието. Проблемите не идват само и единствено от ВАдС, по-скоро инициативата трябва да тръгне от нас самите, да се прегърне от ръководствата на АК, и да стане обща. Но за тази цел е нужна воля, за която определено ангажираните ( дори ние лично) не дават заявка.
Проблемът със счетита е решим.

Я, и аз да питам компетентните, защото сама не намирам отговор, защо плащам всеки месец на ВАдС едни пари? Не са много, но защо? Ако имате знание за отговорът, благодаря.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Юни 2010, 19:08

vodolej написа:Уважаеми господа адвокати,
Вие сте интилигентни хора и би трявало да знаете защо не ви се гласува исканото доверие.Вашите „знакови“колеги работещи за и с бандитите ви създават такъв имидж.Когато те започнат да работят спазвайки всички закони и етични правила може би ще ви се гласува от правителството и по-вече доверие.За пари не плачете – яко се гушите. :shock:

Уважаеми господине,
ай наистина всяка жаба да си знае гьола! м?
Че ми додява, като се започне с това генерализиране, при това от лаици.
Колегите с кого работят не е важно ( щото ще писнете на тема конституционно гарантирани права, равнопоставеност и прочее бла бла), но не те признават обвиняемите за виновни, нито пък им пишат оправдателните присъди. 8)
Да си имаме уважението.
Адвокатът е наемник- работи за тезата на този, който го е наел, при това спазвайки закона. Ни повече, ни по-малко. И ако да ползваш пропуските на хората, ангажирани с противната теза е "кофти" работа- пожелавам повече такава на колегите.

Вие лично, явно престирате своя труд безвъзмездно и живеете на фотосинтеза, но удовлетворен, че воден от алтруистични чувства към сапиенса няма да развиете нездравословни натрупвания тук-таме.

К`ви глупости се пишат понякога, чак се чудя на коя планета пребивавате...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот elora » 29 Юни 2010, 20:33

Я, и аз да питам компетентните, защото сама не намирам отговор, защо плащам всеки месец на ВАдС едни пари? Не са много, но защо? Ако имате знание за отговорът, благодаря.

И аз отдавна си задавам този въпрос, но не само за ВАС, а и за САК се питам и се чудя къде потъват тези пари и всъщност като плащам какво получавам. Нещо ми убягва този отговор.

Проблемите не идват само и единствено от ВАдС, по-скоро инициативата трябва да тръгне от нас самите, да се прегърне от ръководствата на АК, и да стане обща. Но за тази цел е нужна воля, за която определено ангажираните ( дори ние лично) не дават заявка.

Аз дадох своята заявка, точно това беше целта ми с този пост - волята за промяна, волята за обединяване и търсене на решения, а статията за промяна в ЗТР беше просто поредния повод, който май се насложи върху проблемите в САК и върху дълго трупаните многобройни проблеми при упражняване на професията ни и старата практика на АС да имат "права без задължения".

То има и още един вариант в ЗА :
Чл. 78. (1) Адвокатите членуват в адвокатска колегия.
(2) Адвокатската колегия е юридическо лице и се състои от вписаните в регистъра й адвокати.
(3) Висшият адвокатски съвет с решение определя районите и седалищата на адвокатските колегии,
както и тяхното преобразуване и закриване.
(4) В съдебния район на един окръжен съд има една адвокатска колегия. По изключение с решение на Висшия адвокатски съвет в района на един окръжен съд може да се определи седалище и на повече от една адвокатска колегия.
elora
Младши потребител

Мнениеот disident » 29 Юни 2010, 22:48

Аз подготвям удрар срещу Окръжна в Ловеч.
Разконспирирах, че храма на сатаната дето си поръчка Гавраил попа и му го разреши Монаката Сакскубурготски този национален предател и започна да го финансира със 100 бона от бюджета. Това е конфлитк на интереси. Главния архитект не е дал разрешително въпреки, че на информационната табела пред храма на сатаната пише, че има. Според слуховете, които дочух строеж като се завърши собственика му има право да закупи земята. Е това пак е конфликт на интереси понеже миналата година общината даде 50 бона на попа. Та ще има напиша ситуацията ама те по стар навик няй-много да си препишат някоя преписка ако изобщо ми отговорят. Подробности за храма на http://VladiLovech.Narod.ru
disident
Потребител

Назад към Общи дискусии