начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Поемно лице свидетел по досъдебно производство - разходи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Поемно лице свидетел по досъдебно производство - разходи

Мнениеот tsvetina98765 » 09 Фев 2024, 15:21

Здравейте,

бях призована да свидетелствам по досъдебно производство в качестото си на поемно лице. След свидетелстване в съответното районно управление поисках да ми се възстановят разходи за път и отпуск (с приложена касова бележк за гориво), тъй като живея в друго населено място. Отпускът ми бе по съответния член от КТ 157, ал.1 т.4.

Отговори ми се, че обезщетение за отпуск не ми се полага, а пътни разходи мога да потърся едва след като прикючи досъдебното производство/делото. Със сигурност ми се полагат дни за отпуска, тъй като по КТ той е неплатен за работодателя и се очаква да бъде компенсиран от държавата.

Успях да намеря информация за реда на изплащането на пътни/дневни при свидетели в съд по време на дело, но не и при разпит в районно управление. Моля за насоки как мога да получа "командировъчните" си - и дали изобщо това е възможно на този етап, защото от информацията, която намирам, съм била подведена от разследващия полицай.

В случай че действително трябва да изчакам да прикючи досъдебното производство/делото - как бих могла да се информирам за събитията ? Успявам да намеря единствено регистрация в прокуратурата чрез електронен подпис, какъвто не притежавам.

Благодаря!
tsvetina98765
Нов потребител

Re: Поемно лице свидетел по досъдебно производство - разходи

Мнениеот bvoykov » 09 Фев 2024, 23:05

По принцип от полицията и следствието гледат да "спестят" тази част с разходите. Това са глупости, че трябвало досъдебното производство да приключи. Те на вещи лица плащат веднага след изготвяне на експертизата. Свидетели/поемни лица не са по-различни. Остава Ви вариант да си искате парите по съдебен ред. Вече... не знам как, не знам дали има практика някой свидетел или поемно лице да е съдил полицията да му плати разходите. И да няма, като не щат да плащат, а са длъжни, когато е било поискано от страна на свидетеля или поемното лице, когато длъжникът не ще да плаща - има съд.
Чл. 137, ал. 4 НПК казва, че поемните лица имат право на възнаграждение. Сега, в какъв размер е... не знам, може да има някакви вътрешни правила, не знам дали те са меродавни. Това е единият въпрос, който трябва да се изясни, защото пред съд се претендира конкретна сума, не може да се каже "искам да ми платят". Аз като студент съм бил хиляди пъти поемно лице, но знам, че работата е "почетна", а и аз лично не съм работил, за да искам да ми плащат някаква компенсация. Веднъж ни бяха платили обаче, щото работата беше целодневно ангажираща. Но правилото е по-скоро да не се плаща. Със собствени сили да ги накарате да платят, най-вероятно няма да стане, ще Ви трябва помощ от адвокат.
bvoykov
Потребител

Re: Поемно лице свидетел по досъдебно производство - разходи

Мнениеот tsvetina98765 » 10 Фев 2024, 12:30

bvoykov написа:По принцип от полицията и следствието гледат да "спестят" тази част с разходите. Това са глупости, че трябвало досъдебното производство да приключи. Те на вещи лица плащат веднага след изготвяне на експертизата. Свидетели/поемни лица не са по-различни. Остава Ви вариант да си искате парите по съдебен ред. Вече... не знам как, не знам дали има практика някой свидетел или поемно лице да е съдил полицията да му плати разходите. И да няма, като не щат да плащат, а са длъжни, когато е било поискано от страна на свидетеля или поемното лице, когато длъжникът не ще да плаща - има съд.
Чл. 137, ал. 4 НПК казва, че поемните лица имат право на възнаграждение. Сега, в какъв размер е... не знам, може да има някакви вътрешни правила, не знам дали те са меродавни. Това е единият въпрос, който трябва да се изясни, защото пред съд се претендира конкретна сума, не може да се каже "искам да ми платят". Аз като студент съм бил хиляди пъти поемно лице, но знам, че работата е "почетна", а и аз лично не съм работил, за да искам да ми плащат някаква компенсация. Веднъж ни бяха платили обаче, щото работата беше целодневно ангажираща. Но правилото е по-скоро да не се плаща. Със собствени сили да ги накарате да платят, най-вероятно няма да стане, ще Ви трябва помощ от адвокат.

Благодаря за отговора. Самата задача като поемно лице за мен не беше проблем и не претендирам за обезщетение конкретно заради нея. Въпреки че ми бе потвръдено, че няма да се налага свидетелстване, обаче, бях призована няколко месеца по-късно. Това е ок, явих се, но удоволствието ми костваше 500 лв, тъй като живея далеч и в допълнение се оказа, че отпускът за изпълнение на тези ми задължения е неплатен. И аз намирам работата за почтена, но не до толкова, че да се загубя такава сума. Друг е въпросът колко ще ми струва адвокатът :)
tsvetina98765
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ