начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Психично болна роднина

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Психично болна роднина

Мнениеот spring_time » 25 Мар 2024, 23:11

Здравейте!
Ще бъда много благодарна за всякакви насоки, защото не зная как да постъпя.
От доста години живея на другия край на света и имам първа братовчедка, с тежка форма на параноидна шизофрения. Освидетелствана, пие лекарствата си под супервизия от страна на майка й (майка й и моята майка са сестри). Няколко пъти е приемана за принудително лечение, свързани с нежеланието да приема предписаните от лекуващия психиатър лекарства, става изключително агресивна и нападателна в кризите си, но засега е под контрол.
Тя и леля ми са единствените ми живи роднини, леля ми е вдовица и няма други деца. Братовчедка ми никога не се омъжи, няма и деца. Леля ми е на преклонна възраст, с много заболявания и всеки ден е подарен. Аз не мога да се грижа и за двете, поне не на този етап, тъй като както вече споменах живея от години в чужбина.
Двете живеят в наследствен апартамент. В случай на смърт на леля ми, братовчедката ми със сигурност ще прекъсне лечението си и натам е ясно…
Въпросите ми - какво мога да направя като единствен близък роднина за нея (братовчедката ми), в случай на смърт на майка й? Как мога да защитя правата й, тъй като съм наясно, че ще бъде обект на посегателство от т.нар. Имотна мафия.
Поддържам връзка с леля ми, но няма вариант да я уговарям за каквото и да било, а и не желая.
Искам да гарантирам защита на правата на моята братовчедка, за да не остане на улицата.
Имам координати на лекуващия психиатър и дотам.
В случай на спешност мога да кацна в България, но не знам какво трябва да направя оттам насетне.
Всяка насока ще ми бъде полезна!

И не, нямам аспирации към техния имот. Единствено искам е, която и от двете да преживее другата, да нямат тревоги с измамници.
spring_time
Нов потребител

Re: Психично болна роднина

Мнениеот berto » 18 Май 2024, 12:05

Право на ползване за братовчедката и да Ви прехвърлят имота на Вас, ако няма други наследници. Ако леля Ви е все още с акъла си, ще разбере.
berto
Потребител

Назад към Взаимопомощ