начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нужен стаж за инвалидна пенсия

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нужен стаж за инвалидна пенсия

Мнениеот riikkardo » 11 Дек 2014, 19:40

Трябва да мина на ТЕЛК но не ми тан ясно колко години стаж ще ми искат при положение че когато се разболях и ми издадоха епикризата бях на 29 за което са нужни 3 год но сега вече съм на 31 когато минавам ТЕЛК и незнам кое ще гладат
riikkardo
Нов потребител

Re: Нужен стаж за инвалидна пенсия

Мнениеот katerinakuch » 08 Яну 2015, 17:55

Катерина куч: Съгласно чл.74 ал.1 от Кодекса за социално осигуряване осигурените придобиват право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, ако са загубили работоспособността си и имат осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизирането, а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа - до датата на заявлението по чл. 94, както следва:
1. до 20-годишна възраст и за слепите по рождение и на ослепелите преди постъпването им на работа - независимо от продължителността на осигурителния стаж;
2. до 25-годишна възраст - една година;
3. до 30-годишна възраст - 3 години;
4. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г.) над 30-годишна възраст - 5 години;
katerinakuch
Активен потребител

Назад към Осигурително право